Klei maken

klei maken

Met klei spelen is goed voor de ontwikkeling en het is leuk. maar wist je dat je heel simpel zelf klei kunt maken? Ik laat hier een paar verschillende manieren zien.

Waarom zelf klei maken?

De meiden vinden het leuk om allerlei dingen te creëren met verschillende kleuren klei. Dat is ook leuk natuurlijk, want zo ziet het er mooier uit. Maar het zorgt er wel voor dat uiteindelijk alle kleuren door elkaar komen en je uiteindelijk alleen nog maar bruin vlekken klei hebt. Tja, en dat is weer niet zo mooi. Ook vergeten de meiden wel eens de potjes goed af te sluiten, waardoor er weer een deel uitdroogt. Natuurlijk zouden we dan weer nieuwe kunnen kopen, maar de ingrediënten voor klei hebben we vaak gewoon in huis. Zelf klei maken is dan dus veel sneller (en goedkoper).

Bloem of maïzena

Persoonlijk vind ik de kleuren bij een deeg van bloem niet zo mooi, doordat de basis niet wit is. Nu kun je ook maïzena gebruiken. Het voordeel van maïzena is dat je een witte basis hebt en het glutenvrij is.  Het nadeel is dat deze klei sneller uitdroogt en iets kruimeliger is.

Wil je klei van maïzena maken? Dan gebruik je 1 deel maïzena, 2 delen baking soda, 1 el kokosolie, 1 el citroensap en water. Je mengt dan eerst de droge delen, maakt een kuiltje in het midden en daar doe je de natte delen in…dan kun je beetje bij beetje het water er doorheen roeren/kneden. Het deeg verwarm je al roerende in een steelpannetje…net zoals de klei met bloem.

Koken of niet koken

Niet koken

Je kunt de klei maken zonder dat je het verwarmt. Dat is het beroemde brooddeeg waar scholen wel eens mee knutselen. Het leuke van deze ‘klei’ is dat je het kun afbakken (op 100ºC, 1 uur lang) en dat jouw kunstwerk zo hard wordt. Het afgebakken kunstwerk kun je dan schilderen en aflakken.

Verwarmen

Om er voor te zorgen dat het iets minder snel uitdroogt, kun je het zoutdeeg in de pan verwarmen (heeeeeeel goed blijven roeren). Zo gaart het deeg iets waardoor het meer op klei lijkt en nog mooi soepel kneed.

Koken

Je kunt ook eerst de natte delen koken en dan de droge delen (door elkaar) er doorheen roeren. Je ziet dat er dan een rubberachtige klei ontstaat. Deze klei is heel stevig, maar nog wel goed kneedbaar en mengbaar.

Voorkeur

Welke vorm jij het liefst wilt maken, is echt aan jou. Het ligt denk ik ook een beetje aan jouw doel en aan jouw doelgroep. Voor het spelen kies ik het liefst voor het verwarmen, omdat de klei dan nog fijn soepel is.

Variatie

Geur

Klei kun je enkel een kleurtje geven, maar je kunt er ook een geurtje aan geven. Dat kun je doen met een paar drupjes geurende olie (let er op dat dit een olie moet zijn die op de huid kan), maar dat kan ook prima met kruiden. Zo kun je rond Halloween ‘pumpkin spice’ er doorheen doen of met Sinterklaas speculaaskruiden. 

Glitter & glamour

Klei wordt nog mooier wanneer er ook nog eens glitter doorheen zit. Maak met de kerstdagen eens groene en rode klei met glitter. Dan heb je kerstklei. Tip: kies geen grove glitter, want dat laat sneller los en dan ligt het dus ook overal. Hele fijne glitter blijft beter zitten.

Handen wassen

Omdat er best veel zout in het deeg zit, reageert de huid daar ook op tijdens het spelen. Wanneer je er lang mee speelt, worden de vingers een beetje rimpelig…net als wanneer je lang in het water zit. Dit komt doordat het zout het vocht uit de huid trekt. De handen raken dus gedehydrateerd. Het is dus een goed idee om na het spelen met zelfgemaakte klei de handen goed te wassen. Je kunt ze nog even extra verwennen door ze daarna nog even in te smeren met een beetje kokosolie.

Bewaren

Net als de speelklei die koopt in de winkel, droogt ook deze klei uiteindelijk uit wanneer je het zo laat liggen. Je kunt de klei dus het beste afgesloten bewaren. Afgesloten blijft de klei nog best lang goed.

Citroensap of aluin

Je kunt de klei beter houdbaar maken door er 1 eetlepel citroensap doorheen te doen. Maar 1 theelepel aluin werkt ook. Aluin maakt het ietsje langer houdbaar, maar citroen koop je (net als de rest van de ingrediënten) gewoon in de supermarkt en is dus iets makkelijker.

Materiaal

Omdat de versie met bloem toch iets flexibeler is (minder snel breekt) en niet zo snel uitdroogt, maakte ik deze. Zo hebben de meiden er net even iets langer plezier van. Zout zorgt voor de houdbaarheid…net als citroensap. Zout zorgt er ook voor dat het minder snel uitdroogt (dit klinkt heel krom, maar het is echt zo). De olie zorgt er voor dat de klei net even iets flexibeler wordt.

Aan de slag

Voor het maken van klei heb je het volgende nodig:

  • 150 gram bloem
  • 100 gram zout
  • 125 ml water
  • 1 el olie
  • 1 el citroensap
  • *kleurstof

Meng alle delen in een steelpannetje (gewoon zonder vuur er onder). Wanneer het te droog is, kun je er nog een beetje water bij doen. Het moet een klein beetje te nat zijn voor klei/deeg, omdat je het nog in de pan gaat verwarmen en je zo nog vocht verliest.

Zet het vuur op laag.

Blijf heel goed roeren, zodat het deeg een beetje gaat garen. Laat het deeg niet aanbranden!

Wanneer alle delen goed gemengd zijn en er een klei achtige deeg is ontstaan, kan het vuur uit.

Laat de klei afkoelen.

Geef de klei de gewenste kleur door er een paar druppen kleurstof in te kneden. Ik heb de deegbal eerst in 3 balletjes verdeeld, zodat ik die rood, geel en blauw kon maken. De 3 ballen heb ik gehalveerd. Van een helft van elke kleur heb ik kwarten gemaakt. Die kwarten heb ik weer onderling gemengd, zodat ik uiteindelijk 6 verschillende kleuren (rood, oranje, geel, groen, blauw, paars) kreeg die even groot zijn.

Maak jij ook klei?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - klei makenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “Klei maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *