Courgette kroketjes

courgette kroketjes

Soms wil je groente gewoon even een keer anders eten dan dat je gewend bent. Een leuke manier om courgette te eten is om er courgette kroketjes van te maken.

Kinderen en groenten

Sommige kinderen krijg je met geen mogelijkheid aan de groenten. Of je het nu gekookt of rauw voorschotelt…het blijft dezelfde drama. Door groente iet wat onherkenbaar te maken, heb je meer kans dat kinderen de groenten wel zullen eten. Kroketjes kennen kinderen al, waardoor de barrière al iets kleiner wordt. Courgette heeft een vrij neutrale smaak, dus je kunt er eigenlijk elke smaak aan geven die je maar wilt. Ik koos voor een combinatie van paprika en kaas, omdat kinderen dit vaak wel lekker vinden.

Feestelijk

Ik vind het erg leuk om groente af en toe in een feestelijk jasje te steken. Zo maakte ik al eens groente in een jasje. En nu toverde ik groente om tot kroketjes. Op deze manier heb je ook tijdens de feestdagen een leuke manier om groente te presenteren. Dan is groente niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezellig om te eten. Omdat ze zo klein zijn, zijn een perfect bijgerecht voor tijdens een kerstdiner of tijdens het courmetten.

Warm of koud

De courgette kroketjes zijn zowel warm als koud erg lekker. Hierdoor zijn ze niet alleen een geschikt bijgerecht, maar ook een prima snack of hapje.

Met of zonder gist

Mijn lichaam reageert niet altijd even goed op gist. Nu moet ik zeggen dat dit sinds de bevalling wel beter is geworden. Maar ik kijk nog altijd naar alternatieven voor gist. Kroketjes maak je normaal gesproken met paneermeel. In paneermeel zit echt gist. Wil je een gistvrije variant maken, dan kun je ook prima Brinta gebruiken in plaats van paneermeel.

Met een sausje

Kroketjes moet je dippen…althans…dat vind ik. Nu maak ik graag een mengsel van mayonaise en chilisaus voor deze kroketjes. Zo heb je een sausje die mild en zoet is…en een kleine ‘bite’ heeft. De smaak van de kroketjes worden op deze manier mooi aangevuld.

Het recept voor courgette kroketjes

Ingrediënten:
  • olijfolie (om in te bakken)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • 1 courgette
  • 1/2 paprika
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • peper
  • zout
  • 5 el geraspte kaas
  • 2 eieren
  • 150 gram bloem
  • paneermeel (of Brinta voor een gistvrije variant)
  • frituurolie
Bereiding:

Snijd de sjalot, teen knoflook, Spaanse peper zeer fijn.

Fruit deze allemaal in een beetje olijfolie.

Schil de courgette.

Snijd de courgette en de halve paprika in zeer kleine blokjes (zo klein als je kunt).

Doe deze ook in de pan en roer het er goed door.

Voeg alle specerijen toe en roer deze er goed door.

Doe het groentemengsel in een kom en laat het afkoelen.

Voeg 2 eigeel en het kaas toe.

Roer alles weer goed door elkaar.

Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe en roer het goed door het mengsel. Het mengsel is goed wanneer het bij elkaar wil blijven, zonder in elkaar te storten.

Doe paneermeel (of Brinta) in een bord.

Kneed nu rolletjes van het groentemengsel…ik maak hiervoor altijd even mijn handen net met olie, zodat het niet aan mijn handen blijft plakken.

Elk rolletje haal je door het paneermeel (of Brinta).

courgette kroketjes in folieLeg de rolletjes op een stuk huishoudfolie (plastic folie) en rol ze in het folie. Ik heb telkens twee naast elkaar gelegd en heb de folie tussen de kroketjes draaien, zodat de vorm er goed in blijft.

Vries de kroketjes in, zodat ze hun vorm goed behouden tijdens het frituren.

Haal de kroketjes uit de folie.

Frituur de kroketjes, zoals je ‘gewone’ kroketjes ook frituurt.

Bewaren voor later

Pinterest - courgette kroketjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *