Een zorgenvriendje
Een knuffel en een manier om met je zorgen om te leren gaan…dat is wat een zorgenvriendje is. En deze maakte ik van oude kleren van de kleine meid en wat restjes stof.
Een zorgenvriendje
Naast dat een zorgenvriendje een hele leuke knuffel is, is het ook nog eens een behulpzaam vriendje. Het kleine monstertje is namelijk dol op ‘zorgen’. Het eet het liefst de hele dag problemen en zorgen. Je kind kan zijn/haar zorgen op een papiertje schrijven/tekenen en stopt deze in de mond van het zorgenvriendje…en weg zijn de zorgen, helemaal opgegeten. Ook geheimen kan hij heel goed bewaren.
Op de to-do lijst
Het maken van een zorgenvriendje stond al een tijd op mijn to-do lijst. Niet alleen omdat hij er zo leuk uit ziet, maar ook omdat ik het idee er achter zo leuk vind. Nu het thema ‘vriendschap’ voorbij kwam in de crea-cross, leek mij dit het moment om dit eens op te pakken. Eindelijk is hij klaar en vanaf het moment dat hij onder de naaimachine vandaan rolde, wijkt hij niet meer van de zijde van onze kleine meid.
Kleurenmonster en zombie
Onze kleine meid is dol op alles wat maar eng hoort te zijn. Ze tekent monsters aan de lopende band…en allemaal zijn het kleurenmonsters, want die kan ze makkelijk tekenen. Toen ik de kleine meid vroeg of ze een ‘patroon’ (zo noemt ze dat wanneer ze iets tekent wat mama moet maken) voor een knuffeltje wilde tekenen tekende ze ook gelijk een monster…een groen monster. En het monster was groen en had alles stuk, want het was een zombie kleurenmonster. Prima meid, mama maakt voor jou een groene zombie kleurenmonster 🙂
Materiaal keuze
Ik heb het zorgenvriendje gemaakt van oude kleertjes (een trui, broek en een onderbroekje) van onze kleine meid. Dit heb ik aangevuld met nog een paar stofrestjes.
Het maakt in principe niet veel uit of de stof rekbaar is of niet. Wel heb ik gemerkt dat het prettig is wanneer de stof niet te veel rekt en de ‘tussenstof’ achter de rits niet/nauwelijks rekbaar is.
Het patroon
Het patroon is te downloaden in het winkeltje. Dit documenten kost €0,75. Na het voltooien van de bestelling (en de betaling), kun je het patroon downloaden. Het patroon bestaat uit een basis en verschillende onderdelen om jouw eigen monster mee te creëren (armen, benen, hoorns, oren, lapjes, ogen, haren, hartje). In het patroon staat aangegeven waar je alles kunt plaatsen, maar dat mag je uiteraard ook anders doen…wanneer je een ander aantal armen of benen hebt dan ik, dan is dat misschien zelfs wel noodzakelijk. Of misschien heb jij haren en oren en wil je dat daarom op een andere plek…alles kan met een monstertje.
Naadwaarde
Het patroon is al inclusief naadwaarde. Je hoeft dus geen extra naadwaarde te nemen.
Aan de slag
Voor het maken van een zorgenvriendje heb je het volgende nodig:
- patroon
- schaar
- stof
- stofkrijt (potlood)
- naald
- garen (verschillende kleuren die matchen met het vilt)
- spelden
- naald
- textiellijm
- rits
- biaisband
- kussenvulling
Knip het patroon uit.
Neem het patroon over op de gewenste stofjes.
Knip alle delen uit.
Gezicht
Plak het gewenste aantal ogen op de gewenste plek. (Een monster kan namelijk net zo veel ogen als waar jij zin in hebt).
Naai het oog/de ogen over de rand vast met een korte zigzagsteek, zo is het ook netjes afgewerkt.
Teken de pupillen in het oog/de ogen.
Vul de pupil in met de gewenste kleur garen. Dit doe je door heel vaak horizontaal heen en weer te naaien binnen de pupil en ook verticaal. Je kunt beginnen met eerst de cirkel te naaien, maar ik vind het mooier om dit als laatst te doen.
Naai eventueel een litteken in het gezicht door met een korte zigzagsteek een lijn te maken met daarop ook haaks een paar lijnen.
Buik
Wanneer je lapjes of een hartje op de buik wilt, naai je deze er nu eerst op. Doe dit door de delen eventueel eerst vast te plakken. Je naait ze vast door over de rand te naaien met een korte zigzagsteek…net als bij het oog.
Overige delen
Naai de overige delen op elkaar die je graag op je monstertje wilt hebben:
Leg ze met de goede kanten op elkaar en naai ze langs de rand op elkaar, maar laat de rechte kant waar je de delen mee vast naait) open.
Keer de delen binnenstebuiten en vul ze eventueel met een beetje kussenvulling (de oren heb ik overigens niet gevuld, maar heb ik de zijkanten ietsje over de voorkant van de oren gevouwen…hierdoor krijgen de oren meer vorm ondanks dat ze plat zijn).
Naai nu alle stukken die je open het gelaten dicht, vlak langs de rand.
Zorgenvriendje
Naai biaisband langs de onderkant van het gezicht en langs de bovenkant van de buik.
Speld de rits achter het gezicht en buik vast…op het biaisband (gewoon rechtstreeks er achter zonder omvouwen of zo).
Naai de rits achter het biaisband vast. Naai deze langs de rits en over de stiksels van het biaiasband vast, zodat de rits heel goed vast zit en niet achter de stof achter iets kan haken.
Leg de voorkant op het tussenstuk, beide met de goede kant naar boven.
Naai de twee delen op elkaar, dicht langs de rand en volledig rondom.
Speld alle overige delen (armen, benen, oren, hoorns, haar) vast op de voorkant die je net in elkaar hebt gezet. Zet ze op de kop langs de rand vast op de gewenst plek.
Naai alle delen vast, dicht langs de rand.
Vouw alle delen op de voorkant, zoals je dat ook hebt genaaid.
Leg de achterkant er bovenop, met de goede kanten op elkaar.
Speld de delen op elkaar.
Naai de delen op elkaar langs de rand, maar laat een stukje open aan de onderkant voor het binnenstebuiten keren. Ik heb dit trouwens genaaid met een rechte steek en nog even extra met een zigzag omdat ik met een stof werkte die snel kan rafelen.
Keer het zorgenvriendje binnenstebuiten.
Vul het monstertje met kussenvulling.
Speld de onderkant netjes dicht.
Naai de onderkant dicht. Dit kan met een laddersteek, maar als je net zo’n stof hebt gebruikt als ik, dan is een kleine festonsteek die kort op elkaar zit beter.
Maak jij ook zo’n leuk zorgenvriendje ?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Crea-cross
Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Pasen’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je Como Pop eierwarmers kunt maken.
Deze week is het thema ‘Vriendschap’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage…en haar favoriet van vorige week. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een zorgenvriendje.
Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.