Een vliegende pterodactylus

vliegende pterodactylus

Zelf je eigen pterodactylus laten vliegen…dat is leuk! En houd je niet van dino’s? Dan kun je natuurlijk ook een ander vliegend figuurtje maken 😉

Dol op dino’s

Onze kleine meid is dol op dino’s. Het leek mij daarom leuk om een dino te gaan knutselen waar ze ook echt mee kan spelen. Ik zag op Pinterest eens een vliegtuigje met touwtjes voorbij komen. Dat idee wilde ik omzetten tot een pterodactylus. Zo kan ze haar eigen pterodactylus laten vliegen.

Een eigen figuurtje

Nu hoef je dus niet per se een pterodactylus te maken om er mee te kunnen spelen. Je kunt helemaal zelf bepalen wat voor figuurtje je gaat maken. Je kunt dus ook die vliegtuig maken, een raket, een vogel, een vlinder, een bij, of wat dan ook…zo lang het maar kan vliegen. Let er bij het maken wel op dat je het zo groot maakt dat er een wc rolletje onder past.

In de klas

Dit is eigenlijk een hele leuke manier om kinderen iets uit te leggen over verschillende soorten natuurlijke krachten. Nu hoef je ze natuurlijk niet gelijk allerlei natuurkundige formules om de oren te gooien, maar het project laat wel zien dat er een aantal verschillende krachten tegelijk aan het werk zijn. Je kunt zelfs de kinderen laten experimenteren met touwen, kokers, afstanden, enz. Door de kinderen in groepjes te laten werken, zullen ze ook moeten overleggen (vergaderen)…en dat is weer een leuke taalles. Welk groepje kan hun figuurtje het snelst laten vliegen binnen dezelfde afstand?

Natuurlijke krachten

Normaal gesproken gaan de dingen hier op aarde van boven naar beneden. Dat komt door de zwaartekracht. Wil je dat een voorwerp zich anders verplaatst, dan zul je daar iets voor moeten maken. In dit geval gebruiken we touw als een soort stuwkracht. Er gaan twee touwen door het wc rolletje. Aan beide kanten houdt iemand de uiteinden vast. Zorg er wel voor dat de touwen gespannen staan. Door aan de ene kant de touwen uit elkaar te trekken, duwen de touwen aan die kant tegen de binnenkant van het rolletje. Omdat voorwerpen het liefst de plek van het minste weerstand opzoeken, wordt hierdoor het rolletje de andere kant op gedrukt, naar de plek waar het touw bij elkaar is. Hoe langer de touwen zijn, des te verder moeten de touwen aan een kant uit elkaar. Als je dus naar de overkant wilt, zul je er voor moeten zorgen dat je de touwen niet te lang maakt. Hoe lang dat precies is, hangt af van hoe lang jouw armen zijn. Maar maak ze ook niet te kort, want dan vliegt jouw figuurtje ook maar heel kort. Het is ook erg leuk om te experimenteren hoe lang je het touw kunt maken en dat het figuurtje dan nog steeds aan de overkant komt. Verder werkt er ook nog een wrijvingskracht op het figuurtje. Het figuurtje drukt namelijk ook op de touwen, vooral wanneer je de uiteinden uit elkaar trekt. Trek je te snel de uiteinden uit elkaar, dan zul je zien dat de kracht die het rolletje uitoefent op het touw, groter is dan de kracht die je met het touw maakt. Dan zul je ook zien dat het figuurtje niet (ver) naar boven vliegt. Ook zorgt het papier aan de binnenkant van het rolletje voor wrijvingskracht. Hoe vlakker je het papier maakt, des te kleiner de wrijvingskracht is tijdens het verplaatsen. Kies overigens ook voor een soort touw die niet uitrekt. Die spankracht heeft namelijk ook invloed op hoe goed het figuurtje kan vliegen. Hoe rekbaarder het touwtje is, des te wijder je de uiteinden moet houden, omdat je de touwen dan eigenlijk langer maakt wanneer je er aan trekt.

Materiaal

De pterodactylus heb ik gemaakt van stevig papier. Ik heb van die papieren die ietsje groter zijn dan een A4 formaat. Deze komen uit een blok die ik ooit bij de Aldi gekocht heb. Het formaat was voor mij perfect, want een A4 formaat was voor mij net iets te klein om de verhoudingen van de pterodactylus een beetje kloppend te krijgen in combinatie met het wc rolletje. Het rolletje wilde ik namelijk als buik hebben. Om het wc rolletje zit ‘gewoon’ papier, omdat stevig papier moeilijk naar de binnenkant gevouwen kan worden en zo voor meer wrijvingskracht zorgt…en dat wil ik natuurlijk niet. Aan een half A4-tje heb je genoeg.

Printable

De printable voor de pterodactylus is in het winkeltje te vinden en kost €0,50. Op de printable staat een halve pterodactylus, die je zelf moet spiegelen. Deze is naar het formaat van een wc rolletje. Ook staat het hoofddeel er op. Verder staat er een pterodactylus op die op een A4 staat. Deze past iets minder goed op een wc rol (de wc rol steekt iets uit, je zou dan de wc rol korter kunnen knippen), maar past dus wel op een A4-tje.  Het document is na voltooiing van de bestelling en de betaling te downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van een vliegende pterodactylus heb je het volgende nodig:

  • printable (of zelf een figuur tekenen)
  • papier (stevig)
  • potlood
  • schaar
  • wc rol
  • lijmstift
  • *kleurmateriaal om het figuurtje te kleuren waar je dat wilt
  • touw (niet rekbaar)

Teken een figuurtje. Je kunt ook de printable gebruiken voor een pterodactylus. Doe dit op stevig papier.

*Kleur eventueel het figuurtje in.

Knip het figuurtje uit.

Vouw een ‘gewoon’ papiertje door midden, zodat er een A5 formaat ontstaat. 

Smeer langs de korte kanten lijm en over het midden.

Rol het wc rolletje over het papiertje en druk de korte kant goed aan.

Vouw de uiteinden naar binnen.Vouw ze heel goed plat in het wc rolletje, zodat het figuurtje zo min mogelijk wrijvingskracht geeft.

Knip twee stukken touw af die even lang zijn.

Haal de twee touwen door het wc rolletje.

Maak jij ook zo’n leuke vliegende pterodactylus?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Aliens’ en liet ik je zien hoe je zelf een ladderspel kunt maken.

Deze week is het thema ‘Strings’ aan de beurt en maakteik een vliegende pterodactylus. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.

Bewaren voor later

Pinterest - vliegende pterodactylusVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

One thought on “Een vliegende pterodactylus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *