Prei quiche
Het was al weer een tijdje geleden dat ik voor het laatst prei quiche had gemaakt. Nu de prei in de aanbieding was, vond ik dat het hoog tijd was om er maar weer eens een te maken.
Ontbijt, lunch, bijgerecht of hoofdgerecht?
Het leuke van een quiche is dat een stukje eigenlijk altijd wel past. Hierdoor is het een perfect bijgerecht, maar is het ook heerlijk als ontbijtje of lunch.
Warm of koud
Wanneer de quiche net uit de oven komt, moet ik altijd erg hard mijn best doen om niet gelijk mijn tanden er in te zetten. De kaas die door de quiche zit, wordt namelijk ontzettend heet. Warm is de quiche heel lekker, maar wel wat onhandig met eten (je moet wel echt mes en vork gebruiken). Koud is de quiche de ultieme maaltijd voor de luie bourgondiër. De kaas die er doorheen zit, is dan niet meer zacht, maar lekker stevig. Hierdoor kun je dan het puntje gewoon in de hand nemen en er lekker tegenaan knabbelen. Een puntje van de dag er voor haal ik dan ook graag uit de koelkast als ontbijt.
Feestelijk
Quiche maak ik altijd zo groot en hoog als een taart. Wanneer hij klaar is en wat is afgekoeld, snijd ik hem in hapklare punten (meestal zijn dat er 12). Het fijne is, dat iedereen dan makkelijk een punt kan pakken wanneer die daar zin in heeft. Tijdens een bbq of feesttafel (Pasen, Kerst) vind ik het ook erg handig om quiche te serveren.
Bewaren
Quiche is heel goed in te vriezen om zo voor een andere keer weer op te warmen. Ik snijd de quiche altijd in hapklare punten. De punten die na het eten overblijven kunnen zo per stuk verpakt de vriezer in. Zo kan ik ook een puntje er uit halen wanneer mijn man aan het werk is…of kan mijn man een puntje mee naar het werk meenemen 😉
Prei gaat met alles
Het fijne aan een recept met prei is dat prei overal mee samen gaat. Het gaat goed met andere groenten, maar ook met alle soorten vlees en vis. Dit recept kun e dan ook heel makkelijk aanpassen naar jouw eigen smaak. Dit recept heb ik heel basic gehouden, maar je kunt dus heel goed iets helemaal/deels vervangen. Ook kun je heel goed kiezen voor andere kruiden. Prei is echt perfect om mee te experimenteren. De prei taart kun je dus ook heel goed vegetarisch maken, door kipfilet te vervangen door bijvoorbeeld champignons.
Het recept voor prei quiche
Ingrediënten:
- 1 pak bladerdeeg (10 vierkante vellen)
- klontje boter (en eventueel extra met wat bloem om de springvorm in te vetten en bebloemen)
- 2 grote prei
- 1 eetlepel hot curry poeder
- peper
- zout
- 1 zakje geraspte kaas (150-175 gram)
- 1 kuipje smeerbare Monchou
- 2 ei (+1 dooier om af te lakken)
Bereiding:
Snijd de prei in ringen, was ze goed en laat het even uitlekken.
Doe een klontje boter in de pan.
Bak de prei rustig tot de prei glazig en zacht is. Tussendoor goed omscheppen.
Doe de prei in een kom en laat het een beetje afkoelen.
*Als je geen siliconen vorm gebruikt, smeer je de springvorm in met boter en strooi je er een beetje bloem over. Zorg er voor dat zowel de boter als de bloem overal langs de binnenkant zit.
Leg vier vierkantjes bladerdeeg overlappend langs de zijkanten in een vierkant die in op de bodem van de springvorm past (dit past precies).
Leg de grote vierkant op de bodem van de springvorm. De hoeken vouw je recht omhoog.
Snijd vier vierkante plakjes door midden.
Verdeel deze stroken over de zijkanten van de springvorm, gewoon over de rechtopstaande punten.
Doe de rest van de ingrediënten in de kom, bij de afgekoelde prei.
Roer alles goed door elkaar.
Schep alles in de springvorm.
De overige twee vierkantjes kun je gebruiken om kleine strookjes van te snijden en deze over de vulling heen te leggen, zodat je een raster krijgt.
Vouw de bladerdeeg die je over hebt aan de zijkant, ietsje naar binnen over de vulling. Zo krijg je een mooie rand.
Smeer voor een mooie glans een beetje eidooier over de bladerdeeg.
Zet de quiche in de oven (houd hiervoor de temperatuur en tijd aan die op de verpakking staat van het bladerdeeg. Bij mij was dat 30 minuten op 210°C.
Laat de quiche even afkoelen voordat je er aan begint, want de kaas wordt erg heet.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Dol op koken (of eten)?
Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.