Een ‘Moppereend’ parcours voor de speelzaal of gymzaal
In het boekje ‘Moppereend’ staan een aantal bewegingen. Aan de hand van deze bewegingen heb ik een heuse ‘Moppereend’ parcours bedacht.
Moppereend
Dit parcours hoort bij het boekje ‘Moppereend‘. Kinderen doen hier wat de dieren in het boekje doen…nou ja…ongeveer dan 😉
Parcours of estafette
Dit parcours kun je ze allemaal achter elkaar laten uitvoeren, maar je kunt het ook als estafette opstellen. Het nadeel is dan dat je twee keer zo veel materiaal nodig hebt, meer ruimte nodig hebt en kinderen langer moeten wachten tot ze iets mogen doen. Het voordeel is dat een wedstrijdje erg leuk is.
Materialen versus verhaal
Uiteraard kunnen de kinderen niet exact doen wat de dieren doen. Je kunt moeilijk modder in de speelzaal/gymzaal halen om in te rollen of de kinderen de was laten opeten. Maar ze kunnen wel bewegingen maken die er grofweg op lijken. Er zijn 7 dieren in het boek die elk hun eigen beweging hebben. En er is nog een activiteit die ze samen uitvoeren. Deze acht activiteiten vind je terug in het parcours.
Een plattegrond
Omdat het soms best lastig is om een verhaal te visualiseren, heb ik een digitale plattegrond gemaakt van het parcours. Bij elk onderdeel staat een korte omschrijving de activiteit. Deze kun je hier bestellen vanuit het winkeltje en is na het afronden gelijk gratis te downloaden.
Het parcours
Lijst van benodigdheden en uitleg per onderdeel:
- 1 matras
- 5 matten
- pittenzakken
- 2 korf
- 1 roldoek/badlaken (liefst bruin)
- stepping stones
- 1 lage kast (de bovenkant)
- stokken/touw
- 1 lange mat
- 2 banken
- 1 trapeze/hoog gespannen touw
- sjaaltjes/doeken
- hoepels
De dieren in het boekje doen verschillende dingen. Deze kun je koppelen aan activiteiten die passen in de gymzaal:
- Moppereend is mopperig –> Stampen op de grond/mat. Om het stampen iets zwaarder maken, kun je de kinderen laten stampen op een hele zacht kindermatras of hoog stuk schuimrubber. Het voordeel van het matras is dat deze langer mooi blijft.
- De hond graaft –> Leg een stapeltje/bultje pittenzakken neer op een mat en laat de kinderen de pittenzakken 1 voor 1 pakken en in een doosje/korf gooien die op een ander mat staat. Om het extra lastig te maken, kun je de kinderen ook op de kop door hun eigen poortje laten gooien, in dat geval hoeven de zakken niet in een doosje/basket, maar enkel op de andere mat.
- Het varken rolt in de modder –> rollen in een roldoek (of grote handdoek). Kinderen rollen zichzelf in en uit de doek terwijl ze 1 punt van het doek vasthouden. Het leukste is natuurlijk dan dat de doek ook bruin is…net als modder.
- De haan kraait –> Een haan staat graag op een verhoging. Er bestaan ‘stepping stones’ in verschillende groottes/hoogtes. Leg de ‘stepping stones’ van laag naar hoog. Daar achter zet je een lage kast neer met daar achter nog een mat. Wanneer een kind op de lage kast staat, mag die een keer kraaien. Daarna spring die van de kast op de mat.
- Het konijn hupt –> Leg stokken/touwen achter elkaar neer en laat kinderen over de stokken/touwen springen met twee benen tegelijk.
- Het schildpad kruipt –> Rol de lange mat uit of leg 2-3 matten achter elkaar. Zet twee bankjes dicht naast elkaar en klem daartussen een gebogen mat Er passen dan 2 matten achter elkaar. Laat de kinderen door de tunnel kruipen.
- De geit eet van de waslijn –> Maak een ‘waslijn’ door een touw te spannen of door een trapeze op te hangen. Hier hang je doekjes/sjaaltjes overheen. Zorg er voor dat de doeken/sjaaltjes zo hoog hangen dat de kinderen moeten springen om ze er af te kunnen halen. De kinderen leggen de doekjes/sjaaltjes netjes in een mand die dichtbij staat.
- Alle dieren springen in de plassen –> Leg een aantal hoepels achter elkaar en laat de kinderen van hoepel naar hoepel springen met 1 been tegelijk, maar wel afwisselend.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.