Een applicatie maken van folie

een applicatie van folie maken

Bij de Action kwamen we folie tegen waarmee je zelf een applicatie op kleding kunt maken…en deze strijk je er gewoon op! Die kon ik natuurlijk niet laten liggen.

Zelf een applicatie maken van folie

Het stond al een tijdje op mijn to-do-verlanglijstje. Het leek mij heel leuk om eens zelf een applicatie te maken met folie. Wat mij tegenhield was dat ik geen snijmachine heb en ook geen pers. Ik dacht dat het resultaat zou tegenvallen wanneer je deze twee dingen niet zou hebben. En ik had er geen behoefte aan om dure folie en een shirt te verknallen doordat ik het juiste materiaal niet had. Maar mijn angst bleek ongegrond! Vorige week liepen wij door de Action en dan kijk ik (uiteraard) ook altijd even tussen de knutselspullen. Tot mijn vreugde zag ik daar ‘Iron On Glitter Foil’ liggen. Wauw! Tja, nu moest ik het natuurlijk wel uitproberen op zelf een applicatie te maken. Vooral omdat de kleine meid zo dol is op dino’s en er niet veel kleding te vinden is met dino’s die niet gelijk van de jongensafdeling komt (niet dat we daar moeite mee hebben hoor, maar het stoort wel dat er bijvoorbeeld geen jurkjes met dino’s te vinden zijn in de winkel).

Gekleurde glitterfolie

Bij de Action vonden we dus de folie die we hier op de foto gebruikt hebben. Er lag enkel glitter folie, maar dat vond de kleine meid helemaal niet erg. De kleurkeuze vond ik wel een beetje beperkt…en ook vreemd. Wij vonden namelijk enkel de kleuren goud, zilver, paars, groen en licht groen. Wat ik bij de kleurkeuze niet kan begrijpen is waarom er twee kleuren groen zijn en waarom er geen blauw, roze of rood is. En ook zwart was er niet. Het was ook niet zo dat het bijna op was of zo, het vak lag juist helemaal vol. Dit waren dus gewoon de kleuren die er verkrijgbaar zijn. Heel bijzonder…en ook jammer, want de meiden houden allebei van blauw. Gelukkig houdt de kleine meid ook van groen 😉

Figuurtjes

Wat wel heel tof is, is dat er ook een blad in zit met 15 figuurtjes die je als ‘malletje’ kunt gebruiken. De kleuren hebben verschillende selecties van figuurtjes…al komen sommige figuurtjes wel overeen met de figuurtjes van andere kleuren (er is dus een overlap). Wij hebben zelf niet zo heel veel met de figuurtjes die er op staan en ook zijn die figuurtjes best klein. Het is echt de grootte van een applicatie voor op de borst of zo.

Zelf figuurtjes maken

Ik maakte dus zelf een figuurtje en moest hierbij echt na gaan denken over de kleuren en de vormgeving. De kleine meid wilde graag een grote groene triceratops op haar shirt (als proef, straks gaan we ook los op jurkjes 😉 ). Nu ben ik niet echt goed in tekenen, vooral wanneer er diepte en details bij komen kijken. Ik moest dus iets gaan tekenen wat op een triceratops lijkt, zonder al te veel details en zonder diepte. Ik besloot een gezicht van de triceratops te maken en dan een beetje in cartoonstijl, zodat ik niet al te veel details zou moeten maken. Het boek Gigantosaurus was mijn redding. Hierin speelt een kleine triceratops (Tiny) een gedeelde hoofdrol. Maar ook dit gezicht had nog best veel details en dus besloot ik een silhouet te maken met daarop ogen en hoorns. Het moest de licht groene folie worden voor de triceratops. Voor de hoorns lag de kleur wel voor de hand: zilver. Maar hoe moest ik dat gaan doen met de ogen…er was namelijk geen zwarte folie en gekleurde ogen vond ik niet mooi. Ik besloot gaten te maken voor de ogen, aangezien het toch op een zwarte achtergrond zou komen. Zo werden de ogen toch nog zwart.

Overlappen

Op de hoorns netjes in de vorm te krijgen, hoefde ik gelukkig niet eerst een gat te maken en deze met de andere vorm in een andere kleur te vullen. Dit zou mij ook echt niet netjes lukken. Je kunt de verschillende kleuren gewoon over elkaar heen er op strijken. Joepie!

Wassen & strijken

De folie is na het strijken op stof gewoon te wassen. Was de kleding (of het stof) niet heter dan 40°C en was pas een dag na het maken van de applicatie. Anders loop je het risico dat de lijmlaag los gaat laten. Om de applicatie langer mooi te houden, kun je het kledingstuk het beste binnenstebuiten wassen. Let er bij het strijken van het kledingstuk op dat je niet op de applicatie strijkt. Wil je er toch overheen strijken, dan zul je er bakpapier overheen moeten leggen. Let er dan wel op dat de lijmlaag weer zacht wordt en je dus weer minimaal een minuut moet wachten voordat je het kunt dragen en een dag moet wachten voordat je het weer kunt wassen.

Materiaal

Ik heb dus de ‘Iron On Glitter Foil’ van de Action gebruikt, maar je kunt ook prima flexfolie gebruiken. Ik heb geen snijmachine of pers gebruikt, maar als je dit wel hebt, kunt je dat natuurlijk ook gewoon gebruiken.

Aan de slag

Voor het maken van een applicatie van folie heb je het volgende nodig:

  • vorm op papier
  • potlood
  • scherpe schaar (met een scherpe punt)
  • *eventueel prikpen en priklap voor het maken van kleine gaten
  • bakpapier
  • strijkijzer en strijkplank
  • gewassen kledingstuk (of iets anders van stof)

Maak eerst een afbeelding op papier. Knip de delen van van de afbeelding uit. Trek de delen van de afbeelding over op de achterkant van de gewenste kleur folie (of op het plastic wat je toch nog gaat verwijderen). Knip de delen van de afbeelding uit. *Omdat de ogen te klein waren om fatsoenlijk uit de folie te kunnen knippen, heb ik deze eerst met een dunne prikpen geprikt. Daarna heb ik het gat netjes gemaakt door met de punt van de schaar de rafeltjes er af te knippen. Leg het kledingstuk (of iets anders van stof) op de strijkplank. Verwijder de plastic laag van de folie. Plaats de achterste laag van de afbeelding op de gewenste plek, met de goede kant naar boven. Leg het bakpapier er overheen. Strijk de applicatie er zo’n halve minuut op, zonder te bewegen (enkel drukken). Is de applicatie groter dan de strijkijzer, dan moet je dus meerdere keren een halve minuut drukken met de strijkijzer. Let er ook op dat alle randen goed vast zitten. Heb je meerdere lagen, dan kun je het proces van plaatsen en strijken herhalen. Zorg er wel voor dat de strijker geen directe contact maakt met de folie, maar enkel met het bakpapier. Laat de applicatie goed afkoelen, dat duurt minimaal een minuut.

Maak jij ook zo’n leuke applicatie van folie?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - applicatie van folie makenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Een applicatie maken van folie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *