Komkommerkruid is een aanwinst in de tuin
Van alle planten in de tuin is komkommerkruid toch wel mijn favoriet…naast de citroenverbena. De plant zelf is niet echt mooi om te zien, maar de bloemen zijn wel mooi (en eetbaar) en de plant trekt heel veel bijen, hommels en vlinders aan.
Vele namen
Komkommerkruid heeft meerdere namen. Wij gebruiken de naam Komkommerkruid, omdat deze voor de meiden ook makkelijk te onthouden is en omdat het makkelijk te lezen, schrijven en uitspreken is. Maar de plant is ook bekend onder de naam Borage of Bernagie. De Latijnse naam is overigens Borago officinalis.
Herkennen
De plant is makkelijk te herkennen. De steel en de blaadjes hebben ruwe haren (ze prikken een beetje) en is meestal ergens tussen de halve en hele meter hoog. Hoe hoog hij wordt is vooral afhankelijk van de ruimte die hij krijgt en de verzorging. De plant heeft echt ruimte nodig, houd daar dus rekening mee wanneer je het zaait/plant. Ook de jonge plant heeft al ruwe haren, waardoor je makkelijk kunt zien of het wel of geen onkruid is. De plant draagt vrij lang bloemen, van mei/juni tot aan de herfst. De bloemen hebben 5 paars-blauwe blaadjes en zijn in het midden wit. De bloem is ongeveer 3 centimeter groot met lange puntige kelkblaadjes.
Verzorging
De plant is vrij makkelijk in onderhoud. Het beste is om te zaaien/planten op een voedingrijke grond. Zo kan de plant goed groeien en bloeien. Het heeft wel veel water nodig als je wilt dat hij flink groeit en veel bloemen draagt. Komkommerplant is een eenjarige plant, maar plant zich heel makkelijk voort. Wanneer je de plant goed uit laat bloeien en de plant rustig laat afsterven, kun je hem vlak boven de grond afknippen. Het volgende voorjaar verschijnen op die plek (en vaak ook daar omheen) meerdere jongen komkommerkruid plantjes. Wanneer de plantjes ongeveer 10 centimeter groot zijn, kun je ze voorzichtig verpoten. Je moet ook wel echt uitdunnen als je grote planten wilt, want de plant heeft ruimte nodig. Let er bij het verpoten en uitdunnen goed op dat je de kwetsbare wortels niet kapot maakt. En geef ze daarna flink water, zodat de plant kan aansterken.
Een traktatie voor insecten
De bloemen zijn zeer geliefd bij verschillende insecten. Vooral de bijen, hommels en vlinders zijn er dol op. Maar ook de zweefvlieg (ook wel zwevertje genoemd) treffen we er geregeld aan. Van mei/juni tot aan de herfst kunnen wij in de tuin genieten van de bedrijvigheid rondom onze komkommerkruid.
Heb je een insectenhotel? Dan is het slim om er komkommerkruid naast te planten/zaaien.
Eetbare bloemen
Maar niet alleen insecten kunnen er van smullen. De bloemen zijn namelijk eetbaar. Wij plukken geregeld een bloem om van te snoepen. Maar je kunt de bloemen ook gebruiken in een heerlijke salade, op een broodje of als garnering voor een heerlijk dessert of amuse of hapje. De bloem pluk je het makkelijkst door de knop vast te houden met de ene hand en vervolgens met de andere hand de bloem van de knop af te schuiven. Zo blijft de bloem in tact en pluk je de knop niet mee. De bloem laat vrij makkelijk los.
Van de zaden kun je olie maken die rijk is aan proteïne en gammalinoleenzuur (GLA). Van de plant kun je een siroop maken. De (hele) jonge blaadjes kunnen als sla en spinazie gegeten worden. De bloemen kun je overigens ook gebruiken om azijn mee blauw te kleuren.
Medicijn
Als je nog niet overtuigd bent van deze fantastische plant, zal dit je wellicht helpen. De plant is namelijk goed voor het verhelpen van een flink aantal ‘kwaaltjes’. Vroeger werd de plant al gebruikt tegen hoesten en depressie. Een aftreksel van de stam en blaadjes kan zweten bevorderen. Ook werd de plant gebruikt tegen reuma, verkoudheid en bronchitis. Ook schijnt het de bijnieren te bevorderen en de darmen en maagwand ondersteunen bij een infectie of vergiftiging. De zaadolie wordt wel eens (uitwendig) gebruikt tegen eczeem.
Overdaad schaadt
Zoals bij veel planten en kruiden is het belangrijk om goed te doseren. Komkommerkruid zit niet alleen vol met goede stofjes, maar ook met schadelijke (zoals zo veel planten). De meest schadelijke zijn de Pyrrolizidinealkaloïden (met name lycopsamine en supindine viridifloraat). In hoge concentratie kan dit kankerverwekkend en schadelijk voor de lever zijn. Gelukkig zijn deze stoffen in lage concentratie aanwezig in komkommerkruid, waardoor consumptie niet schadelijk is…mits je dus niet te gek doet en niet overdreven veel gebruikt.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.
Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.