Een ladderspel maken

ladderspel maken

Je kunt geluk hebben met ladderspel, maar je kunt ook vreselijk veel pech hebben. Het is in ieder geval een gezellig spel voor jong en oud…en ik maakte zelf een ladderspel in een ruimtereis thema.

Het originele ladderspel

Vroeger had ik een ladderspel met een Donald Duck thema. Super leuk vond ik dat altijd om te doen.  In het spel zitten ladders waardoor je af en toe naar beneden en naar boven moet klimmen. Dit zorgt er voor dat je heel snel bij de finish kunt komen…maar je kunt dus ook flink tegengewerkt worden. Het spel heb ik nog steeds, maar een ander thema en meer uitdaging leek mij wel leuk voor de meiden.

Nu is mijn oude ladderspel natuurlijk niet het originele spel. Het eerste spel heet ladders en slangen en komt uit het hindoeïsme. Via ladders klom je omhoog en via slangen daalde je af in het spel.  

Een eigen thema

pionnen aliensHet leek mij leuk om een ladderspel te maken in het thema ‘ruimtereis’. Zo kon ik de planeten er in verwerken en had ik een leuke manier om naar boven en naar beneden te kunnen; de ufo straalt je op (omhoog) en de komeet valt (omlaag). De pionnen toverde ik om tot aliens, dat leek mij wel passend bij het thema. Zo past het spel ook leuk bij het boek ‘André het astronautje op reis naar de planeten’. Als je zelf een thema wilt bedenken en maken, dan moet je rekening houden met dat je iets moet hebben wat er voor zorgt dat je omhoog gaat en omlaag gaat. Met voertuigen zou dat bijvoorbeeld een helikopter en een duikboot kunnen zijn. Deze tekeningen plaats je op het vakje waar je moet eindigen vanaf het gekleurde cijfer. Het is handig dat op de vakjes met de cijfers het begin van die tekening staat, zodat het duidelijk is dat je ergens naartoe moet. Bij een helikopter zou dat de landingsplaats kunnen zijn met een windstreep naar boven en bij de duikboot zou dat water kunnen zijn met een watergolf naar beneden. Verder kun je nog extra tekeningen maken in een paar vakjes waar niets gebeurt. Deze vakjes zijn dan om de kaartjes om te draaien.

Extra uitdaging

Om er voor te zorgen dat het spel niet snel hoeft te vervelen heb ik er nog kaartjes aan toegevoegd. Wanneer je op een planeet staat (met uitzondering van de start natuurlijk), moet je dan een kaartje omdraaien. Het kaartje kan er voor zorgen dat je extra plaatsen vooruit/achteruit moet, nog een keer mag gooien, weer naar start moet of een beurt moet overslaan.

In de klas

Je kunt ook kaartjes met sommen gebruiken waarbij de uitkomst varieert tussen -10 en +10. Zo zijn kinderen aan het rekenen en leren ze ook gelijk rekenen met negatieve getallen. Voor de beginnende rekenaars zijn de kaartjes in de printable al voldoende om spelenderwijs kennis te maken met optellen en aftrekken.

Materiaal

Voor het spelbord en de kaartjes gebruikte ik stevig papier. Deze heb ik beide gelamineerd, zodat ze allen lang mooi blijven en we dus het spel nog vaak kunnen spelen. De hele tekening heb ik in PowerPoint gemaakt, omdat ik niet zo goed in tekenen ben. Maar je kunt het ook prima teken en kleuren De pionnen zijn gemaakt van onbewerkte houten pionnen. Deze heb ik geverfd en voorzien van ogen. Daarna heb ik ze nog even afgelakt, zodat de verf niet meer zal afgeven. Omdat ik het dus nog ging aflakken, maakte het niet zo veel uit welke verf ik gebruikte.

Printable

De printable is in het winkeltje te vinden en kost dus €0,75. Op de printable staat het lege spel met bijbehorende kaartjes. Ook vind je hier het ruimtereis spel met bijbehorende kaartjes en spelregels. Het document is na voltooiing van de bestelling en de betaling te downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van een ladderspel heb je het volgende nodig:

Bord

Teken het raster en zet er de cijfers in (let er op dat de cijfers in een slinger over het bord gaan). Je kunt ook de printable gebruiken als je dit liever niet zelf tekent.

Maak het spelbord nu helemaal naar jouw smaak, bedenk dus een leuk thema. 

Zorg er voor dat je iets boven de groene vakjes tekent en ook iets onder de rode vakjes tekent, zodat je weet waar je moet stoppen. 

Verder kun je nog bonus vakjes maken waarbij je een kaartje moet omdraaien. Maar je kunt ook het ruimtereis ladderspel uitprinten natuurlijk 😉

Knip alle kaartjes uit. Hiervoor kun je weer de printable gebruiken, maar je kunt ook zelf kaartjes maken.

*Lamineer het bord en de kaartjes.

*Knip de kaartjes ruim uit, zodat het lamineerlaagje niet los laat.

Pionnen

Verf de pionnen (elk in een andere basis kleur, zodat goed te herkennen is welk pionnetje van wie is).

Teken er eventueel oogjes en dergelijke op (voor een alien teken je alienoogjes).

Lak de poppetjes af met spuitlak.

Maak jij ook zo’n leuk ladderspel?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Bubbles’ en liet ik je zien hoe je zelf bellenblaas met een toverstafje kunt maken.

Deze week is het thema ‘Aliens’ aan de beurt en maakten wij een bellenblaas toverstaf met een sopje. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - ladderspel makenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Een ladderspel maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *