Leren met klei

figuren, cijfers en letters maken met klei

Klei is goed voor de ontwikkeling. Het stimuleert de fantasie en de fijne motoriek wordt getraind. Maar je kunt nog veel meer met klei dan alleen spelen. Je kunt er namelijk een heleboel mee leren.

Leren met klei

Met klei kun je prachtige verschillende vormen maken. Op zich is dat al heel leerzaam. Maar je kunt ze ook gebruiken om de lijnen van vormen, cijfers en letters aan te leren. Op deze manier zijn kinderen op een speelse manier bezig met vormen, cijfers en letters. Verder oefenen ze ook hun motoriek. Door te kiezen voor klei in verschillende kleuren, zijn kinderen ook nog eens onbewust bezig met de namen van de kleuren.

Opdrachtkaarten

Om kinderen te helpen bij het maken van vormen, cijfers of letters heb ik opdrachtkaarten gemaakt. Er zijn verschillende soorten kaarten:

  • algemene kaarten: een kaart met alle vormen, een kaart met alle cijfers, een kaart met alle letters
  • vorm kaarten: kaarten met verschillende vormen per kaart
  • cijfer (en symbool) kaarten: kaarten met verschillende cijfers en rekensymbolen per kaart
  • letter kaarten: kaarten met verschillende letters per kaart
  • labelkaarten: deze zijn voor op de deksel van het bakje, zodat je kunt zien wat er in het bakje zit
  • kleurkaarten: deze kaarten kun je combineren met de opdrachtkaarten voor een beetje extra uitdaging.

De labelkaarten plak je op het doosje waar je alles in bewaart. De algemene kaarten zijn voor kinderen die graag zelf willen proberen. De overige kaarten laten per vorm/cijfer/symbool/letter zien hoe ze gemaakt moeten worden.

Opdrachten combineren

De opdrachtkaarten kun je ook combineren met kleurkaarten. Door van elke stapel een kaart te trekken, moeten de kinderen bijvoorbeeld een groene driehoek maken, een gele negen of een paarse ‘m’. Op die manier zijn ze nog bewuster bezig met de kleuren.

Zelf opdrachtkaarten maken

Er is ook een labelkaart waarbij je zelf mag bedenken wat je gaat maken. Het is bij deze bak leuk om daar blanco opdrachtkaarten (die nog niet gelamineerd zijn) en een potlood in te stoppen. Zo kunnen kinderen hun creatie natekenen op de blanco opdrachtkaarten. Deze opdrachtkaarten zou je dan kunnen lamineren, zodat kinderen ook echt het gevoel hebben dat ze hebben bijgedragen aan de oefening. Dit is eigenlijk een dubbele oefening. Kinderen leren iets te maken vanuit hun eigen fantasie en leren hoe je dat moet tekenen (bovenaanzicht maken).

Rouleren of differentiëren

De opdrachten kun je om de beurt aanbieden. Dan verwissel je het labelkaartje op de deksel en verwissel je de opdrachtkaartjes die in het bakje zitten. De overige kaartjes bewaar je. Zo krijg je een soort leerlijn binnen de oefening. Je kunt ook de verschillende opdrachten tegelijkertijd aanbieden. Je maakt dan voor elke groep opdrachtkaarten een apart bakje. Zo kun je de oefening gedifferentieerd aanbieden. Kinderen kiezen dan wat zij graag willen maken en volgen daarmee hun interesse en eigen leerlijn.

Oppervlakte of omtrek

Met de kleiopdrachten kun je heel goed het begrip oppervlakte en omtrek aanleren. Je kunt kinderen de vormen volledig laten vullen met klei (oppervlakte) en je kunt kinderen een lange worm van klei laten maken om zo de klei om de vormen heen te leggen (omtrek).

Materiaal

Geschikte klei

In dit geval is dat heel simpel: klei. Nu heb je verschillende soorten klei. Fimo klei vind ik zelf niet zo geschikt hiervoor, omdat je dit eerst eerst heel goed moet kneden voordat je er lekker mee aan de slag kunt. Wel jammer, want fimo klei kun je in super mooie kleuren kopen. Het beste is om klei te nemen wat geschikt is voor kinderen (speelklei), want die is lekker soepel en wordt minder snel hard.

Glutenvrij

Play Doh is denk ik wel het bekendste merk. Deze reclames komen constant voorbij wanneer je naar filmpjes voor kinderen kijkt. Helaas is dit merk niet glutenvrij. Wil je wel glutenvrije klei (in de klas vind ik dit sowieso een goed idee, omdat steeds meer kinderen allergisch blijken te zijn voor gluten), dan kun je beter klei van DAS en SES. Ook de supersoft klei van Creall is glutenvrij.

Printables

De kaarten die ik heb gemaakt kun je vinden in het winkeltje en kosten hier €0,75 Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar de printable. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen!)

Aan de slag

Voor het maken van de leerzame klei opdrachten heb je het volgende nodig:

Klei

Ik heb verschillende balletjes klei in een bakje gestopt. Maar je hebt ook minipotjes klei (Action heeft deze bijvoorbeeld). Nog leuker is zelf klei maken.

Kaartjes
  • printables
  • papier
  • schaar
  • lamineervellen en lamineerapparaat

Als je met kaartjes wilt werken, kun je deze uitprinten, uitknippen, lamineren en nogmaals uitknippen. Zorg er voor dat je bij het knippen van het lamineervel een paar milimeter van het papier af knipt, zodat de kaartjes geseald blijven.

Bakjes
  • plastic bakjes (ik gebruikte de lage bakjes van de afhaal Chinees, want die zijn ‘gratis’)
  • printables (deze zitten in hetzelfde bestand als de opdrachtkaarten)
  • papier
  • schaar
  • lamineervel en lamineerapparaat
  • plakband

Ik heb de klei en de kaartjes in een bakje gestopt en deze voorzien van een labelkaartje. Op die manier kunnen kinderen duidelijk zien wat er in de bak zit.

Het labelkaartje heb ik ook gelamineerd. Op die manier kun je de labelkaartjes makkelijk er weer af halen en houd je ze nog netjes voor een eventuele volgende keer. De labelkaartjes plak ik aan de binnenkant van de deksel en dan met plakband (omdat ik een doorzichtige deksel heb en de kaartjes er dan beter op blijven zitten). Dit werkt prima.

Het bakje is overigens gewoon een bakje waar we ooit eens Chinees uit hebben gegeten…en dan zo’n lage. Maar je kunt deze bakjes ook kopen (in verschillende kleuren zelfs) bij onder andere ‘Amazing Oriental’.

Maak jij ook zulke leuke leerzame oefeningen met klei?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - leren met kleiVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *