Memory spel ‘Tom en zijn bosvriendjes’ van Goula
Toen ik klein was, was memory al een van mijn favoriete spelletjes om te spelen. Ik legde dan de kaartjes netjes in rijen en kolommen neer, dat alleen vond ik al leuk om te doen.
Het duurde even voordat het kwartje viel
Maar onthouden wat waar lag vond ik wel lastig, ik was er eigenlijk niet zo goed in. Ik was veel te veel bezig met hoe de ander de kaartjes omdraaiden in plaats van wat ze omdraaiden. Ik onthield dus alleen wat ik zelf had omgedraaid en snapte maar niet hoe de ander wist wat ik om had gedraaid. Tot natuurlijk een keer het kwartje viel. Maar in mijn beleving heeft het nog best lang geduurd voordat dat kwartje een keer viel.
Lekker snel
De oudste vindt memory ook leuk om te spelen. Ze let erg goed op en onthoudt dan ook al best veel. En het is een spelletje wat niet heel lang hoeft te duren, je kunt er dan al snel even tijd voor maken.
Memory voor kleine kinderen?
Voor de jongste is het spel nog niet zo geschikt. Memorykaartjes zijn vaak van karton. Deze gaat ze dan of ombuigen/omvouwen of kapot knabbelen. Dan is dat paar dus al uit de running. Gelukkig moet ze wat moeite doen om zo’n kaartje van de tafel af te peuteren. Maar ook het onthouden waar wat ligt is natuurlijk nog veel te hoog gegrepen.
Wat vinden we er van?
Toch is er een memory spel waar ze al mee kan spelen: Het memory spel van Goula ‘Tom en zijn bosvriendjes’. De plaatjes zijn namelijk van hout en niet van karton. Hierdoor kan ze de plaatjes niet kapot maken. Ook zijn de houtjes mooi dik en afgerond. Hierdoor kan ze de plaatjes makkelijk pakken. Het spel zelf blijft natuurlijk nog wel te lastig, maar er zijn genoeg alternatieven om wel met de plaatjes te kunnen spelen. Ik heb er vijf voor je op een rijtje gezet.
#1 Wat is dat?
Met dit spelletje doe je eigenlijk niets meer dan een plaatje (laten) pakken en vragen wat dat is. Kent je kind het woord nog niet? Dan antwoord je met “Dat is een …”. Na een tijdje zal je kind steeds meer plaatjes weten te benoemen.
#2 Stapelen
Doordat de plaatje zo dik zijn, lijken ze een beetje op blokjes. Die kun je natuurlijk heel goed stapelen. Wie maakt de toren het hoogst? En daarna kun je de toren steeds kleiner maken door er telkens voorzichtig een af te halen. Je moet dan wel goed oppassen dat de toren niet valt, want dan heb je verloren.
#3 Zoek het paartje
Hierbij liggen alle plaatje naar boven. Leg de plaatjes zo neer dat ze mooi recht liggen en niet gedraaid. Dan pak jij een plaatje en moet je kind het andere plaatje zoeken die hetzelfde is. Wanneer dat makkelijk wordt, kun je de plaatjes ook gedraaid laten liggen.
#4 Paartjes stapelen
Laat je kind dezelfde plaatjes op elkaar leggen. (een soort combinatie van 2 en 3)
#5 Plaatjes tellen
Hoe veel plaatjes zijn er? En hoe veel verschillende plaatjes zijn er?
Illustraties
Er zijn dus genoeg spelletjes te bedenken (en te spelen) met deze memoryblokjes. En ik moet zegen dat de plaatjes (getekend door Marta Gabrol) ook wel heel mooi zijn. Daar komt bij dat kinderen meestal dieren wel erg leuk vinden.
Adviesleeftijd
Het advies is om het spel vanaf 2 jaar te spelen. Maar met deze aanpassingen spelen wij ook met onze 1-jarige meid leuke spelletjes met deze memoryblokjes.
Kopen?
Dit memory spel van Goula is onder andere te koop bij Bol.com.
Dol op spelletjes en spelen?
Op zoek naar nog meer spelletjes en speeltips? Kijk dan vooral bij de pagina ‘Mama speelt’.
One thought on “Memory spel ‘Tom en zijn bosvriendjes’ van Goula”