Van oude spijkerbroek naar flared pants

Pinterest - an oude spijkerbroek naar flared pants

Een oude (lees kapotte) spijkerbroek kun je bombarderen tot ‘speelbroek’. Maar omdat de stapel met draagbare broeken wat klein begon te worden, toverde ik een oude spijkerbroek om tot flared pants.

Oude spijkerbroek

Zo heb je een leuke spijkerbroek en na een dagje spelen kan dat maar zo veranderen in een ‘oude spijkerbroek’. Dat is natuurlijk even flink balen, want broeken zijn niet bepaald goedkoop…vooral niet wanneer ze er elke week een verslijten. Maar gelukkig kun je ook met een oude spijkerbroek nog veel kanten op. Zo maakte ik al eens een schoudertas en een rok van een oude spijkerbroek. Maar dit keer gooide ik het over een andere boeg.

Gat op de knie

Onze kleine meid speelt graag in de zandbak en speelt veel op de vloer…ook op de tegels. Met als gevolg dat er dus vaak gaten komen op de knieën van de broeken. Normaal maak ik van die broeken korte broeken. Maar omdat de stapel met draagbare broeken wel erg klein begon te worden, moest ik er toch maar mee aan de slag. Ik besloot er een lapje achter te zetten en met dezelfde stof inzetstukken te maken om de broek wijde pijpen te geven.

Wijde pijpen

Wijde pijpen zijn niet alleen heel retro maar ook erg hip. Vroeger maakte ik wel eens wijde pijpen van een oude spijkerbroek door er lange gelijkzijdige driehoek in te zetten. Super tof vond ik dat altijd. Ik kocht dan wel eens heel goedkoop spijkerbroeken en dan maakte ik daar dus flared pants van. Zo had ik goedkoop hele mooie unieke broeken met wijde pijpen. Dat leek mij ook wel leuk om te maken voor de kleine meid. Zo kon ik van een broek met een lapje achter de knie mooi een super gave broek maken.

Afwerking

Een spijkerbroek heeft vaak een afwerking in een contrastkleur…vaak een wat licht bruine kleur. De wijde pijpen werk je het mooist af door voor garen te kiezen die qua kleur en dikte het meest op de afwerkgaren van de spijkerbroek lijkt. Zo lijkt het net of de inzetstukken er bij horen.

De onderkant wordt het mooist wanneer je de broekspijpen langs de onderkant helemaal open tornt. Het inzetstuk kun je dan vervolgens samen met de spijkerstof omzomen. Op die manier wordt de onderkant een net geheel.

Stofkeuze

Voor het mooiste effect is het belangrijk dat je een stof kiest die qua stevigheid lijkt op de oude spijkerbroek. Zo verdrukt de ene stof de andere stof niet en wordt het meer een geheel tijdens het dragen. Ikzelf heb een andere oude spijkerbroek gebruikt die ietsje lichter is. Daar overheen heb ik een kanten stofrestje vastgemaakt. Zo krijgt de spijkerbroek gelijk een lief uiterlijk.

Wanneer je graag een dunnere stof wilt gebruiken, kun je deze ook beter eerst op een stevigere stof vastmaken (net zoals ik dat heb gedaan bij het kanten stofrestje. Ik heb de twee delen eerst rondom met een zigzag steek op elkaar vast genaaid, zodat de twee delen samen een deel werden.

Patroon

Het patroon kun je het beste zelf tekenen. Je meet hiervoor vanaf de knie tot de onderkant van de broek. Dit is de hoogte van de driehoek. Het wordt het mooist wanneer je eerst de onderkant van de broek ook helemaal los haalt en dan meet tot aan de onderkant. Wil je dat niet, dan moet je een paar centimeter langer nemen, omdat je de stof aan de onderkant nog moet omzomen. Ik heb aan de onderkant een streep van 5 cm naar links en 5 cm naar rechts getekend. Zo krijg je een gelijkbenige driehoek met een hoogte van knie tot onderkant en een breedte van 10 cm. Vergeet bij het overnemen van het patroon op de stof niet om nog naadwaarde bij de schuine zijden toe te voegen.

Aan de slag

Voor het maken van een flared pants van een oude spijkerbroek heb je het volgende nodig:

 • patroon (het zelfgetekende driehoekje)
 • schaar
 • stof (ik gebruikte een andere oude spijkerbroek in combinatie met een kanten stofje)
 • tornmesje
 • spelden of wonderclips
 • garen
Lapje achter de knie
 1. Knip het gat op de knie een beetje ovaal uit.
 2. Rafel het gat een beetje uit (dit gaat vrij makkelijk met een tornmesje)
 3. Torn de zijkanten van de broekspijp los. Dit kan gewoon ter hoogte van de knie…en dan een klein beetje ruimer. Als je ook een flared pants maakt, dan torn je de zijkant vanaf de onderkant open tot ruim boven het gat.
 4. Zorg er voor dat de broek binnenstebuiten is als je die nog niet binnenstebuiten hebt gekeerd tijdens het tornen.
 5. Knip een lap dat een stuk (ongeveer 5 cm) hoger is dan het gat en even breed als de stof van de voorkant van de broekspijp (wanneer je de broek binnenstebuiten hebt gekeerd kun je dat heel makkelijk meten).
 6. Werk de lap rondom af met een zigzag steek.
 7. Spel/klem de lap aan de zijkanten van de stof van de voorkant van de spijkerbroek vast. Zorg er voor dat het gat netjes in het midden zit qua hoogte.
 8. Naai de zijkanten van de lap vast op de zijkanten.
 9. Naai ongeveer 1,5 cm boven en onder het gat een rechte lijn van zijkant naar zijkant, zodat de lap ook aan de bovenkant en de onderkant goed vast zit. Zorg er voor dat je een kleur garen kiest die heel dicht bij de kleur van de spijkerbroek ligt.
 10. Naai de zijkanten weer dicht als je geen flared pants maakt.
Wijde pijpen
 1. Torn de onderkant van de broekspijpen los.
 2. Torn de zijkanten van de broekspijpen los tot net boven de knie.
 3. Teken een patroon voor de inzetstukken (een gelijkzijdige driehoek).
 4. Neem het patroon voor de inzetstukken over op de gewenste stof.
 5. Knip de stof uit, let er op dat je nog naadwaarde neemt langs de schuine zijden.
 6. Speld/klem de inzetstukken op de open zijkanten van de broekspijpen. Let er op dat je dit met de goede kanten op elkaar doet.
 7. Naai de inzetstukken vast op de zijkanten van de broekspijpen.
 8. Naai ook gelijk de zijkanten van de broekspijpen dicht op de plekken waar geen inzetstuk zit.
 9. Werk de genaaide naden netjes af met een zigzag steek.
 10. Zoom de onderkant van broekspijpen weer netjes om.
 11. Kies een draad die qua kleur en dikte lijkt op het afwerkdraad van de spijkerbroek.
 12. Naai de naden netjes plat, zodat de spijkerbroek weer volledig netjes afgewerkt is. Vergeet niet om de zoom aan de onderkant van de broekspijpen ook netjes af te werken met die kleur garen.

Maak jij ook zo’n leuke flared pants van een oude spijkerbroek?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *