Rode vruchten coulis
Coulis is een heerlijke fruitsaus. Zelf maak ik hem het liefst van rode vruchten, want die past bij zo ontzettend veel dingen…en het staat ook zo mooi.
Wat is coulis?
Coulis is een saus dat gemaakt is van warme vruchten. Door de vruchten te verwarmen, kun je ze namelijk makkelijk pureren. Voor speciale gelegenheden zou je er zelfs een klein scheutje likeur aan kunnen toevoegen (let er dan wel op dat je dit niet aan kinderen serveert of aan vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven). Des te vochtiger het puree wordt, des te meer je het sausje moet indikken om tot een coulis te komen.
Reduceren of suiker toevoegen?
Reduceren
Van oorsprong hoor je een coulis te reduceren tot het een sausje wordt. Het reduceren gaat vrij makkelijk. Je laat het sausje gereguleerd koken en roert af en toe om er voor te zorgen dat het niet aankoekt. Het reduceren wordt vooral gedaan wanneer de coulis geserveerd wordt bij vlees of bij zoete nagerechten. Het reduceren van de saus heeft ook als voordeel dat het warm even ‘dik’ is als wanneer het koud is.
Suiker toevoegen
Wanneer je de saus serveert bij minder zoete nagerechten, zou je ook suiker als verdikkingsmiddel kunnen gebruiken. Het suiker laat je smelten in de gezeefde puree. Let er wel op dat wanneer je suiker als verdikkingsmiddel gebruikt, de saus ook snel een stroop kan worden. Gebruik dus niet te veel suiker. Ook maakt veel suiker de saus heel zoet. Proef de saus dus goed voordat je meer suiker toevoegt. Wanneer de coulis met suiker afkoelt, wordt hij ook dikker. Daar moet je dus ook goed rekening mee houden. Schenk je de koude coulis op een warm gerecht, dan wordt de saus dus meer vloeibaar.
Verdunnen
Bij enkele fruitsoorten moet je water of sap toevoegen om te kunnen pureren. Voor appel en peer geldt dit bijvoorbeeld. Dit zijn vruchten met veel vezels, waardoor je vocht nodig hebt om er voor te zorgen dat het fruit niet aankoekt in de pan. Het helpt overigens om het fruit ook nog eens in kleine stukjes te snijden voordat je het in de pan stopt.
Wanneer gebruik je coulis?
Coulis kun je op heel veel verschillende manieren gebruiken.
- Sommige vruchten passen heel goed in combinatie met vlees, je zou dan ook een coulis als sausje bij het vlees kunnen serveren (cranberry met kalkoen bijvoorbeeld of citrus met kip en eend…of kersen/vijgen bij lamsvlees).
- Coulis is ook heerlijk over ijs. Vooral bij vanille en bij citroen vind ik de rode vruchten coulis erg lekker.
- Je kunt de coulis ook over een opgerolde pannenkoek schenken. Dat is weer eens iets anders dan suiker of stroop.
- Een coulis is ook goed te combineren met taart en cake. Met chocolade taart/cake vind ik kersen & framboos coulis waanzinnig lekker.
- Als cupcake vulling doet coulis het ook erg goed.
- Maar je kunt het ook door kwark of yoghurt roeren. Doe er nog een beetje havermout en noten door en je hebt zo een zalig ontbijt.
- Je kunt de coulis ook gebruiken als dipsausje voor stukken fruit.
- Sommige fruitsoorten zijn ook heerlijk met kaas. Die kun je dan gebruiken om een stukje kaas in te dippen.
Vers of ingevroren?
Om coulis te maken heb je fruit nodig. Je kunt hiervoor verse vruchten gebruiken, maar ingevroren fruit werkt ook prima. Het kan zijn dat een coulis van ingevroren vruchten iets minder helder van kleur wordt (afhankelijk van de vruchten).
Houdbaarheid
Koelkast
Een gereduceerde coulis gebruik ik maximaal 3 dagen wanneer het goed afgedekt in de koelkast bewaard is. Wanneer er suiker door de coulis zit, kun je het ook iets langer goed houden in de koelkast. Hoe meer suiker je gebruikt, des te langer het houdbaar zal zijn. Het luchtdicht in de koelkast bewaren helpt ook mee met de houdbaarheid.
Vriezer
De coulis kun je ook goed in de vriezer bewaren. Wanneer je kleine porties wilt invriezen, kun je dit heel goed in een ijsblokjes tray bewaren. De siliconen versies met deksel werken hiervoor het beste.
Het recept voor rode vruchten coulis
Ingrediënten
- rood fruit (aardbei, framboos, rode bes, kers…welke combinatie je maar)
- *eventueel likeur (Grand Marnier vind ik zelf erg lekker, maar Licor 43 past ook heel goed bij rode vruchten)
- *eventueel fijne suiker of poedersuiker
Bereiding
Was de vruchten.
Doe de vruchten in een steelpannetje en verwarm deze op laag vuur totdat ze een beetje zacht worden. *Voeg eventueel een scheutje likeur toe. Met de deksel er op gaat het iets sneller.
Plet de vruchten met een vork, zodat het vocht vrij komt.
Verwarm de vruchten nog een beetje verder, tot ze goed zacht zijn. Dit gaat wederom vlotter wanneer de deksel op de pan zit.
Pureer de vruchten.
Wanneer je een mooie gladde coulis wilt, haal je de puree nog door een fijne zeef. Het kan helpen om met een lepel de vruchten door de zeef heen te drukken…druk niet te hard, want dan gaan de pitjes/zaden er ook doorheen. Het kan trouwens even duren voordat de puree helemaal door de zeef is (dat verschilt per vrucht).
Nu kun je kiezen of je de puree wilt reduceren of dat je suiker wilt toevoegen om te verdikken. Voor het reduceren doe je de gezeefde puree weer in de pan en verwarm je net zo lang totdat het de gewenste dikte heeft…roer wel af en toe om er voor te zorgen dat het niet aankoekt. Wanneer je suiker wilt toevoegen, kun je de puree het beste eerst even verhitten, zodat al het suiker goed smelt. Proef goed , zodat je zeker weet dat de coulis niet te zoet wordt.
De coulis kun je zowel warm als koud serveren.
Maak jij ook zo’n heerlijke rode vruchten coulis?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Dol op koken (of eten)?
Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.