Maïsbrood

maisbrood

Vroeger maakte ik veel vaker maïsbrood, maar om de een of andere reden is dat wat uit mijn systeem geraakt. Gelukkig werd dit weer door een boekje aangewakkerd en smikkel ik nu heerlijk van een plakje maïsbrood met gerookte zalm…mjom mjom mjom.

Lang leve prentenboeken

Maïsbrood is eigenlijk heel lekker (helemaal wanneer je het zelf maakt…en dan warm uit de oven), maar om de een of andere reden eten we het eigenlijk helemaal niet zo vaak. Toen we het boekje ‘De grote vijf‘ lazen, hadden ze het over de heerlijke geur van maïsbrood. Ik kreeg weer spontaan zin in een vers gebakken maïsbrood. En laat ik nu toevallig altijd maïsmeel in huis hebben (ik houd wel van een divers voorraadje voor het geval dat). Kwam dat even goed uit!

Water, melk, yoghurt of kwark?

Sommige mensen maken maïsbrood met water, de ander met melk en weer een ander met yoghurt of met kwark. Nu kan het natuurlijk allemaal en alle vier de manieren zorgen voor een iets andere structuur en smaak. Mijn ‘gewone’ brood maak ik altijd met kwark, omdat zo lekker luchtig en romig wordt wanneer je geen gist gebruikt. Ik gebruik namelijk liever geen gist, omdat mijn lichaam daar niet altijd fijn op reageert…dat uit zich nog het meest bij mijn huid. Helaas had ik nu geen kwark in huis, want dat had ik uiteraard net tijdens het ontbijt opgegeten…en ik wilde eigenlijk gelijk het broodje bakken (ik ben niet altijd zo ongeduldig hoor 😉 ). Yoghurt hebben we eigenlijk nooit in huis, tenzij ik het speciaal koop voor een recept en dus bleef voor mij de optie water of melk over. Dan maar melk, want dan krijgt het een iets romiger smaakje. Het nadeel van melk of water vind ik dat het broodje zo qua structuur iets meer op cake lijkt in plaats van brood. Met kwark wordt het broodje ook gelijk iets minder droog.

Mocht je het broodje liever met kwark willen maken (net zoals ik liever doe, gebruik dan 250 gram kwark in plaats van melk. Voeg vervolgens nog wat maïsmeel en bloem toe wanneer het deeg te nat/plakkerig is.

Met of zonder maïs?

Officieel hoort er maïs door het broodje te zitten. Maar ja, dat had ik natuurlijk niet in huis en ik wilde gelijk bakken. Gelukkig is maïsbrood lekker met maïs en lekker zonder stukje maïs…al is het met maïs wel minder droog om te eten.

Wil je het broodje zelf wel met stukjes maïs maken? Doe dan het maïs van een klein blikje in een zeef. Spoel het goed af en laat de maïs goed drogen..eventueel op een een paar velletjes keukenrol. Voeg de maïs toe aan het deeg en voeg eventueel extra maïsmeel of bloem toe als het deeg te nat/plakkerig is.

Koken met kinderen

kinderrecept maisbroodKoken voor kinderen hoeft niet moeilijk te zijn…net als koken met kinderen. Omdat niet elk kind al goed kan lezen, heb ik een speciaal receptenblad gemaakt. Dit receptenblad bestaat uit plaatjes en woorden. Hierdoor zijn de belangrijkste delen van het recept goed af te lezen voor kleine kinderen. Het receptenblad voor kinderen kun je hier gratis downloaden.

Het recept voor maïsbrood

Ingrediënten
  • 250 gram maismeel
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 3 el suiker
  • snufje zout
  • 2 ei
  • 2 el olijfolie
  • 0,5 dl melk
  • *wanneer je een bakblik gebruikt heb je nog een beetje bakboter en bloem nodig
  • *eventueel een extra ei om het broodje in te smeren
Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng alle droge delen in een kom.

Voeg de eieren en de olijfolie toe.

Giet rustig de melk er bij en roer het er door.

Kneed het deeg totdat alles goed door elkaar zit.

*Smeer een bakblikje in met boter en bestuif het met bloem. Klop al het overtollige bloem er uit.

Doe het deeg in een bakblik of bakvorm van 1 liter.

Zet het 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Bewaren voor later

Pinterest - maisbroodVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *