Het leed dat tandjes krijgen heet
Of je ze nu krijgt of verliest, tandjes zorgen voor veel overlast. En wanneer de eerste tandjes doorbreken, brengen ze veel ellende met zich mee…zowel bij het kind als bij de ouders (en dan vooral bij de borstvoedende moeder).
Wanneer komen de eerste tandjes?
Elk kind krijgt ze op hun eigen moment, dus blijft het een verrassing tot hoe lang je onbevreesd kunt blijven voeden. Mijn vrees voor de eerste tandjes was ook niet klein. Helemaal omdat onze kleine meid niet snapt hoe een flesje werkt. Maar mij laten bijten zou voor mij niet acceptabel zijn. Er zijn wel schema’s die een indicatie geven van welk tandje op welke leeftijd doorkomt en gewisseld wordt. Maar dit is enkel een indicatie dat is ontstaan uit de gemiddelde ontwikkeling. De werkelijkheid kan dus heel goed afwijken.
Lees ook: Mijn kleine meid is een flesweigeraar
De eerste tandjes
Ze kreeg haar eerste twee tandjes toen ze 4,5 maand oud was. Ze was dus mooi op op tijd met haar eerste tandjes. Vaak komen de eerste twee tandjes helemaal voorin in de onderkaak er het eerst door en zo ook bij de kleine meid. Ze heeft er gelukkig niet veel last van gehad. Ze had een lichte verhoging en had wat moeite met drinken aan de borst, blijkbaar zaten haar tandjes haar tong in de weg. Verder is haar alle ellende bespaard gebleven. Ik was bij elke voeding lichtelijk gespannen, zou ze bijten of…? Een paar keer heeft ze even zachtjes gebeten. De nieuwe tandjes moesten immers getest worden Telkens wanneer ze me beet liet ik haar schrikken door een zacht, maar snel tikje in haar zei te geven en ‘nee’ te zeggen. Ze schrok elke keer weer en huilde dan ook een paar tellen. En het werkte, want ze beet telkens minder hard en uiteindelijk niet meer. Dat is maar goed ook, want ik had niet geweten hoe ik haar anders moest voeden. Tanden poetsen behoort nu ineens ook tot het naar-bed-gaan- ritueel. Dat vindt ze prachtig. Wanneer ze de tandenborstel ziet, wordt ze erg vrolijk. Het liefst wil ze zelf poetsen en dat doet ze nog fanatieker dan dat mama dat doet
De volgende tandjes
Na een paar maanden volgen vaak de twee tandjes voorin in de bovenkaak. En nu ze bijna zeven maand is, zijn die blijkbaar aan de beurt. Al lijkt het er op dat het ene tandje er naast eerst even ‘hallo’ gaat zeggen. Ze heeft er dit keer flink last van. Ze eet slecht, heeft rode wangetjes, heeft verhoging tot ongeveer 39 graden, ze slaapt slecht, huilt veel en is erg hangerig. Ook doet het haar dit keer veel pijn. Verder heeft ze ontdekt wat knarsetanden is en bijt ze op alles wat los en vast zit…het liefst nog mijn vingers. Het enige wat wij kunnen doen om haar te helpen is haar koel eten en drinken aanbieden, een koude bijtring geven, Dentinox op haar tandvlees smeren, af en toe een paracetamolletje geven en heeeeeeeeeel veel knuffeltjes geven.
Een volledig gebitje
Na 1,5 jaar waren alle tandjes en een paar kiesjes er (vooral die kiesjes waren een drama!). Alleen de achterste kiezen moeten dus nog doorkomen. De meeste kinderen hebben hun volledig melkgebit wanneer ze ongeveer drie jaar zijn, dus er staat nog wat drama op ons te wachten. Maar met de reeks tandjes die ze heeft, is ze ontzettend blij, want onze kleine meid is een echte smulpaap.
Meer over verzorging?
Wil je meer lezen over verzorging? Kijk dan vooral bij de pagina ‘Mama verzorgt’.