(Mopper)eend washand en handpop

eend washand en handpop

We breiden de reeks washandjes nog even uit. Naast een ‘Kleurenmonster’ en ‘Draak Dries’ washand heb ik nu ook een ‘Moppereend’ washand en handpop gemaakt.

Een handpop als washand

Jezelf wassen is natuurlijk erg leuk wanneer je nog jong bent. Maar het kan ook best spannend zijn. Een washandje helpt je om jezelf goed schoon te boenen. Maar wanneer je nog kleine handen hebt, is het gebruiken van een washand nog best een uitdaging. Een kinderformaat washand is dan veel praktischer, die valt tenminste niet constant van je hand.

Een washand is ook maar een washand, best saai dus. Als kind wil je graag spelen en op een speelse manier leren dat de sproeier toch niet zo eng is. Ruim een half jaar geleden maakte ik al eens washandjes in de vorm van ‘Het kleurenmonster’. Deze zijn hier in huis echt een hit. De meiden wassen zich heel graag met hun eigen washandjes. Er worden hele verhalen bedacht met de kleurenmonstertjes en ze helpen de meiden goed schoon te worden.

Een maand geleden maakte ik ook nog ‘Draak Dries’ washandjes en ook met deze washandjes wordt fanatiek geboend en gespeeld.

Waarom Moppereend?

We zijn nu helemaal in het thema van Moppereend hier in huis. En omdat ze dus al een Kleurenmonster washand/handpop en een Draak Dries washand/handpop had, vroeg ze aan mij of ik ook een Moppereend washand/handpop kon maken. Natuurlijk kan ik dat…en hij was ontzettend vlot klaar ook nog! (Lang leve stofrestjes)

Vormgeving

Omdat het een functionerende washand moet zijn, moest ik een compromis sluiten qua vormgeving en details. Zo is de vorm wel iets anders dan in het boek, omdat de vorm bij een hand moet passen. Verder is het enkel een lijf met een kop, zonder vleugels en zonder staart. Deze delen zijn niet nodig om het herkenbaar te maken, maar kunnen wel in de weg zitten bij het wassen.De strepen op de nek heb ik ook weg gelaten. Uiteraard had ik ze er op kunnen naaien, maar dan werkte de washand minder goed doordat de lusjes vast zitten in het garen van de strepen. Ook had ik ze er op kunnen verven of tekenen met textielverf of textielstiften, maar omdat er veel mee geboend en gespeeld wordt zou dat alleen maar vervagen of lelijk kunnen worden. Mocht je dit zelf wel willen, dan ben je uiteraard vrij om het er wel op te maken.

Materiaal

Omdat de handpoppen als washand moeten kunnen functioneren, zijn ze gemaakt van badstof. Het handige van badstof is dat dit ook best een stevige stofsoort is. Hierdoor heb je geen vulling of versteviging nodig.

Patroon

In het winkeltje vind je het document met de patroondelen die nodig zijn voor het maken van de (Mopper)eend washand en handpop. Het document is voor €0,75 te koop in het winkeltje. Deze kun je downloaden zodra de betaling is voldaan en verwerkt.

Let op! Het patroon is gemaakt voor kleine kinderhanden!

Aan de slag

Voor het maken van een (Mopper)eend washand en handpop heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • schaar
  • spelden
  • badstof (wit en oranje)
  • uitwasbare stift
  • garen
  • biaisband

Knip het patroon uit.

Speld de patroondelen op de juiste kleuren badstof.

Knip alle delen uit.

Teken de ogen en neusgaten op de kop van de eend (het halve rondje en de snavel).

Naai met een zigzag steek de ogen en de neusgaten er op (met zwarte garen).

Spel de twee delen aan elkaar, met de goede kant op elkaar.

Naai de delen aan elkaar langs de rechte kant.

Leg de onderkant van de snavel en de bovenkant van de snavel (zonder neusgaten) op elkaar langs de rechte kant, met de goede kanten op elkaar.

Naai de rechte kant op elkaar.

Vouw de bek open.

Leg de twee bovenkanten van de snavel op elkaar, met de goede kanten op elkaar.

Speld de delen goed op elkaar.

Naai de twee delen op elkaar en stop bij de naad.

Leg de onderkant van de snavel op het korte lijfje, met de goede kanten op elkaar.

Naai de delen langs de rechte kant op elkaar.

Leg de twee onderkanten van de snavel, met de goede kanten op elkaar.

Speld de delen goed op elkaar.

Naai de twee delen op elkaar en stop bij de naad.

Leg de achterkant op de voorkant (met de goede kanten op elkaar) en speld deze langs de zijkanten vast. Let er op dat je de snavel een beetje naar binnen vouwt, zodat deze niet vast genaaid zal worden.

Naai de delen op elkaar. Let er op dat je de ‘mondhoeken’ goed meeneemt en je de snavel niet vast naait.

Werk de onderkant af met biaisband. Naai deze vanuit de binnenkant er op, zo heb je meer ruimte om te naaien.

Keer de washand binnenstebuiten.

Maak jij ook zo’n leuke (Mopper)eend washand en handpop?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “(Mopper)eend washand en handpop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *