De fluistertelefoon, een hulpmiddel voor beginnende lezers
Beginnende lezers lezen hardop. dat is goed, want zo horen ze zichzelf beter en kunnen ze de letters makkelijker puzzelen tot woorden. Maar erg handig is dat hardop lezen natuurlijk niet. Dan is een fluistertelefoon erg handig.
Leren lezen
Kinderen die bezig zijn met leren lezen plakken eerst de letters nog aan elkaar om zo tot een woord te kunnen komen. Dit doen ze hardop. Dat is voor veel kinderen echt nodig, omdat ze zo de gelezen letters hardop horen. Hun hoofd puzzelt vervolgens de gehoorde letters achter elkaar en zo herkennen ze het gelezen woord.
De stoorzender
Dat hardop lezen kan voor de beginnende lezers hard nodig zijn, maar het is natuurlijk niet altijd even handig voor de omgeving. In een klas vol met kinderen die voor zichzelf iets aan het lezen zijn, kan dat een behoorlijke chaos worden. En in huis is het ook niet altijd even fijn om constant die letters en woorden om je heen te horen. Soms ben je zelf (of is een ander) ook gewoon geconcentreerd bezig. Dan helpt dat geluid om je heen niet bepaald.
De oplossing
De oplossing voor dit probleem is eigenlijk best simpel. Dat is namelijk een fluistertelefoon. Dit is eigenlijk niets meer dan een paar pvc buizen die aan elkaar gelijmd zijn. En om het extra leuk te maken, kun je de fluistertelefoon ook nog versieren.
Hoe werkt het?
De beginnende lezer houdt de fluistertelefoon aan het oor zoals een ‘ouderwetse’ telefoon. Wanneer een de lezer er in de telefoon fluistert, gaat het geluid door de buizen rechtstreeks naar het oor. De buizen versterken overigens het geluid ook nog eens, dus ze kunnen echt zacht fluisteren. Wel moet je er op letten dat er niet te lang gefluisterd wordt, want heel fijn is het fluisteren natuurlijk niet voor de stembanden. Maar het is wel een handige korte oplossing en een leuke activiteit om het ‘saaie schoolwerk’ mee af te wisselen.
Lees beleving
Deze fluistertelefoons heb ik overigens gemaakt voor bij het project ‘Lees beleving‘. In de handleiding van de projecten kun je dit ook lezen. Dit project is speciaal geschreven om jong/beginnende lezers te motiveren om te lezen. Dan kan een fluistertelefoon wel fijn zijn voor de omgeving 😉
Materiaal
Ik heb de dunste pvc buis gebruikt die in de bouwmarkt lag. Deze heeft een diameter van ongeveer 3,5 centimeter. Toen kon ik nog kiezen uit grijs of wit. Ik heb natuurlijk voor wit gekozen, want dat vind ik toch een stuk mooier staan. Als je de fluistertelefoon gaat overspuiten, maakt het natuurlijk niet uit welke kleur je kiest. Dan zou ik vooral kijken naar het prijsverschil.
Ik heb gekozen voor 2 bochten van 90 graden en 1 bocht van 45 graden. Dit vond ik de mooiste en meest efficiënte vorm geven. Het bevestigen doe je met een rechte buis en pvc lijm.
Aan de slag
Voor het maken van de fluistertelefoon heb je het volgende nodig:
- een rechte pvc buis
- 1 bocht van 45 graden
- 2 bochten van 90 graden
- zaagje
- pvc lijm
- fijn schuurpapier
- *eventueel vellen zelfklevend textiel
- Houd de bochten tegen elkaar om te kijken of de afstanden fijn passen. In ons geval was de afmeting perfect. We hoefden niets te verlengen.
- Meet de uiteinden van de twee bochten en tel deze bij elkaar op.
- Zaag twee stukken rechte buis af op de uitgerekende lengte.
- Schuur de uiteinden van de rechte stukken mooi vlak.
- Lijm de recht stukken op de bocht van 45 graden.
- Lijm de andere twee bochten vervolgens weer op de rechte stukken. Let er op dat ze mooi vlak kunnen liggen en dus niet scheef geplakt worden.
- Wanneer de lijm droog is kun je de fluistertelefoon eventueel versieren. Wij hebben ze versiert met strookjes val vellen zelfklevend textiel (van de Action). Maar je zou ze ook kunnen verven met een spuitbus. Let er in dat geval dan wel op dat je er eerst een grondverf op spuit.
Maak jij ook zo’n leuke fluitertelefoon?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.
Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.
Bewaren en delen wordt overigens enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.