Slomo slijm
Rustig! Met deze slijm kom je helemaal tot rust, want je kunt het gewoon niet even snel maken. Ook is de slijm heel langzaam. Tijd voor een zen-moment dus.
Slomo
Slomo staat voor ‘slow motion’. Dat ik dit slomo slijm heb genoemd is omdat het heel langzaam zakt en omdat je er hel langzaam mee moet werken. Werk je er te snel mee, dan is het namelijk hard.
Non newtoniaanse vloeistof
De reden dat de slomo slijm hard is wanneer je er te snel mee werkt en zacht is wanneer je het stil houdt, is dat deze slijm een ‘non newtoniaanse vloeistof’ is. Dat houdt in dat de viscositeit verandert wanneer je de snelheid van handelen verandert.
Er zijn twee soorten non newtioniaanse vloeistoffen: thixotrope en dilatante vloeistoffen. Bij thixotrope vloeistoffen geldt het volgende: roer je het langzaam, dan lijkt het hard (of zelfs solide), roer je snel dan lijkt het vloeibaar. Bij dilatante vloeistoffen gaat dat net andersom…net als bij deze slijm. Dat deze slijm zo reageert komt voornamelijk door de maïzena.
In de klas
Het maken van deze slijm/klei is een heel leuk proefje voor in de klas. Kinderen kunnen hierbij op een hele speelse manier leren wat het verschil is tussen vloeibaar en solide.
Klei of slijm?
De slomo slijm is eigenlijk een kruising tussen slijm en klei. Dat komt doordat het een dilatante vloeistof is. Wanneer je er in kneedt, lijk het op klei. Maar zodra je er niets meer mee doet, zal het als langzame slijm uit je handen stromen.
Sensorisch
Sensorisch houdt in dit geval in dat je bezig bent met je zintuigen. Doordat de slijm/klei zowel hard als zacht kan zijn, is het heerlijk om mee te spelen en te experimenteren.
Als vloeistof koos ik voor een wasverzachter, omdat deze zo heerlijk ruikt. Maar je kunt ook kiezen voor shampoo, bodylotion, zeep of een andere vloeistof wat lekker geurt.
Je kunt er nog kleuren aan geven voor nog meer leerplezier. Zo kun je de slijm in 3 porties verdelen en die rood, geel en groen kleuren. Dan kunnen kinderen ook kleuren mengen.
Zen
Een leuke bijkomstigheid van het heel langzaam moeten hanteren van de slijm is dat je gedwongen wordt om tot rust te komen…anders gaat het namelijk echt niet lukken. Vooral wanneer je de slijm achteraf een kleurtje wilt geven, kost dit veel geduld. Het is dus ook gelijk een les in geduld. Geef je je over aan het rustige werken, dan wordt je er helemaal zen van.
Af en toe bijstellen
Het nadeel van de slomo slijm is dat deze toch wel een beetje snel uitdroogt. Gelukkig kun je dit makkelijk bijstellen door er een beetje vloeistof bij te doen. Wij hebben ons er een middag leuk mee kunnen vermaken en de meiden hebben er weer iets van geleerd…spelend leren is toch wel het allerleukst 😉
Materiaal
De belangrijkste bestanddeel is dus maïzena. Anders krijg je het slomo effect niet. Om de slijm een beetje ‘body’ te geven en het een beetje makkelijk wordt om te mengen, gebruikte ik baking soda. de olie zorgt voor het soepel maken en dan heb je nog een vloeistof nodig. Als vloeistof gebruikte ik wasverzachter vanwege zijn heerlijke geur.
Aan de slag
Voor het maken van slomo slijm je het volgende nodig:
- 1/2 beker maïzena
- 1/2 beker baking soda
- baby olie (tegenwoordig staat er vaak huidolie op de fles)
- wasmiddel/wasverzachter (of een andere heerlijk geurende vloeistof)
- voedselkleurstof
Doe de maïzena en de baking soda in een kom.
Roer het een beetje door elkaar.
Doe er een scheutje baby olie (huidolie) en een scheutje wasmiddel/wasverzachter bij.
*Wanneer je er een kleurtje aan wilt geven, kun je er het beste nu een paar druppen kleurstof bij doen. Achteraf lukt ook wel, maar dat kost best veel geduld.
Roer het rustig door elkaar (met de nadruk op rustig, want snel roeren in dit mengsel is heel lastig). Het moet uiteindelijk een stadium bereiken die tussen klei en slijm zit. Rond dat stadium gaat over elkaar scheppen overigens ook makkelijker dan roeren.
Als het nog te droog is, kun je er nog een beetje olie of wasmiddel/wasverzachter bij doen. Wanneer je de juiste verhouding hebt, kun je de slomo slijm rustig in de hand kneden. Het is precies goed wanneer je het in de hand kunt kneden en het langzaam in elkaar zakt wanneer je de slomo slijm niet meer beweegt.
Maak jij ook slomo slijm?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.