Kleding verven met textielverf
Wit kan heel mooi zijn…maar ook saai of snel smerig. Het kan ook een prachtig blank canvas zijn en kun je kleding verven met textielverf. Ik laat jouw vier manieren zien.
Nieuw leven
Oude kleren nieuw leven inblazen is ontzettend leuk. Ik liet je al eens zien hoe je van een oude spijkerbroek een rok, een ballonrok en een korte broek kunt maken. Dit keer ga ik kleding verven en maak ik een saai wit shirt super vrolijk en uniek of een wit jurkje heel romantisch. Natuurlijk kun je ook een heel goedkoop wit shirtje kopen en die verven, zo heb je voor weinig geld een super leuk en uniek shirt. Ik kocht er een paar bij Kiabi (in de sale) en gebruikte een paar oude shirtjes.
Variatie
Nu kun je het shirt in een keer een andere kleur verven, maar dat is nog steeds een beetje saai zo effen. Een beetje variatie en speelsheid is veel leuker wanneer je zelf kleding gaat verven. Ik laat je daarom vier variaties zien om een shirt te verven die ik alle vier stap voor stap zal uitleggen. De eerste is een spiraal, de tweede zijn banen, de derde is een knooptechniek en de vierde is van licht naar donker…deze jurk is gebruikt in een fotoshoot.
Lees ook: De fotoshoot van het laatste borstje
Aan de slag
Voor het kleding verven heb je het volgende nodig:
- een wit shirt
- textielverf (ik gebruikte Dylon)
- zout
- een bak voor het verfbad
- latex handschoentjes
- voor de spiraal heb je elastiekjes en een vork nodig
- voor de knooptechniek heb je een stuk touw nodig (het liefst synthetisch zodat deze niet mee kleurt)
Algemeen
Maak eerst het verfbad klaar (of meerdere als je meerdere kleuren gebruikt). Je gebruikt 1 deel verf en 5 delen zout). Hoe langer de shirt in de verf zit, hoe duidelijker de kleur wordt, voor lichte kleuren laat je de verf er dus kort in zitten en voor fellere of donkerdere kleuren laat je de verf er lang in zitten.
Een spiraal verven
Leg het shirt neer op een vlakke ondergrond.
Druk de vork op het midden van het shirt.
Draai de vork en laat het shirt er omheen wikkelen (inclusief de mouwen).
Bind de elastieken om het gedraaide pakketje, zodat er vakken ontstaan.
Kleur elk vak, dat kan met twee kleuren en dan om en om, maar dat mag ook als een regenboog of…hoe je het maar hebben wilt. Het kleuren van elk vak doe je door er telkens een beetje verf op te gieten met bijvoorbeeld een lepeltje (hoe netter je werkt, hoe beter is het resultaat). Zorg er voor dat elk vak verzadigd is (keer het desnoods een keer om zodat je de onderkant ook kleurt).
Haal de elastiekjes er af en spoel de verf er goed uit.
Banen verven
Je kunt van licht naar donker werken, maar dat hoeft niet. Je kunt dus zelf bepalen waar je welke kleur gebruikt. Je maakt geen strakke lijnen, de vlakken zullen in elkaar overlopen.
Vouw de linkerkant netjes op de rechterkant.
Vouw de zijkant op het midden en doe dat net zo lang tot je een handige lange streng hebt.
Verdeel in je hoofd het shirt in stukken die je wilt verven. Ik had vier kleuren, dus ik deelde het shirt in vieren (van beneden naar boven deel 1, 2, 3 en 4)
Begin vanuit het midden te verven want dat is makkelijker, in mijn geval begon ik bij deel 2. Vouw het shirt zodanig dubbel dat de uiteinden van deel 2 op elkaar liggen. Dip vervolgens deel 2 in de het verfbad.
Spoel de verf er goed uit.
Vouw het shirt zodanig dubbel dat de uiteinden van deel 3 op elkaar liggen. Dip vervolgens deel 3 in de het verfbad.
Spoel de verf er goed uit.
Dip vervolgens deel 1 in de het verfbad.
Spoel de verf er goed uit.
Dip vervolgens deel 4 in de het verfbad.
Spoel de verf er goed uit.
Een knooptechniek
Pak het shirt samen, dat kan van links naar rechts zijn, maar ook in een punt.
Bindt touw aan de bovenkant vast en laat de afgeknipte uiteinde lekker lang zodat je deze mee kunt binden.
Leg het losse touwtje plat op het stuk waar je gaat binden.
Wikkel het touwtje strak om het gewenste deel heen. Hoe meer je wikkelt, des te meer de oude kleur als ondergrond blijft (mits je dus strak wikkelt). De stukjes waar het touwtje zit, blijven ook de oude kleur. Wanneer je een cirkel bindt kun je op die manier een soort spinnenweb creëren.
Verf het stuk die je geverfd wilt hebben inclusief het gebonden stuk of verf hem helemaal.
Spoel de verf er goed uit.
Knip het touwtje los en verwijder al het touw.
Spoel nogmaals de verf er goed uit.
Van licht naar donker
Als je wilt beginnen met een andere kleur dan start je door het shirt volledig in die kleur te dippen. Anders dip je hem volledig in de kleur die je daarna ook gaat gebruiken of je laat dit deel wit.
Haal het shirt er na het verven gelijk weer uit.
Spoel de verf er goed uit.
Dip het shirt voor 4/5 deel in de bak met verf en haal hem er gelijk weer uit.
Spoel de verf er goed uit.
Dip het shirt voor 3/5 deel in de bak met verf en haal hem er gelijk weer uit.
Spoel de verf er goed uit.
Dip het shirt voor 2/5 deel in de bak met verf en haal hem er gelijk weer uit.
Spoel de verf er goed uit.
Dip het shirt voor 1/5 deel in de bak met verf en haal hem er gelijk weer uit.
Spoel de verf er goed uit.
Ga jij ook kleding verven?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.
Cute idea, thank you for sharing at The Really Crafty Link Party, Pinned.
Ik heb een beige spijkerbroek zwart geverfd met Dylon is een donkere grijze kleur geworden tegen zwart aan met beige stiksels , waarschijnlijk zijn de stiksels van synthetische garens.. staat nog leuk ook. Ik heb een rode gele en oranje jas even kijken of ik de kleuren veranderen kan
Synthetische garen pakken inderdaad de kleur niet en dat kan af en toe best een gaaf effect geven. Ik ben heel benieuwd hoe de jas gaat uitpakken. Is dat wel een jas van katoen?