Een insectenhotel knutselen
De bijen en vlinders hebben het moeilijk, net als veel andere insecten. En omdat insecten erg nuttig zijn (en zelfs belangrijk voor ons zijn), kunnen we ze beter even een handje helpen. Wij hebben daarom een insectenhotel gemaakt.
Lees ook: Help de bij (en nog meer insecten)
Samen met kinderen
Dit insectenhotel kun je makkelijk samen met kinderen maken…en je hoeft niet eens te kunnen timmeren. Het verzamelen van de invulling is erg gezellig om te doen. De vulling vind je voornamelijk bij de vijver (blijf wel op een veilige afstand). En als je knakworstjes moet eten om een paar blikjes te verzamelen, dan offer je je uiteraard op 😉
De plaatsing van het insectenhotel
Plaats het kistje op ongeveer 1 meter hoogte, beschut, droog, op een zonnige plek richting het zuiden. Het ‘hotel’ is nu geopend voor de gasten. Het zal even duren voor het ‘hotel’ bezocht gaat worden, maar wanneer het eindelijk zo ver is heb je er veel kijkplezier van en help je de natuur.
Het onderhoud
Controleer elk jaar of er geen spinnenwebben voor het ‘hotel’ zitten en vul eventueel vulling bij (vogels willen er wel eens een nest van bouwen). Verplaats het ‘hotel’ niet, zo duurt het namelijk weer een poos voor het bezocht wordt.
Wil je extra helpen? Plant/zaai dan ook bloemen waar bijen, vlinders en hommels dol op zijn.
Aan de slag
Voor het maken van een insectenhotel heb je het volgende nodig:
- houten kistje (de slijter heeft vast nog wel een wijnkistje bij zijn afval staan die jij gratis mag hebben)
- lege blikjes (dat wordt dus flink knakworstjes eten tijdens de lunch)
- riet (oud riet staat/ligt nu nog langs de waterkant)
- bamboe (je kunt ze kopen of misschien heb je ze zelfs wel in de tuin of schuur)
- takjes (die vind je overal)
- blaadjes (goed gedroogde blaadjes zijn nog best te vinden)
- mos (misschien zit er nog wel iets stiekem in je eigen grasveld en anders is er genoeg te vinden tijdens de wandeling naar/om de vijver)
- steentjes (deze vind je overal)
- fijnmazig gaas (er is vast wel iemand die je kent die nog een stukje heeft liggen)
- touw (niet te dik, maar wel stevig…elke soort volstaat)
- hout; blok/stam/dikke tak, zo lang je er maar gaten in kunt boren (de echte doe-het-zelfer heeft een schuur vol)
- holle/geperforeerde baksteen, met gaatjes en/of sleuven (er is altijd wel iemand die er nog 1 of 2 heeft liggen)
- (figuur)zaag
- boor (3-9mm)
- snoeischaar
Baksteen met gaatjes
Plaats een holle/geperforeerde baksteen in het kistje. Deze ‘hotelkamer’ is voor de metselbij.
Met een baksteen met sleuven er in kun je een kamer creëren voor vlinders of lieveheersbeestjes. Zorg er dan voor dat er een holle ruimte achter zit. Voor vlinders plaats je een tak met dorre blaadjes in het kamertje en moeten de sleuven verticaal komen. Voor het lieveheersbeestje plaats je een dennenappel in het kamertje en wat droge blaadjes en moeten de sleuven horizontaal komen.
Bamboe
Vul een blikje met op maat gezaagde bamboestokjes. Deze mogen verschillende diktes hebben, maar er moeten wel dikke tussen zitten. De stokken moeten goed klem zitten. De ‘kamer’ plaats je in het kistje. Deze ‘hotelkamer’ is voor de metselbij, de solitaire bij en graafwespen.
Riet
Vul een blikje met gedroogd riet. Deze knip je op maat wanner ze in het blik zitten. Blijf net zo lang riet toevoegen totdat het riet er goed stevig in zit. De ‘kamer’ plaats je in het kistje. Deze ‘hotelkamer’ is ook voor de metselbij, de solitaire bij en graafwespen.
Schors & stenen
Vul een blikje met schors en steentjes. Dek deze af met gaas. Bind het gaas vast met touw. De ‘kamer’ plaats je in het kistje. Deze ‘hotelkamer’ is voor pissebedden.
Blaadjes, hout, schors & dennenappels
Vul een blikje met droge blaadjes, houtsnippers, houtwol, schors en/of dennenappels . Dek deze af met gaas. Bind het gaas vast met touw. De ‘kamer’ plaats je in het kistje. Deze ‘hotelkamer’ is voor gaasvliegjes en lieveheersbeestjes.
Hout met gaatjes
Boor gaten van 3-9 mm in een houtblok/stam/dikke tak. De ‘kamer’ plaats je in het kistje. Deze ‘hotelkamer’ is voor de solitaire bij en de metselbij.
De hotelkamers vastzetten
Je kunt natuurlijk zo veel kamers maken als dat jij wilt…zo lang het maar in het kistje past. Wanneer alle ‘kamers’ in het kistje zitten, vul je de overgebleven kleine ruimtes op met droge takken. Zo zit elke ‘kamer’ stevig in het kistje.
De afwerking van het hotel
Laat alle materialen zo natuurlijk mogelijk. Het hotel kun je dus beter niet lakken of verven. De kleur en de geur kan het proces namelijk verstoren en er voor zorgen dat het hotel niet bezocht zal worden.
Maak jij ook zo’n leuk insectenhotel?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.
3 thoughts on “Een insectenhotel knutselen”