De vormenslang

vormenslang

Dankzij de verschillende opdrachtkaarten zijn kunnen kinderen spelenderwijs oneindig veel verschillende slangen maken…en er nog van leren ook.

Spelend leren

De beste manier om iets te leren is door middel van spel. Dit ondervond ik vroeger zelf al, heb ik ervaren met mijn leerlingen en zie ik nu met de meiden ook weer. Het spel zorgt voor motivatie, wat er voor zorgt dat ze langer willen leren en het ook beter onthouden. Het allerleukste is nog wel dat kinderen zo helemaal niet echt het gevoel hebben dat ze leren en ze dus gewoon doen wat ze horen te doen: spelen!

De vormenslang

De vormenslang is eigenlijk een voorwerp waar je verschillende dingen mee oefent.

Knoop

De belangrijkste oefening van de vormenslang is dat kinderen leren omgaan met de knoop. Dit gebeurt op een hele speelse manier, waardoor het vele herhalen van de oefening eigenlijk niet opvalt. Hiermee trainen kinderen ook gelijk hun fijne motoriek.

Ritme

Met de vormenslang kun je kleurenritmes maken en je kunt vormenritmes maken. Aan de hand van de opdrachtkaarten kunnen kinderen kijken welke ritme (s) ze moeten rijgen.

Klein, groter, grootst

Doordat er aan de hand van de opdrachtkaarten gewerkt kan worden met 3 verschillende groottes leren kinderen ook de begrippen klein, groot, kleiner, groter, kleinst en grootst.

De opdrachtkaarten

Er zijn verschillende opdrachtkaarten:

Kleuren

De kleurkaarten zijn er in 12 kleuren: rood, geel, licht blauw, oranje, groen, paars, roze, bruin, grijs, zwart, wit en donker blauw. Zo heb je alle basiskleuren, maar ook alle kleuren van de regenboog. De kleurkaarten schud je en leg je vervolgens naast elkaar met de stip naar boven. Dit is dan het kleurritme.

Het kleurritme kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld eerst de 3 rode, dan de 3 blauwe enz, er op rijgen. Maar je kunt ook van de kleuren eerst 1 er op rijgen en dan deze reeks herhalen. Ze hoeven dan nog niet op vormritme te letten. De kinderen kunnen ook telkens een kaartje omdraaien wanneer 1 kleur klaar is, zo is het iets overzichtelijker en kunnen ze wennen aan het werken met de slang.

Vormen

Er zijn 3 vormen: vierkant, cirkel, driehoek. Deze kunnen in 6 verschillende volgordes geregen worden en dus zijn er 6 vormkaartjes. Kinderen kunnen de vormritmes rijgen zonder naar de kleur te kijken. Ook bij deze kaarten kunnen ze eerst alle driehoekjes en dan alle vierkanten en tot slot alle cirkels rijgen, maar ze kunnen ook van elke vorm eerst 1 er op rijgen en daarna het patroon laten herhalen.

Grootte

Er zijn 3 verschillende groottes: klein, middel, groot. Er zijn 6 kaartjes. Op elk kaartje staat 1 vorm van groot naar klein of van klein naar groot. De kinderen kunnen ook hier er voor kiezen om eerst alle kleine, dan alle middelste en tot slot alle grote er aan te rijgen. Maar ze kunnen net als bij kleur en vorm er ook voor kiezen op eerst van 1 kleur van klein naar groot te rijgen en dat met de verschillende kleuren achter elkaar te doen.

Combineren

De kaarten kunnen ook gecombineerd worden om het zo uitdagender te maken. Wanneer je bijvoorbeeld kleurkaarten met vormkaarten combineert, moeten kinderen de kinderen er op letten dat het ritme zowel met kleur als met vorm klopt. Zo kunnen ze eerst de rode vormen in de juiste volgorde moeten rijgen, daarna de oranje vormen in volgorde, enz.

In de klas

De vormenslang is een leuke aanvulling op het rekenonderwijs bij kleuters. De kinderen kunnen hier zelfstandig mee werken, maar kunnen er ook prima in tweetallen mee aan de slag.

Ook kun je er goed mee in de kring werken als instructie of extra oefening. Omdat de vormenslang in de klas langer mee moet kunnen gaan dan thuis, zou ik de vormenslang naaien en de kaarten lamineren…maar dat is mijn voorkeur natuurlijk 😉

Plakken of naaien

Ik heb de vormenslang geplakt. Op zich wil dat prima met vilt wanneer je textiellijm gebruikt. De kop van de slang zelf de kinderen weinig vast, dus de kans dat het los laat is vrij klein.

Wil je dat de slang lang mee gaat, dan is het wellicht beter om de kop te naaien en om de knoopsgaten te naaien…en om de  vormen netjes af te werken. Het afwerken kan met een rechte steek, zigzag steek of met een feston steek (deze laatste is met de hand). Verder vind ik het er ook veel mooier/netter uitzien wanneer alles is afgewerkt. Maar voor nu vond ik plakken voldoende 😉

Materiaal

De vormenslang bestaat hoofdzakelijk uit vilt. Verder heb je lint en een knoop nodig. De kaartjes zijn van stevig papier. Deze kun je eventueel lamineren.

Patroon en printables

Zowel het patroon als de printables zijn te koop in het winkeltje. Beide documenten kosten €0,50. Na het voltooien van de bestelling en de betaling is het patroon te downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van de vormenslang heb je het volgende nodig:

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Vormenslang
  • patroon
  • tassenvilt (3mm dik) in verschillende kleuren
  • schaar
  • lint (40 cm)
  • textiellijm
  • knoop (1,5 cm)
  • naald en draad (voor het vastzetten van de knoop)
  • aansteker (om rafelen van het lint te voorkomen)
  • fineliner

Neem het patroon over op het vilt.

De kop van de slang neem je 2x over.

De vormen heb ik in de kleuren van de regenboog genomen (omdat ik deze nog had liggen en het wel vrolijk lijkt) en dan drie verschillende groottes. Wil je het zo educatief mogelijk maken, dan kun je het beste de vormen in alle kleuren maken, in alle drie de groottes.

Knip alle vormen en de kop van de slang uit.

Plak de oogjes op de kop van de slang. Als je ze liever naait, dan kan dat natuurlijk ook.

Plak het lint op de onderkant van de kop van de slang, laat een stukje uitsteken als je een tong wilt.

Plak de kop van de slang met de oogjes boven op de kop met het lint. Als je het liever vast naait, dan is dat ook prima.

Brand de uiteinden van het lint, zodat ze niet meer gaan rafelen.

Vouw het uiteinde waar de knoop komt dubbel naar boven, niet verder dan 1 cm.

Naai de knoop op het uiteinde van het lint.

Leg de papieren vormen op de vilten vormen en druk voorzichtig met de fineliner op de uiteinden van de lijn voor het knoopsgat. Haal het papier er af en trek eventueel een lijntje tussen de stippen.

Naai eventueel een knoopsgat (zorg er voor dat de knoop er makkelijk door kan, maar niet veel te ruim is).

Knip het knoopsgat in de vormen.

Opdrachtkaarten

Print de opdrachtkaarten dubbelzijdig uit. Ik heb voor de kleurkaarten een andere kleur gebruikt dan voor de vormkaarten, zodat het verschil goed duidelijk is. Noodzakelijk is het niet, want ze hebben ook een andere afmeting.

Knip de kaartjes netjes uit.

Maak jij ook zo’n leuke vormenslang?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - vormenslangVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

2 thoughts on “De vormenslang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *