10 Activiteiten voor in de sneeuw
Het lijkt de laatste jaren steeds minder vaak te sneeuwen. En ook lijkt erg telkens weer minder sneeuw te vallen. Maar als er eenmaal sneeuw ligt, is het dikke pret. Ik ben namelijk dol op sneeuw…en de meiden ook. Ik heb daarom 10 leuke activiteiten voor in de sneeuw voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij net zo veel pret hebben als wij.
Een goede voorbereiding
Lekker warm
In de spelen is erg leuk, maar het moet ook leuk blijven. Kleed je daarom lekker warm en draag zo veel mogelijk waterafstotende kleding (skibroek, ski jas, ski handschoenen’wanten). Trek ook schoenen/laarzen aan die waterafstotend zijn en het liefst ook lekker warm zijn (snowboots bijvoorbeeld).
Lekker droog
Leg ook alvast een handdoek klaar bij de deur en een extra setje droge kleren voor het geval dat.
Lekker gezellig
Zet al iets lekkers klaar, zodat je lekker kunt smikkelen wanneer je je weer binnen wilt opwarmen. Ook kun je alles alvast klaar zetten voor een lekkere kop warme thee of warme chocolademelk. Met verkleumde handen wil je namelijk nog zo min mogelijk doen.
10 Activiteiten voor in de sneeuw
Sneeuwballen gevecht
Sneeuw nodigt ons altijd uit voor een sneeuwballengevecht. Helaas lukt dit niet met elke sneeuw. Met poedersneeuw kun je echt geen ballen maken. En met natte sneeuw worden je handschoenen al snel nat en je handen heel koud. Maak duidelijke afspraken om het leuk te houden. Zo gooien wij nooit sneeuwballen op het hoofd.
Met een speciaal schepje maakt de kleine meid al heel makkelijk zelf sneeuwballen. Dit schepje is eigenlijk bedoelt voor het maken van bolletjes zandijs, maar sneeuwballen kan hij ook erg goed maken.
Sneeuwengeltje maken
Wanneer er al een klein beetje sneeuw ligt, kun je al een sneeuwengeltje maken. Je gaat dan op je rug in de sneeuw liggen. En dan doe je de armen en benen open en dicht…zo ver als je kunt, zonder van je plek af te gaan. Hierdoor schuif je al het sneeuw weg en ontstaat er een heus engeltje op de grond.
Sneeuwpop maken
Een sneeuwpop maken is erg leuk en er zijn vele manieren om een sneeuwpop te maken. De makkelijkste manier is het rollen van een sneeuwbal door de sneeuw, zodat de sneeuwbal groeit. Vervolgens zet je 2-3 ballen op elkaar van groot naar klein. Ook kun je er nog armen op maken door er sneeuw op te drukken.
De sneeuwpop kun je mooi maken door er ook een gezicht op te maken van steentjes, bladeren en takjes. Ook kun je de sneeuwman een muts en sjaal om doen om het helemaal af te maken.
Wil je het moment van een sneeuwpop extra magisch maken? Kijk dan het filmpje van ‘The snowman’ (in het Engels of in het Nederlands). voor/na het maken van de sneeuwpop. Spoiler: het is wel een beetje een tranentrekker.
Sleetje rijden
Als er genoeg sneeuw ligt, is het super leuk om sleetje te rijden. En als de supermarkt om de hoek is, kun je zelfs je boodschapjes gezellig halen met de slee (hoef je die op de terugweg ook niet te tillen).
Trefbal met sneeuwballen
Toen ik op de basisschool les gaf deden we wel eens trefbal met sneeuwballen. We maakten dan een trefbalveld met in het midden van elke veldhelft 50 sneeuwballen op een bult (of in meerdere bultjes, net wat het team wil). daarna kun je trefbal spelen…alleen is af echt af. De mensen die dus geraakt zijn, staan dan naast het veld. Het team die die meeste mensen af heeft gemaakt, heeft gewonnen. Doordat er maar 50 sneeuwballen liggen, duurt het spel ook niet te lang. Oh…en je mag tijdens het spel natuurlijk niet een extra sneeuwbal maken wanneer de sneeuwballen op zijn. Wie dat toch doet, is ook af. Dus wanneer de sneeuwballen op zijn of een compleet team af is, is het spel afgelopen.
Sneeuwtaartjes maken
Zoals je zandtaartjes en zandgebakjes kunt maken in het zand, kun je ook taartjes en gebakjes maken van sneeuw. En als je een zandbak hebt, kun je de zandbakspulletjes hier gewoon voor gebruiken…handig!
Een bunker bouwen
Als er veel sneeuw ligt, kun je ook een bunker bouwen om achter te schuilen tijdens een sneeuwballen gevecht. Of maak een bunker in het midden van een trefbalveld. Een bunker bouw je makkelijk door emmers vol met sneeuw te scheppen en deze naast elkaar op de kop te zetten. Wanneer je een rijtje hebt gemaakt, kun je er bovenop weer een rij maken…en daar bovenop weer en rij…en weer een rij… Zo bouw je al snel een muur. Je kunt drie muren naast elkaar maken, zodat er een soort bunker ontstaat, maar met enkel een muurtje kun je ook al veel plezier hebben.
Een iglo maken
Een iglo maak je een beetje op dezelfde manier als een bunker. Je maakt dan alleen geen muurtjes, maar werkt in een cirkel. En elke laag er boven maak je een klein beetje kleiner.
Maak elke laag wel eerst even stevig voordat je er een volgende laag op bouwt. Dit doe je door sneeuw op de kieren te ‘plakken’ en het sneeuw overal goed aan te drukken (zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant). Oh, laat wel een opening over voor de ingang.
Is er iets minder sneeuw? Je kunt ook een halve iglo tegen de muur bouwen…dat scheelt het halve werk.
Spoorzoekertje
Wanneer het sneeuw nog heel vers is, kun je spoorzoekertje spelen. Een iemand loopt dan vooruit, loopt een route en verstopt zich. De ander(en) moet(en) diegene dan zoeken door het spoor te volgen.
Ook kun je sporen van verschillende dieren zoeken in plaats van elkaars voetsporen. Je kunt dan ook een soort bingo-kaart maken met dieren waarvan je de sporen tegen zou kunnen komen. Wie heeft er als eerste bingo? Of fotografeer alle verschillende sporen en zoek thuis op van welke dieren deze zijn geweest. Hoe veel verschillende sporen heb je gevonden? En zitten daar ook sporen van bijzondere dieren tussen?
Naam schrijven
Als je net leert schrijven is het schrijven van je eigen naam in sneeuw ook erg leuk om te doen. Verschuift het sneeuw te veel tijdens het schrijven? Geen nood, je kunt ook schrijven door puntjes vlak naast elkaar te maken, zo schuift het sneeuw niet.
* IJsbellen blazen (al kan dit ook wanneer het enkel vriest)
Hier heb je geen sneeuw voor nodig, maar wel kou. Het moet goed vriezen wil je een mooi resultaat hebben. Bij -15 schijn je het mooiste resultaat te krijgen. Dan zie je de kristallen al tijdens het zweven in de bellen ontstaan. Als het maar een beetje vriest zul je geduldig moeten wachten tot de bellen bevriezen. Wanneer de ijsbellen kapot spatten zie je allemaal sneeuw ontstaan. IJsbellen maak je het beste door een flinke schep fijne suiker aan het sopje van de bellenblaas toe te voegen.
Op zoek naar meer speelplezier?
Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.