Instrumenten maken van een Pringlesbus

muziekinstrumenten van een pringlesbus

Recyclen, daar houd ik wel van…en helemaal wanneer het gaat om knutselen. Hoe leuk is het om van afval iets te maken wat je nog weer kunt gebruiken. Dit keer gingen we Pringelsbussen recyclen en maakten we er muziekinstrumenten van.

Pringle tijd!

Om instrumenten te kunnen maken van Pringlebussen, moet je natuurlijk (heel vervelend) eerst chips eten. Gelukkig hadden wij er een flink aantal opgespaard het afgelopen jaar (ik beschouw bijna alles als knutselmateriaal) en konden we gelijk aan de slag om deze bussen om te toveren tot heuse muziekinstrumenten.

In de klas

Zelf instrumenten maken is leuk en het is nog leuker om deze instrumenten te kunnen gebruiken tijdens een muzieklesje over ritme. Ook kun je een les natuuronderwijs koppelen aan de muziekinstrumenten. Geluid is namelijk niets meer dan trilling en de trillingen zijn vooral bij de gitaar en de donderbus goed zichtbaar. Laat kinderen ook vooral zien wat er gebeurd wanneer je hard aan de snaar trekt (qua trilling en qua geluid). Leren is beleven…door spelenderwijs te ontdekken, leer je de theorie makkelijker en onthoud je het beter.

Filmpje

Omdat het bij instrumenten best belangrijk is dat het ook nog ergens naar klinkt heeft de kleine meid een kleine demonstratie gemaakt waarom ze alle instrumenten laat horen. Nu moet je echt geen proffesineel geluid verwachten van deze diy instrumenten, maar ze zijn leuk om te maken en ze kunnen prima geluid maken. Ritmes kun je er prima mee oefenen. Hier kun je het filmpje bekijken…vergeet niet het geluid aan te zetten 😉

Materiaal

Hoofdzakelijk heb je Pringlesbussen nodig. Deze bussen hebben namelijk een hele mooie akoestiek. Ik heb ze versierd met stoffen stickers van de Action (8 Fabric Sticker Sheets A5), maar je kunt ze ook met papier en lijm versieren. Let er dan wel op dat je bij de gitaar het papier ook goed vast lijmt. Verder heb je nog een paar kleine dingen nodig, maar dat staat per instrument beschreven.

Veer

Een van de extra dingen die je nodig hebt is een lange veer. Ik heb geen geschikte veer kunnen vinden en heb er dus zelf een gemaakt. Dit doe je door een stuk ijzerdraad herhaaldelijk om een rond potlood te wikkelen. Let er hierbij op dat je mooi stevig wikkelt en dicht naast elkaar. Ik heb de volle lengte van het potlood genomen en dat is een prima lengte. Om de veer van het potlood af te krijgen kan het zijn dat je af en toe even moet draaien aan de uiteinden van de veer, zodat de veer ietsje wijder wordt…dit gaat vrij makkelijk en heeft weinig gevolgen voor de veer. Ik heb ijzerdraad genomen van 0,7 mm dik, maar ik vind dat eigenlijk net iets te dun (qua kwetsbaarheid en qua geluid). Ik zou mijn volgende dus liever maken met een dikte van 1 mm. Tip: Buig een uiteinde netjes naar binnen met een tangetje, zodat dit scherpe puntje nergens meer achter blijft haken.

Aan de slag

Voor het maken van instrumenten van een Pringlesbus heb je het volgende nodig:

Bekkens
 • 2 deksels
 • 2 strookjes karton van 1×8 cm
 • washitape

Vouw de stroken karton dubbel, zodat ze smaller en steviger worden. Wikkel washitape om de stroken karton. Vouw 1 cm van de uiteinden om naar dezelfde kant. Plak met washitape de uiteinden tegen de zijkanten van de binnenkant van de dekseltjes.

Shaker
 • kleine bus
 • eventueel folie of papier & lijm om de bus mee te versieren (ik gebruikte de stoffen stickers van de Action)
 • vulling (ik gebruikte boekweit doppen omdat deze mooi zacht klinken, maar rijst kan bijvoorbeeld ook prima)
 • washitape

Haal de deksel van de kleine bus af. Versier de bus eventueel met folie of papier & lijm. Doe er ongeveer tot de helft vulling in. Plaats de deksel weer op de bus. Plak de deksel rondom goed vast met washitape.

Trom/drum
 • kleine bus
 • eventueel folie of papier & lijm om de bus mee te versieren (ik gebruikte de stoffen stickers van de Action)
 • ballon
 • schaar
 • washitape
 • houten roerstokje

Haal de deksel van de kleine bus af. Versier de bus eventueel met folie of papier & lijm. Blaas de ballon op zonder hem dicht te knopen. Laat de lucht weer uit de ballon lopen. Knip het uiteinde van de ballon er af. Trek de ballon over de bovenkant van de bus, zorg er voor dat hij goed spanning op de bovenkant zit en dus niet lubbert. Plak de ballon rondom goed vast met washitape. Wikkel washitape om het roerstaafe. Aan het uiteinde wikkel je nog een beetje extra washitape, zodat er een soort bolletje ontstaat. dat bolletje kun je eventueel nog versieren met folie.

Gitaar
 • grote bus
 • eventueel folie of papier & lijm om de bus mee te versieren (ik gebruikte de stoffen stickers van de Action)
 • papier
 • potlood
 • schaar
 • mesje of prikpen
 • punaises (niet de platte kop, maar de ‘pin’)
 • platte gum
 • rubberen elastiekjes
 • washitape

Haal de deksel van de kleine bus af. Versier de bus eventueel met folie of papier & lijm. Teken een cirkel met een diameter van 5 cm op het papier en knip deze uit. Leg de cirkel in het midden op de bus en trek deze over. Snijd/prik de cirkel uit de bus. Prik punaises onder de cirkel in de bus, zorg er voor dat je er via het gat nog bij kunt aan de binnenkant. Knip stukjes van de gum af. Druk de stukjes gum over de uiteinden van de punaises (aan de binnenkant dus). Zo blijven de punaises beter zitten tijdens het spelen. Prik punaises boven de cirkel in de bus…tegenover de andere punaises, zorg er voor dat je er via het gat nog bij kunt aan de binnenkant. Je kunt de punaises in een schuine lijn er in steken, zodat je verschillende klanken per snaar krijgt. Knip stukjes van de gum af. Druk de stukjes gum over de uiteinden van de punaises (net zoals bij de andere punaises). Span elastiekjes tussen de overstaande punaises. Plaats de deksel weer op de bus. Plak de deksel rondom goed vast met washitape.

Donderbus
 • grote bus
 • eventueel folie of papier & lijm om de bus mee te versieren (ik gebruikte de stoffen stickers van de Action)
 • prikpen
 • veer of lang stuk ijzerdraad en een rond potlood
 • washitape

Haal de deksel van de kleine bus af. Versier de bus eventueel met folie of papier & lijm. Prik een gat in het midden van de onderkant. Maak eventueel zelf een lange veer (bij ‘Materiaal’ staat beschreven hoe je dat kunt maken). Maak het uiteinde van de veer plat (zo’n 2-3 cm) en steek deze door het gat. Zorg er voor dat de veer op zijn plek blijft door washitape in een kruis over het naar binnen gestoken uiteinde te plakken (aan de binnenkant dus). Dit is nog best een uitdaging doordat de bus lang is en volwassen handen niet bij de bodem kunnen komen. Laat dit door jonge kinderen vast plakken of doe het op mijn ‘creatieve’ manier: vouw een stuk tapen om het uiteinde van een pollepel, leg daar een lang stuk garen overheen (over de plakzijde dus), druk de tape op het uiteinde van de veer terwijl je aan beide kanten van het garen trekt, druk met de pollepel de tape extra goed aan en trek het garen er uit terwijl je met de pollepel op de tape drukt. Zo is het mij gelukt.

Regenmaker* 

De regenmaker staat er niet bij, omdat ik deze al eens eerder had gemaakt. Ik had hem toen van een koker gemaakt waar van die glow in the dark armbandjes in zitten (die armbandjes delen wij altijd samen met een snoepje uit tijdens  Sint Maarten). Hier kun je lezen hoe je die kunt maken. Je kunt hem dus ook van een Pringlesbus maken, maar je hebt dan langere spijkers nodig. De buitenkant kun je weer net zo versieren als dat je bij de rest van de instrumenten hebt gedaan.

Maak jij ook zulke instrumenten van een Pringlesbus?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Turtles’ en liet ik je zien hoe je van een hand een schildpad kunt maken.

Deze week is het thema ‘Instruments’ aan de beurt en maakten we verschillende instrumenten van een Pringlesbus. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - Instrumenten maken van een PringlesbusVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest.

En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Instrumenten maken van een Pringlesbus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *