Donuts zonder gist
Donuts zijn een feestje om naar te kijken…en om te eten. En omdat ik niet zo goed tegen gist kan, maakte ik gistvrije donuts.
Zonder gist
Mijn lichaam reageert niet zo goed op gist. Daarom probeer ik graag recepten te maken waarbij ik toch iets kan eten waar normaal gesproken gist in zou zitten. Ik heb gemerkt dat kwark erg fijn werkt om de ‘baksels’ lekker zacht en luchtig te maken. Ook vind ik de smaak erg lekker romig worden met kwark. Zo heb ik al brood en oliebollen gemaakt. Dit keer wilde ik eens met donuts aan de slag. Natuur is de textuur van de donut niet hetzelfde…dat gaat ook niet. Maar ze zijn wel erg lekker geworden.
Niet sjompig
Het nadeel van gefrituurde deegwaar vind ik vaak dat het zo snel sjompig wordt. Het fijne van dit recept is dat het dus absoluut niet sjompig wordt. Ook wordt de buitenkant een beetje krokant terwijl de binnenkant heerlijk zacht blijft…daar houd ik wel van.
Oefening baart kunst
Dit was de eerste keer dat ik zelf donuts maakte. Dat heb ik geweten. De eerste twee waren echt mega groot geworden. Dat kon dus veel kleiner en veel dunner. Deze donuts zijn al de helft van de eerste twee, maar eigenlijk vind ik ze nog steeds iets aan de dikke kant. De volgende lading donuts worden dus nog weer een tikkeltje dunner.
Variatie
Je kunt heel gemakkelijk een smaakje toevoegen aan het deeg door sap of extract toe te voegen. Ikzelf houd van een iets frissere smaak. Daarom voeg ik graag citroen of limoen toe. Maar je kunt ook aardbei, banaan, bessen of welke smaak dan ook toevoegen. Soms kan het dan verstandig zijn om dan een extract te gebruiken in plaats van de vrucht zelf.
Ik wil nog gaan spelen met het recept om een vegan versie te maken, maar dat is voor een volgende keer 😉
Decoratie
Een donuts is pas een donut wanneer hij lekker vrolijk versierd is. Wij hebben de donuts versierd met glazuur en met gesmolten chocolade (en suikerconfetti). Wanneer je glazuur of witte chocolade gebruikt, kun je er zelfs een beetje kleurstof doorheen roeren om een mooie kleur te krijgen.
Feestelijk
wanneer je een donut ziet, krijg je spontaan zin in een feestje. Ze zien er zo vrolijk en gezellig uit! Donuts zijn dan ook erg leuk om te trakteren of uit te delen tijdens een feestje.
Bewaren
Wanneer de donuts versierd zijn zou je ze het liefst allemaal op willen eten…maar ik zou het toch bij een laten (of twee). Maar dat betekent wel dat je er een aantal overhoudt. Omdat er kwark doorheen zit, vind ik het zelf fijner om ze in de koelkast te bewaren in een afgesloten bakje.
Het recept voor donuts zonder gist
Ingrediënten:
- 550 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder (16 gram)
- 250 gram kwark
- 3 el suiker
- 1 eetlepel citroensap (of citroenextract)
- 100 gram bakboter
- 3 eieren
- plantaardige olie om te frituren
- glazuur of gesmolten chocolade en suikerconfetti
Bereiding:
Doe de bloem, bakpoeder, kwark, suiker en citroensap in een kom.
Roer alles een beetje door elkaar.
Smelt de boter in een pannetje.
Doe de gesmolten boter in de kom en roer het er door. Hierdoor koelt de boter ook gelijk af.
Voeg de eieren toe en meng dit er goed door. Het deeg is nog een klein beetje plakkerig.
Verhit de olie in een (frituur)pan. Zorg er voor dat de olie diep genoeg is voor de donuts.
Maak ‘slangetjes’ (zoals de kleine meid dat zegt) van het deeg. Deze moeten ongeveer 1-1,5 cm dik zijn (probeer desnoods eerst even een uit voordat je de rest maakt, om te kijken of je die dikte fijn/mooi vindt).
Maak met die slangetjes een rondje. Ik maakte ze zo groot als dat het gat in mijn hand is wanneer ik een ‘O’ maak. Maar ook hiermee kun je het beste even testen welke grootte je zelf fijn vindt.
Zorg er voor dat de uiteinden netjes in elkaar overlopen, zodat ze straks bij het frituren niet uit elkaar gaan.
Als de olie heet genoeg is, kun je de rondjes frituren. Leg ze rustig in de olie. De donuts gaan vanzelf drijven. Wanneer ze aan de onderkant klaar zijn, kun je ze omdraaien.
Wanneer de donuts klaar zijn, kunnen ze uit de olie. Laat ze dan nog even op een keukenpapiertje uitlekken.
Wanneer de donuts afgekoeld zijn, kun je ze versieren met glazuur of gesmolten chocolade. Dan kun je er ook eventueel suikerconfetti overheen strooien.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Dol op koken (of eten)?
Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.
Het donut deeg was bij mij veel te plakkerig. Jammer! Heb je misschien nog tips als het deeg te plakkerig is en je er geen slangetjes van kunt maken.
Wat zonde dat het te nat was. Als het deeg te nat is, kun je meer bloem toevoegen. Voeg telkens een beetje toe, zodat je precies weet wanneer het deeg precies goed is.