Dino’s van strijkkralen (met patronen en ‘kraak de code’)
Met strijkkralen kun je de leukste dingen maken. Wij maakten dino’s aan de hand van patronen en een ‘kraak de code’. En van de gemaakte dino’s maakten wij weer sleutelhangers.
Dino’s
Onze kleine meid is dol op dino’s en dat is ze al jaren. Dit project heb ik daarom gemaakt in het thema dino’s. Wie weet komen er ooit nog wel andere thema’s bij 😉
Strijkkralen
Het werken met strijkkralen vind de kleine meid erg leuk, maar af en toe ook heel frustrerend. Niet vanwege de fijne motoriek, maar omdat ze als de doods is dat de kraaltjes van het plakje gaan. Ik heb daarom vier kleine strijkkraalpatronen gemaakt, zodat de kans niet zo groot is dat de kraaltjes er vroegtijdig af gaan. Plus dat haar werk permanent kan worden wanneer ze dat wil. Zo maakten wij er bijvoorbeeld sleutelhangers van.
Kraak de code
Het patronenblad is zo gemaakt dat het onder een doorzichtige strijkkralenplaat gelegd kan worden. Dit is het makkelijkste niveau. Om het een beetje moeilijker te maken, kun je het patronenblad er naast gaan leggen in plaats van er onder. Om het nog weer een beetje moeilijker te maken, kun je de ‘kraak de code’ bladen gebruiken. Op deze bladen kunnen kinderen eerst zelf de vakjes kleuren en vervolgens de kralen leggen. Maar voor de kinderen die nog een beetje meer uitdaging zoeken, kun je de kralen ook gelijk in de code leggen op de plaat.
In de klas
Bouwen is goed voor het trainen van het ruimtelijk inzicht. Het bouwen vanaf een bouwtekening of patronenblad is soms nog best lastig en dat maakt het een leuke uitdagende oefening. Kinderen moeten namelijk goed kijken in welk vakje het kraaltje moet komen. Doordat er op de tekening vakjes staan, kunnen kinderen ook makkelijk tellen hoeveel lege plekjes er tussen moet komen. Wanneer je werkt met de ‘kraak de code’ kaarten, zijn de kinderen ook nog eens flink aan het tellen. Verder is het werken met strijkkralen een goede oefening voor de fijne motoriek. Maar je kunt ook met ander materiaal werken dan met strijkkralen.
Materiaal
Je kunt met deze kaarten eigenlijk met verschillend materiaal werken, zolang het materiaal maar even breed als lang is en er recht onder elkaar en naast elkaar gelegd/gebouwd kan worden.
Strijkkralen
In eerste instantie heb ik de patronenkaart gemaakt voor strijkkralen. Deze is in een verhouding 1:1, zodat de patronenkaart eventueel onder een doorzichtige strijkkralenplaat gelegd kan worden. Op deze manier kunnen kinderen precies zien waar de kraaltjes moeten komen. Wanneer kinderen al een beetje gewend zijn aan het lezen van een patronenkaart, kun je ze de kaart naast de plaat laten leggen.
Kralenplank
Een kralenplank heeft hetzelfde principe als strijkkralen, alleen kun je de kraaltjes naderhand niet aan elkaar vast strijken en zijn de kralen iets groter. Vooral voor hele jonge kinderen werkt dit fijner doordat hun fijne motoriek nog niet zo goed ontwikkeld is.
Insteek mozaïek (steeknagels)
De ronde pinnen kunnen in een mazenbord gestoken worden. Het voordeel van dit materiaal is dat het een stuk vaster zit en het gemaakte werk dus ook niet snel ‘stuk’ gaat.
Ministeck
Ministeck werkt op dezelfde manier als insteek mozaïek (of steeknagels). Het grote verschil is dat bij ministeck de vormen vierkant zijn in plaats van rond en dat het een stuk kleiner is.
Blokken
Met vierkante blokjes kun je de vormen ook prima leggen. Dit kunnen houten blokjes zijn, maar je kunt het ook maken met Duplo of Lego. In plaats van dat je de blokjes op elkaar bouwt, bouw je ze nu naast elkaar.
Borduren
Dit soort patronen kun je ook prima gebruiken als borduurpatroon. Voor elk vakje neem je een kruising in de mazen van het borduurstof of het borduurbord. Je maakt op die manier dus kruissteken in die kleur in die volgorde.
Aan de slag
Voor het maken van de dino’s heb je het volgende nodig:
- werkbladen
- *eventueel lamineerfolie en een lamineerapparaat
- strijkkralen (of ander materiaal zoals hierboven genoemd)
- *eventueel bakpapier en strijkijzer
Print de werkbladen uit. De twee ‘kraak de code’ werkbladen kunnen eventueel dubbelzijdig afgedrukt worden. Wanneer kinderen de code liever met stift inkleuren, kun je het beste enkelzijdig printen, omdat de kleuren dan vaak ook nog te zien zijn aan de achterkant van het papier. *Lamineer de werkbladen eventueel. Je kunt ook enkel het patronenblad lamineren en de andere twee werkbladen niet lamineren…op die manier kunnen kinderen de patronen zelf op het werkblad kleuren. Kijk goed naar de plaatjes en maak de dino’s. Wanneer je met strijkkralen werkt, kun je de creaties ook nog even strijken. Zo kun je er een mooie hanger van maken of kun je deze gebruiken voor een leuke kaart…of gewoon ergens neerzetten omdat het zo leuk is om naar te kijken.
Maak jij ook zulke leuke dino’s van strijkkralen?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Creatieve linkparty
Elke maand is er een Creatieve Linkparty, met elke maand een ander thema. Het creatieve team bestaat uit Emmy (Webkonijn), Melanie (Mel DIY), Elsa en Inge (ElsaRblog), Lindi (Linspiration) en mijzelf. Vorige week was het thema in de CreaKrea linkparty ‘Lego’ en liet ik je zien hoe je vogels van Duplo kunt maken. En er waren fantastische creaties gedeeld. Mijn favorieten van die maand vind je overigens hier. Deze maand is het thema ‘Strijkkralen’ aan de beurt in onze maandelijkse Creatieve Linkparty en maakte ik dino’s van strijkkralen. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij alle teamleden (hun link vind je onderaan in dit bericht).
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn. Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Op zoek naar meer speelplezier?
Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij de andere teamleden. En ook zij hebben een leuke creatie binnen dit thema gemaakt…
- Webkonijn maakte een Minecraft kubus van strijkkralen
- Mel DIY maakte patronen voor strijkkralen snoepjes
- ElsaRblog maakte paasdecoratie van strijkkralen
- Linspiration maakte een regenboog van strijkkralen
Wat schattig! ♥
Dank je 🙂