Een roldoek (van rups naar vlinder)

roldoek

Jonge kinderen oefenen de hele dag door. Het meeste gaat allemaal automatisch, daar hebben ze eigenlijk niets voor nodig en gebeurt tijdens het spelen. En hoewel die vaardigheden wel geoefend worden is het soms nog best leuk om er een leuke oefening bij te hebben. Met de roldoek leren kinderen rollen met de armen langs hun lijf…dat is soms nog best lastig, maar kan ook erg leuk zijn.

Maar eerst even dit…

Dit bericht is een onderdeel van een link-party genaamd crea-cross. Je bent welkom om ook jouw recente werk (niet ouder dan een maand) en/of thema-gerelateerde creativiteiten (met een maximum van 3) te delen in de link-party helemaal onderaan dit bericht. De leukste inzendingen delen wij op ons Pinterest-bord en op Instagram in de stories (voor bloggers enz uiteraard met naam en/of link). Over de crea-cross staat verderop in het bericht meer…ik ben erg benieuwd naar jullie creaties.

Waarom ik een roldoek maakte

De kleine meid en ik zitten op ouder & kind gym (voor kinderen van 2-4 jaar). Hier leert en oefent zij allerlei motorische vaardigheden. Af en toe ligt er ook een badlaken. De kinderen moeten hier op liggen, met de ene hand het puntje van het badlaken pakken dat bij de andere schouder ligt en dan gaan rollen. Zo rollen zij zich in het badlaken. En natuurlijk moeten zij zich daarna ook uitrollen.

Maar ik vind een badlaken er eigenlijk niet zo uitnodigend uitzien. Terwijl het een hele leuke oefening is voor de kinderen. Om die reden wilde ik iets maken wat wel uitnodigend is…iets met een klein verhaaltje. En zo bedacht ik de roldoek van de rups die een vlinder wordt. Wanneer de kinderen opgerold zijn, zijn ze een rupsje (de groene kant moet dus onder liggen). Wanneer zij zich weer uitrollen (en in het midden gaan liggen), zijn ze een prachtige vlinder.

Extra grip

Aan de twee bovenste puntjes zit een knoop, zodat ze de punt beter kunnen vastpakken. Ik merkte tijdens de gymles namelijk dat de kinderen de puntjes snel kwijt zijn tijdens het rollen. Ik had er natuurlijk ook een lus aan kunnen maken, maar dit vind ik persoonlijk niet erg veilig. Tijdens het rollen kunnen polsjes bekneld worden…en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een knoop in de stof leek mij daarom de meest handige en veilige optie om voor extra grip te zorgen.

Stofkeuze

Badstof vind ik zelf een prima stofkeuze. Deze is zacht, sterk (kidsproof), soepel en niet rekbaar. En het voelt ook nog eens lekker aan. Ook is het belangrijk dat je niet een stof kiest die heel warm is, heel dik of glad. Badstof voldoet aan alle wensen.

Of je maakt gewoon iets anders

Veel kinderen zijn dol op vlinders. En een vlinder op je slaapkamer is dan erg leuk. Je kunt het patroon dan ook gebruiken om een schilderijtje van stof te maken. In dat geval neem je van alle afmetingen de helft (anders wordt het schilderij zo groot). Wanneer je een schilderij maakt, kun je alle vlakken van de vleugels ook een ander kleurtje geven, spelen met kleuren biaisband en/of spelen met soorten stof (stof wat mooi glanst of glittert bijvoorbeeld).

Je zou ook van elk vleugeldeel een opbergvakje kunnen maken door de bovenkant van elk deel niet vast te naaien. Zo krijg je een prachtig opbergkleed voor kleine speelgoedjes. Je kunt de opbergvakjes dan zelfs nog verdelen door er naden op te naaien die haaks op de onderkant staan. Zo heb je een prachtige wanddecoratie en opbergruimte in een. (Bij het maken van het opbergkleed zou ik de originele afmetingen aanhouden, omdat anders de opbergvakjes wel erg klein worden.)

Het patroon

Hier onder in de lijst van benodigdheden staat de link naar het patroon. In het patroon staan alle afmetingen voor elk deel en zie je ook een voorbeeld voor de vlinder op het doek. Het patroon teken je zelf eerst op papier. Het is handig om de volgorde van de letters aan te houden bij het tekenen van het patroon. Ook is het verstandig om elk deel te nummeren, zodat je weet welk stuk waar hoort.

Aangezien je het patroon zelf moet maken aan de hand van de tekening, is het patroon gratis. Dit patroon is in het winkeltje dus verkrijgbaar voor €0,00. Het patroon is na het bestellen gelijk te downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van de roldoek heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • papier
  • potlood
  • meetlint
  • schaar
  • stof (ik koos voor badstof in de kleuren groen, crème en oranje)
  • garen
  • biaisband (ik koos voor zwart)
  • *eventueel textiellijm

Teken het patroon uit op papier. Wanneer je begint met de rechthoek of de vierkant kun je van daaruit de lijnen tekenen. Houdt hierbij de volgorde van de letters aan. Noteer in elk deel een nummer, zodat je weet welk deel straks waar moet komen (anders heb je namelijk een hele leuke puzzel gemaakt).

Neem de patroondelen over op dubbelgevouwen stof, zodat je gelijk de linkerkant en de rechterkant van de vlinder hebt. Het doek kun je het makkelijkst aan de stofvouw maken, zodat links en rechts gelijk is. Hiervoor moet je overigens de stof eerst open slaan en vervolgens de stof een kwartslag draaien voor een nieuwe stofvouw. Het doek moet je 2x uitknippen (1 in groen en een in de achtergrondkleur van de vlinder…in mijn geval crème).

Knip alle onderdelen uit. Je hoeft geen naadwaarde extra te knippen, omdat je met biaisband afwerkt.

Leg alle onderdelen eventueel al netjes neer als vlinder, zodat je overzichtelijk kunt werken (dit hielp mij enorm om er niet alsnog een puzzel van te maken).

Werk alle onderdelen van de vlinder netjes af met biaisband. Hier kun je lezen hoe je met biaisband moet afwerken. Zo krijg je een echt mozaïek gevoel. Door de kleuren die ik heb gekozen lijkt de vlinder een beetje op de monarchvlinder.

Speld de delen van de vlinder op het doek die je niet voor de rups gebruikt (zorg er voor dat je een klein kiertje tussen de delen laat voor een extra mozaïek effect). Let er op dat de kant met de flapjes de bovenkant is!

*Als je bang bent dat de delen zullen verschuiven, kun je ze ook eerst langs de randen vast lijmen met textiellijm.

Naai alle delen vast.

Leg het groene doek op die met de vlinder, met de goede kanten op elkaar.

Speld de randen op elkaar.

Naai de randen op elkaar, maar laat in het midden (aan de onderkant) een stuk open van ongeveer 10-15 cm.

Keer de roldoek binnenstebuiten.

Speld de opening netjes op elkaar.

Naai de roldoek netjes rondom langs de randen.

Speld een lijn over het midden van het doek (tussen de vleugels door).

Naai over het midden van het doek, zodat het doek niet verschuift.

Leg een knoop in de beide flapjes.

Maak jij ook zo’n leuke roldoek (of wanddecoratie)?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Knuffel’ aan de beurt en liet ik je zien hoe een knuffelbeer kunt maken.

Deze week is het thema ‘Toekomst’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar wat zij in dit thema heeft gemaakt. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie van BMelloW heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus een roldoek om in te leren rollen. Elke week is er ook nog ruimte voor een gast-co-host. Deze week is onze gast-co-host Linda van Thuisleven. Zij heeft iets heel leuks gemaakt.

Bewaren voor later

Pinterest - een roldoekVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

Inlinkz Link Party

One thought on “Een roldoek (van rups naar vlinder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *