Activiteiten bij het boek ‘Moppereend’

activiteiten bij Moppereend

Moppereend is een super leuk boekje waar je onwijs veel verschillende activiteiten bij kunt doen. Ik zette een aantal activiteiten voor je op een rij.

Een Mopperverzameling

Soms heb je van die boekjes die ontzettend geschikt zijn voor themawerken. Het boekje ‘Moppereend’ is zo’n boek. Door zijn vele verschillende onderwerpen kun je hier vele kanten mee op. In deze ‘post’ laat ik je zien wat je allemaal zou kunnen doen. Dit kan thuis, maar ook in de klas, bso of kinderdagopvang. De activiteiten zijn voor verschillende leerniveau’s en ingedeeld op soort activiteit. Veel ‘mopperplezier’!

Lezen

De eerste activiteit is natuurlijk lezen. Wanneer je activiteiten doet bij een boek, is het wel zo handig om eerst het boek te lezen…of om voor te lezen;) Hier lees je alles over het boek ‘Moppereend’. Bekijk je liever een filmpje waarin het boek voorgelezen wordt? Dan kun je het filmpje hier bekijken.

Theater

Vingerpoppetjes

Je kunt het verhaal zelf na gaan spelen wanneer je kleine vingerpoppetjes maakt. Deze vingerpoppetjes kunnen kinderen zelf maken met stevig papier of vilt, Hier kun je lezen hoe je dat kunt maken en wat je er voor nodig hebt.

Poppenkast

Je kunt ook van een schoenendoos een minipoppenkast maken. De poppetjes kun je maken van ijsstokjes of van stevig karton op prikkers…of de zelfgemaakte vingerpoppetjes.

Muziek

Bij het boek hoort een liedje. Deze is te vinden op YouTube. Zing je gezellig mee?

Knutselen

Een eend van een papieren bordje

Van een papieren bordje kun je heel simpel een eend maken. Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen.

Een donderwolk weg krassen

Zelf krasfolie maken is heel leuk en ook nog eens leerzaam. Door het kraslaagje te maken in de vorm van een donderwolk, kunnen kinderen de donderwolk weg krassen. In deze werkbeschrijving leg ik je uit hoe je zo’n kraslaag kunt maken.

Regen stempelen met een wc rol

Door een wc rol in een punt te vouwen kun je hier perfecte regendruppen mee stempelen.

Een regenboog zonnebreker

Een zonnebreker is een leuke manier om het licht met kleur te laten spelen. Deze zonnebreker maak je heel simpel met twinmarkers en lamineerfolie.

Een regenboog van klei

Klei is een materiaal die je helemaal kunt vormen naar wat jij wilt. Voor jonge kinderen is het nog best lastig om te rollen. Het maken van een regenboog is dan ook een leuke manier om dit te oefenen. Als je een regenboog van polymeer klei maakt, is het handig om de klei eerst goed soepel te maken voordat kinderen er mee aan de slag gaan.

Vouwen

Juf Joyce ging met de kinderen vouwen en maakt deze schattige moppereendjes. Ook Vouwjuf heeft een super leuke vouwkunstwerk gemaakt van moppereend.

Proefjes

Een regenwolk maken

Met een scheerschuim en een beetje kleurstof kun je een prachtige regenwolk maken. Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen en hier kun je het zien.

Een regenboog laten groeien

Met servetjes, stiften en water kun je een regenboog laten groeien. Hoe je dit moet doen kun je hier lezen en hier zien.

Koken/bakken

Cupcakes

Cupcakes zijn heel lekker en j kunt ze ‘toppen’ met botercrème (heerlijk). Nicole van ‘Cookies & Carrot Sticks maakte de botercrème in prachtige regenboogkleuren. waardoor het prachtig regenboog cupcakes worden. Een perfecte traktatie.

Fruitregenboog

Je kunt spiesjes maken met verschillende kleuren fruit en deze in een boog naast elkaar prikken in een halve aardappel met aluminiumfolie. Fruit die je hiervoor kunt gebruiken is: aardbei, stukje mandarijn, stukje banaan of ananas, groene druif of stukje appel met groene schil, blauwe bes, ‘blauwe’ druif.

Beweging

Dansen

Bij het liedje kun je een aantal bewegingen maken. Ga gezellig dansen bij het liedje van Moppereend

Moppereend parcours

De dieren in het boekje doen verschillende dingen. Deze kun je koppelen aan activiteiten die passen in de gymzaal. Hier staat precies beschreven hoe je een ‘Moppereend’ parcours kunt opzetten. Er staat ook bij voor welk deel in het boek het staat. Er zit zelfs een gratis printable bij van de plattegrond van de opstelling.

Rekenen

Maak reeksen van groot naar klein. Je begint uiteraard met de donderwolk. Maak een aantal wolken in verschillende groottes en laat kinderen de wolk van groot naar klein leggen. Ook kun je plaatjes van de dieren maken. De dieren zijn uiteraard niet even groot, probeer de verhouding tussen de dieren zo realistisch mogelijk te maken, zodat de reeks ook nog klopt met de realiteit…zo leren kinderen ook welk dier groter of kleiner is.

Schrijven

Op WorksheetsWorks kun je helemaal je eigen digitale schrijfbladen maken. Deze site is in het Engels, maar je kunt gewoon Nederlandse werkbladen maken. Je kunt kiezen kiezen welk schrift je wilt en welke lijntjes je wilt. Ook kun je kiezen of kinderen moeten overtrekken, vullen of zelf schrijven. Je kunt zelfs nog een korte instructie bovenaan het werkblad typen.

Spelletjes

Maak je eigen memory spel door op de kaartjes de verschillende dieren uit het boekje te tekenen. Je kunt elk plaatje dubbel maken, maar j kunt ook een kaartje met een plaatje en een kaartje met een woord kiezen. Kinderen kunnen deze kaartjes overigens prima zelf maken…dit is heel leuk om te doen met de klas.

Overig

Handpoppen

Je kunt ook zelf een handpop maken. Zo heeft iemand al eens een Moppereend gehaakt…het patroon hiervan is helaas niet meer verkrijgbaar. Ik heb zelf een handpop voor jonge kinderen genaaid die ze ook als washand kunnen gebruiken, dat patroon is in het winkeltje vinden.

Strijkkralen

‘Crea met kids’ heeft hele leuke patronen voor strijkkralen. Deze kun je daar gratis downloaden.

Heb jij ook zo’n leuke activiteit voor bij het boekje ‘Moppereend’?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Earth’ en liet ik je zien hoe je een een Pangea puzzel kunt maken

Deze week is het thema ‘Books’ aan de beurt en maakte ik een lijst met verschillende activiteiten bij het boekje ‘Moppereend’. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest.

En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Activiteiten bij het boek ‘Moppereend’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *