Een vingerloze handschoen als kleding beschermer

Ons dochtertje kauwt de laatste tijd aan haar kleding. Er is bijna geen truitje meer zonder een kauwgat. Daarom maakte ik speciaal voor haar een vingerloze handschoen…zodat ze daar lekker op kan sabbelen en kauwen.

Kleren kauwen

Onze kleine meid heeft weer iets nieuws. Ze kauwt tegenwoordig op haar kleding. Soms neemt ze de halsboord te grazen, maar meestal zijn het de mouwen. Dat de stof nat wordt en iets uitrekt is nog tot daar en toe, maar ze kauwt er echt gaten in. dat is natuurlijk zonde. Zelf vindt ze het ook niet leuk, want zo zit er bijvoorbeeld al weer een klein gaatje in de mouw van haar nieuwe dino shirt waar ze zo verliefd op is. Het werd dus tijd voor een oplossing

Orale fixatie

Vooral jonge kinderen schijnen een orale fixatie te ontwikkelen wanneer er problemen zijn bij het verwerken van prikkels. Dit kan zich uiten door de behoefte te hebben om ergens op te kauwen of om ergens op te sabbelen.

Bij onze kleine meid begon het al in haar baby tijd. Ze vroeg ontzettend vaak om een borstje. Niet alleen omdat ze honger had of dorst, maar ook omdat ze verdrietig was of omdat het haar eventjes te veel werd of omdat ze moe was en haar volle hoofdje haar niet de rust gunde om in slaap te kunnen vallen. Maar een borstje geven kan natuurlijk niet voor altijd door blijven gaan.

Lees ook: Het laatste borstje

Na de borstvoedingsperiode ging ze over op nagels bijten. Dat wilden we natuurlijk niet en dus probeerden we een bijtketting uit. De eerste bijtketting had ze al snel op…ze kauwde deze echt stuk en slikte de afgeknabbelde stukjes door. Dat was ook niet de bedoeling. Dus probeerden we een sterkere bijtketting, zo een voor de fanatieke piranha’s. Maar ook die bleef niet lang goed. Daarna ging ze sabbelen op haar haren. Dat was ook geen succes, want hierdoor kreeg ze allemaal dikke knopen in haar haren. En toen zijn we waar we nu staan…bij de afgekloven halsboorden en mouwen.

Kluifboordje

Op Facebook zag ik in een naaigroep een juf die boordjes had genaaid voor een meisje uit haar groep die ook haar mouwtjes stuk beet. Dat vond ik een super idee. Maar toch wilde ik het een beetje leuker maken…het moest een aanvulling worden op haar outfit.

Fashion statement

In de ski jas van de kleine meid zit zo’n binnenmouw waar kinderen hun duim door moeten doen. Dat vindt ze heerlijk. Niet zozeer omdat het lekker warm is, maar omdat ze dan het gevoel heeft dat ze iets vasthoudt. Het leek mij leuk om een handschoentje te maken die daar op lijkt. Zo heeft ze een kluifboordje, maar heeft ze ook gelijk iets om vast te houden en het staat ook nog eens leuk. Wanneer ze lekker gaat spelen of handen moet wassen of iets dergelijks, dan kan ze de duim er uit halen en het als boordje dragen. En omdat het van stofrestjes gemaakt is, kan ik bij elk gemaakte outfit zo’n leuk vingerloos handschoentje maken. Nu maar hopen dat het gaat werken.

Materiaal

Ik heb de vingerloze handschoentjes gemaakt van tricot jersey wat ik nog had liggen. Ze zijn dus van restjes gemaakt. Het voordeel van het gebruiken van restjes is dat je ze passend kunt maken bij een outfit die je hebt gemaakt. Ik heb voor tricot jersey gekozen, omdat dit lekker zacht is en goed elastisch is. Ook is deze stof lekker ademend.

Patroon / printable

De printable voor de vingerloze handschoen staat te koop in het winkeltje, hij kost daar €0,50. Zodra het bedrag op de rekening staat, ontvangt je de link naar het document. Tip: Sla na ontvangst het bestand gelijk op, zodat je het bestand niet kwijt raakt. In het document staat een patroon voor een kleuter. Daarbij staat hoe je zelf het patroon kunt aanpassen voor een andere maat.

Aan de slag

Voor het maken van een vingerloze handschoen heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • schaar
  • tricot jersey (of andere zachte elastische stof)
  • spelden
  • garen
  • elastisch biaisband
  1. Print het patroon uit.
  2. Knip het patroon uit.
  3. Neem het patroon over op de gewenste stof. Let goed op de richting van de motiefjes op jouw stof.
  4. Knip de stof uit.
  5. Teken de streepjes aan een kant op de achterkant van de stof.
  6. Vouw de kant met de streepjes op de andere kant, met de goede kanten op elkaar.
  7. Steek haaks spelden in de stof op de plek van de streepjes, zodat de verschillende secties duidelijk zichtbaar worden.
  8. Naai de zijkant tot de eerste speld dicht. Sla het stuk tot de volgende speld over. Naai weer tot de volgende speld. Sla daarna weer het stuk tot de volgende speld over en naai vervolgens tot het einde. Je hebt nu 3 delen genaaid en 2 delen niet genaaid.
  9. Keer de tunnel voor de helft binnenstebuiten, zodat de twee gaten op elkaar komen. Wanneer je een stof met een motiefje hebt, moet je er voor zorgen dan het motiefje aan de binnenkant op de kop zit en aan de buitenkant goed zit.
  10. Zorg er voor dat de open onderkanten precies in elkaar zitten.
  11. Naai de onderkant langs de rand op elkaar met een zigzag, zodat de twee delen niet meer over elkaar schuiven. Het blijft dus wel nog steeds een tunnel!
  12. Vouw de flapjes in het duimgat netjes naar binnen en leg ze precies op elkaar.
  13. Speld de zijkanten van het duimgat op elkaar vanuit de binnenkant.
  14. Naai vanuit de binnenkant de twee laagjes van het duimgat op elkaar. Doe dit dicht langs de rand en helemaal rondom.
  15. Werk de onderkant netjes af met elastisch biaisband. Gebruik hiervoor een zigzag steek, zodat het goed elastisch blijft.

Maak jij ook zo’n leuke vingerloze handschoen ?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *