Keuken kruidentuintje van lege blikjes
De meiden eten tussen de middag wel eens knakworstjes op brood. Dat is heel gezellig, maar het zorgt er ook voor dat we telkens lege blikje hebben. Nu kun je die natuurlijk gewoon recyclen, maar ik wilde er een keer iets anders mee doen. en dus maakte ik er potjes van voor mijn keuken kruidentuintje.
Recyclen of upcyclen?
Wanneer je iets weg wilt gooien is het verstandig om te recyclen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Maar upcyclen is toch een stuk leuker. Ikzelf vind het ontzettend gaaf om te zien hoe afval omgetoverd kan worden tot iets moois en functioneels.
Waarom een keuken kruidentuintje?
In de tuin hebben wij een stukje tuin ingericht waar allerlei verschillende soorten kruiden in staan. Maar nu het kouder wordt, gaat de kwaliteit van die kruiden ook hard achteruit. En in de winter zit er zelfs niets bruikbaars meer tussen. Om toch met verse kruiden te kunnen koken (zonder telkens nieuwe te hoeven kopen) maakte ik een heel simpel keuken kruidentuintje in de vensterbank bij het aanrecht.
Of toch iets anders?
Maar je kunt de blikjes uiteraard ook voor iets anders gebruiken dan voor kruiden. Het zijn namelijk ook super leuke plantenpotjes waar je kleine plantjes in kunt zetten. Je kunt zelfs allemaal verschillende formaten blikjes gebruiken voor planten met verschillende potmaten.
Aan de slag
Om het keuken kruidentuintje te maken heb je het volgende nodig:
- blikjes
- grondverf voor een metalen ondergrond
- verf (eventueel ook krijtbord verf als je er op wilt schrijven)
- kwasten
- hydrokorrels
- grond die geschikt is voor kruiden
- zaadjes
Eerst haal je het etiket er af, dit gaat makkelijker wanneer het blikje even in heet water heeft gestaan.
Maak het blikje goed schoon.
Zorg er voor dat het blikje goed droog is voordat je gaat verven.
Breng de grondverf aan op de buitenkant van het blikje. Ik heb hiervoor een beetje keukenrol om mijn hand gedaan en mijn hand in het blikje geklemd, zodat ik het blikje in 1x kon verven.
Laat de grondverf goed droog worden. Ik heb het blikje op afgeknipte wc rolletjes gezet, zodat ze de grond niet raakten. Zo kon al het grondverf goed drogen, zonder dat ik op de bodem rare plekken zou krijgen.
Nu kun je gaan decoreren met verf. Ik heb drie verschillende versies gemaakt.
De stylistische schrijfbare potjes
Het voordeel van blikjes is dat ze al voorzien zijn van ribbeltjes en dus ook van lijnen. Deze lijnen heb ik gebruikt om te bepalen waar de strepen kwamen, zo hoefde ik niet eerst strepen te tekenen, maar kon ik ze er gelijk op verven. Laat de schoolbordverf goed drogen voordat je er op gaat schrijven, op het blik staat wel hoe lang je precies moet wachten (dit verschilt per merk).
De creatieve ‘verfblik’
Voor deze potjes verf je eerst een brede rand (zet de verf er niet te dik op). Met een goed gevulde kwast stip je nu voorzichtig op de plekken waar je ‘druipers’ wilt hebben, totdat er een drup ontstaat die graag naar beneden wil. Wees niet te fanatiek, want de drupjes zakken nog best een poos naar beneden. Laat het weer drogen op het geknipte wc rolletje. Schuur eventueel de drupjes die er nog onder hangen er voorzichtig af.
Deze drupjes kun je natuurlijk ook maken op een omgekeerde blik, zodat het lijkt of de drupjes naar boven ‘vallen’ wanneer het blikje droog is en normaal staat.
Het gezellige ‘gras’
Het gras maak je door eerst een randje te verven (vrij smal, want het gras moet er nog uit komen). Zet de verf er niet te dik op. Vervolgens strijk je met die kwast (waar al het verf al al zo goed als van af is) zachtjes van de rand naar het midden. Wanneer het er per ongeluk toch een beetje te dik op zit strijk je er gewoon nog weer overheen met een droge kwast, totdat het graseffect ook daar ontstaat. Dit blikje laat je drogen om het afgeknipte wc rolletje, zodat je geen rare plekken op de onderkant krijgt.
Je kunt er zelfs nog leuke kleine bloemetjes bij verven voor wat extra gezelligheid.
Vullen
Nu de potjes goed droog zijn, kunnen de potjes gevuld worden. Ik vulde de potjes afwisselen met hydrokorrels en grond, in de bovenste helft zit enkel grond.
De zaadjes kunnen daarna de grond in en hoef je jouw kruiden alleen nog maar af en toe water te geven.
Maak jij ook zon’n leuk keuken kruidentuintje?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen.
Crea-cross
Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Vrede’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je vredesduifjes voor in de kerstboom kunt maken. Deze week is het thema ‘In de keuken’ aan de beurt. Ilse is als bedenker van crea-cross de host en zij maakte gehaakte pannenlappen. Melanie van BMellow en ik zijn beide co-host. Melanie laat zien hoe je een chocolade kruidnoten cake maakt en ik liet je hier dus zien hoe je een keuken kruidentuintje van lege blikjes kunt maken.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz-knop. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen.
2 thoughts on “Keuken kruidentuintje van lege blikjes”