De invloed van de volle maan

Volle maan

Bij een volle maan krijgen sommige mensen de kriebels. Ergens zit er in ons hoofd dat er wel eens iets ergs zou kunnen gebeuren…maar is dat wel terecht? Waarom zijn we zo op onze hoede tijdens de volle maan en waarom slapen we dan zo slecht? En wist je dat er een heleboel verschillende soorten volle manen zijn?

Soorten volle manen

Volle maan

Dit is wanneer de maan volledig zichtbaar is. Dit gebeurd 1x per ongeveer 28 dagen. Hierdoor heb je elke maand een volle maan. En af en toe zelfs een maand met 2 volle manen.

Blauwe maan

Een blauwe maan betekent niet dat de maan blauw is zoals de naam je zou laten vermoeden. Een blauwe maan is niets anders dan een volle maan die voor de tweede keer in die maand plaats vindt. Dit komt 1x keer per 2-3 jaar voor. Iedere 19 jaar zijn er zelfs 2 blauwe manen (in januari en maart, wanneer februari geen volle maan heeft).

Bloedmaan

Een bloedmaan is een (volledig) verduisterde volle maan. Dit komt doordat de aarde op dat moment (precies) tussen de aarde en de maan staat. Een volledige maansverduistering duurt ongeveer een uur. De maan wordt bloedmaan genoemd doordat de maan dan rood lijkt te zijn. Een volledige verduisterde volle maan vindt ongeveer 1x per 18 jaar plaats.

Wolfsmaan, ijsmaan of sneeuwmaan

Deze manen zijn alle drie hetzelfde. Dit is de eerste volle maan van het jaar. Deze vindt dus maar 1x per jaar plaats. Hij wordt wolfsmaan genoemd omdat de wolven in de koude maanden vaak beter te horen waren. De naam ijsmaan en sneeuwmaan danken wij aan het feit dat er in deze periode vaak ijs of sneeuw is.

Supermaan

Een supermaan vindt plaats wanneer de maan het dichtst bij de aarde is…oh ja…en natuurlijk wanneer hij vol is. Dit gebeurt 1x op de 14 volle manen.

Combinaties

Soms zijn er combinaties van de bovenstaande soorten manen. Zo was er op 31 januari 2018 een superbloedwolfsmaanblauwe supermaan. Op 21 januari 2019 was er een super-bloed-wolfsmaan zichtbaar en was met een volledig verduisterde maan…best bijzonder dus. De grote meid en ik zijn samen extra vroeg opgestaan om de prachtige maan te bewonderen. We hebben er enorm van genoten. We hebben zelfs nog een selfie gemaakt waarop wij en de ieniemienie maan te zien zijn.

Invloed van de volle maan

Invloed van de media

Natuurlijk komen er echt geen weerwolven of vampiers met volle maan, en ook de heksen en zombies zullen niet voorbij komen (tenzij het Halloween is natuurlijk…of carnaval). Dat gebeurt alleen in boeken, verhalen, horrorfilms en in enge series. Maar deze dingen zorgen er wel voor dat we een negatief gevoel krijgen bij het zien van een volle maan. Want zeg nou zelf, wie denkt er eigenlijk niet gelijk aan weerwolven bij het zien van een volle maan?

Ik ben niet alleen…

Iets anders wat meespeelt bij het krijgen van dat nare gevoel tijdens de volle maan, is misschien nog wel dat dan lichter is ‘s nachts…en er dus ook meer schaduwen zijn. Wanneer we buiten rondlopen tijdens een volle maan beweegt er meer om je heen, namelijk schaduw. Zo voelt het misschien alsof je achtervolgd wordt of bekeken wordt, terwijl je er eigenlijk helemaal alleen loopt.

Meer criminaliteit

Verder wordt er vaak gedacht dat mensen zich tijdens een volle maan slechter gedragen en er daardoor dus meer criminaliteit zou moeten zijn tijdens zo’n nacht. Maar uit cijfers van verschillende onderzoeken blijkt ook hier geen bewijs voor te zijn.

Slechter slapen

Ook hebben we het idee dat we slechter slapen met volle maan. Hoe dat komt, weet ik niet. Er zijn veel onderzoeken geweest naar het slaapgedrag van de mens met (en dan natuurlijk ook zonder) volle maan . Maar echt bewijs dat we slechter slapen met volle maan, is er niet. Er zijn wel een aantal theorieën over waarom wij dat zo ervaren, maar geen van allen zijn ze bewezen.

Zo is er een theorie dat wanneer we verwachten slechter te slapen met volle maan en in de nacht even een soort van wakker worden (net als anders), we meer bewust wakker worden omdat we het immers al hadden verwacht; een soort van self-fulfilling prophecy dus.

Een andere theorie is dat het ’s nacht dan iets lichter is buiten en er dus meer licht in de slaapkamer komt (mits je geen verduisterende gordijnen hebt). Wanneer je dan in de nacht even een soort van wakker wordt, neem je de omgeving beter tot je op waardoor je meer prikkels krijgt dan anders. Deze prikkels maken je wakkerder waardoor je moeilijker weer in slaap komt.

Er zijn zelfs ingewikkelde theorieën over de aantrekkingskracht van de maan met volle maan en hoe dat invloed op ons heeft als mens. Dat zou natuurlijk best kunnen als je kijkt naar de invloeden van de maan op water…en wij bestaan hoofdzakelijk uit water.

Allemaal zijn ze wel aannemelijk en de een wat meer dan de ander. Zo is de eerste theorie bij volwassenen nog wel logisch…maar een klein kind heeft geen flauw benul van een ‘volle maan’ en al zijn effecten. Dan is de ‘licht-theorie’ bijvoorbeeld weer wat logischer.

Invloed in de natuur

De maan zorgt voor een verschil in aantrekkingskracht op de aarde…denk maar aan eb en vloed. Maar de invloed van een volle maan in de natuur is niet wetenschappelijk vastgesteld. Ondanks dat we het effect vaak wel waarnemen, is dit dus nergens echt aantoonbaar gebleken. In de spiritualiteit worden er veel krachten aan toegekend.

Een beetje spannend, maar vooral heel erg mooi

Wat het ook is wat ons roert die nachten met een volle maan, het blijft lastig en soms zelfs vervelend (vooral als ouder). Maar welke invloed de volle maan wel of niet op ons heeft, het blijft ons fascineren. Dus als we tijdens een volle maan dan toch al wakker zijn ’s nachts, kunnen we net zo goed even genieten van het prachtige uitzicht en even zwaaien naar ‘het mannetje op de maan’.

Nog meer mama verhalen?

Ben je nog niet uitgelezen? Snuffel dan vooral nog even rond op de pagina ‘Mama maakt mee’.

PS: Deze prachtige foto’s zijn door mijn lieve tante Severia gemaakt, alle rechten omtrent het gebruik van de foto (of het kopiëren ervan) behoren haar toe.

2 thoughts on “De invloed van de volle maan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *