Oefenbroekjes voor de zindelijkheidstraining
Zindelijkheidstraining geeft veel gedoe (gelukkig is dat vaak van korte duur). Omdat ik geen zin heb in ook nog eens een heleboel natte broeken naast de natte onderbroekjes, maakte ik oefenbroekjes voor de zindelijkheidstraining. Deze worden wel nat, maar vangen de plasjes net even iets beter op.
Lees ook: Zelf zindelijk laten worden of zindelijkheidstraining?
Oefenbroekjes
De oefenbroekjes heb ik zo gemaakt, dat je er een bufferstrookje in kunt schuiven. Hierdoor kun je de oefenbroekjes ook nog als gewone onderbroekjes gebruiken. En wanneer ze van dezelfde stof zijn gemaakt als rokjes en jurkjes, zijn het ook nog eens leuke speelbroekjes. Zo horen deze stofjes bij haar verjaarsdags outfit van vorig jaar (waar ze nog net in past, omdat ik het enigszins op de groei had gemaakt) en het retrojurkje van een paar weken geleden.
Materiaal keuze
De onderbroekjes heb ik gemaakt van restjes tricot. Dit zorgt er voor dat ik mooie onderbroekjes kan maken die perfect bij jurkjes en rokjes passen die ik al eens voor haar heb gemaakt.
Het buffertje kun je maken van badstof, een soepele molton met katoenen luier combinatie of een combinatie van badstof met een katoenen luier. Zelf heb ik de verschillende soorten geprobeerd en mijn voorkeur ligt bij een badstof in combinatie met een oude katoenen luier. Deze is zacht en lekker soepel. Kies dan wel een badstof die niet heel dik is, anders wordt het zo’n ‘prop’ tussen de beentjes.
De afwerking is van elastische biaisband en van tricot biaisband, beiden werken prima. Neem bij beide soorten iets minder in de lengte dan dat de stof lang is…zo lubbert het band niet en sluit het broekje beter aan. Je zou de boord van het broekje ook kunnen maken met taille elastiek voor onderbroeken.
Het patroon
Het patroon is te downloaden in het winkeltje. Dit documenten kost €1,00. Na het voltooien van de bestelling (en de betaling), kun je het patroon downloaden. Het patroon bestaat uit een patroon voor het onderbroekje, het strookje voor de extra buffer en een hemd (met spaghettibandjes)…allen in maat 98-104 (een andere maat komt wellicht ooit, maar mijn kleine meid zit nu in deze maat, dus ik kan nog niet meten voor een grotere maat). Wel komt er binnenkort een maatje kleiner.
Naadwaarde
De naadwaarde is niet overal gelijk. Op de plekken waar de delen op elkaar moeten, is de naadwaarde zo graat als je zelf de naad neemt (ik heb zelf meestal tussen de 0,5 en de 1 cm). In het patroon zijn deze lijnen groen. Op de plekken waar biaisband bevestigd word, hoef je geen naadwaarde te nemen. In het patroon zijn deze lijnen zwart.
Tip
Gebruik een zigzag steek. Hiermee zorg je er voor dat de randjes gelijk mooi afgewerkt zijn en dat de naden nog elastisch blijven. Voor alle naden in de zijkanten van de onderbroek en hemd kun je aanvullend nog een rechte steek gebruiken, zodat je het garen niet meer zo ziet aan de zijkant, aan de zijkanten heb je de elasticiteit namelijk niet echt nodig.
Extra tip
Ik heb telkens een zigzagsteek gebruikt met een steeklengte van 1,5 en een steekbreedte van 4. Alleen bij de spaghettibandjes heb ik de steekbreedte overgezet naar 2, zodat de steken op het band even breed blijft. Dit zorgt voor een vloeiende overgang van hemd naar bandjes.
Aan de slag
Voor het maken van de oefenbroekjes (en hemd) heb je het volgende nodig:
- patroon
- schaar
- tricot
- badstof of oude (niet stugge) molton in combinatie met badstof/oude katoenen luierdoek
- garen
- spelden
- elastisch biaisband of tricot biaisband
- *eventueel taille elastiek voor onderbroeken
Oefenbroekje (of onderbroek)
Knip het patroon uit.
Neem het patroon over op tricot.
Knip de delen uit (let op de naadwaarde!).
Speld het kruisstuk tussen de voorkant en de achterkant. Leg hierbij telkens de goede kanten op elkaar.
Naai het kruisstuk tussen de voorkant en de achterkant en naai daarna de naad plat met een zigzag steek.
Zoom de rechte kanten van het overlappende deel enkel om.
Speld het overlappende deel over het kruisstuk langs de zijkanten vast.
Naai het overlappende deel langs de zijkanten vast, dicht langs de rand.
Naai de uiteinden van het biaisband op elkaar (open en met de goede kanten op elkaar).
Vouw het biaisband om de openingen (taille en benen) en speld deze ruim voldoende vast (verdeel het biaisband zo eerlijk mogelijk). Zorg er voor dat de uiteinden van het biaisband op de achterkant zit en bij de benen op een plek die minder zichtbaar is.
Naai het biaisband rustig vast.
Buffer strookjes
Knip het patroon uit.
Neem het patroon over op de stof van jouw keuze…zorg voor twee delen.
Knip de delen uit (met een gewone naadwaarde).
Leg de twee delen met de goede kanten op elkaar.
Speld de delen op elkaar vast.
Naai de delen langs de rand op elkaar, maar laat aan de achterkant een stukje open voor het binnenstebuiten keren.
Keer het bufferstrookje binnenstebuiten.
Naai de rand netjes plat, dit zorgt voor een nette afwerking en maakt het bufferstrookje ook gelijk dicht. Als je begint bij de achterkant, kun je ook telkens de achterkant van hat bufferstrookje beter herkennen.
Hemd met spaghettibandjes
Knip het patroon uit.
Neem het patroon over op tricot.
Knip de delen uit (let op de naadwaarde!).
Leg de twee delen op elkaar, met de goede kanten op elkaar.
Speld de zijkanten op elkaar.
Naai de zijkanten op elkaar.
Werk de onderkant eventueel af met een zigzag, dan krult de stof niet meer zo.
Vouw de onderkant 3 cm naar binnen en speld dit vast.
Naai de onderkant langs de afwerking dicht…zo heb je een naad van 3 cm, waardoor de onderkant niet meer zo gaat omkrullen.
Vouw het biaisband om het borstdeel en speld deze ruim voldoende vast (verdeel het biaisband zo eerlijk mogelijk).
Naai het biaisband rustig vast.
Knip een stuk biaisband die om de rest van de bovenkant past (ietsje kleiner, zodat het mooi aansluit en niet lubbert) + 40 cm.
Vouw het biaisband om de bovenkant (vanuit het midden van de rug en speld deze ruim voldoende vast (verdeel het biaisband weer zo eerlijk mogelijk, maar houd aan beide kanten dus 20 cm over).
Naai het biaisband rustig vast en naai ook de spaghettibandjes dubbel (let op de extra tip van hierboven!).
Speld het uiteinde van de spaghettibandjes aan de binnenkant van de achterkant vast.
Naai de spaghettibandjes op de achterkant vast.
Maak jij ook zulke leuke oefenbroekjes?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Crea-cross
Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Lente’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je tuintas kunt maken.
Deze week is het thema ‘Nat’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage…en haar favoriet van vorige week. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus deze oefenbroekjes die je ook als gewone onderbroekjes kunt gebruiken. De co-hosts van deze week zijn Laura van Laura’s life. Neem ook even een kijkje bij haar super leuke bijdrage.
Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.
2 thoughts on “Oefenbroekjes voor de zindelijkheidstraining”