Zaadbommetjes maken om bloemen te verspreiden

Zaadbommen

Wil je de natuur (en dan vooral de bijen, hommels, vlinders en zweefvliegjes) een handje helpen? Maak dan zaadbommetjes (of bloembommetjes) om op die manier er voor te zorgen dat er meer wilde bloemen kunnen groeien en bloeien.

Wildgroei

Als je de natuur een handje wilt helpen, is het belangrijk dat je enkel bloemen verspreid die inheems zijn. Anders zorg je er voor dat er nog meer bloemen zijn waar de bijen, hommels, vlinders en zweefvliegjes niet zo veel mee kunnen en worden de goede bloemen ook nog eens verdreven. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Variatie

Je moet dus niet zomaar wat bloemzaden gaan verspreiden. Ook is het belangrijk om verschillende zaden door elkaar te gebruiken, zodat ze verschillende soorten stuifmeel (en nectar) kunnen vinden. Ook kun je er bij de verschillende zaden op letten dat ze verschillende bloeitijden hebben. Zo zorg je er voor dat de bijen, hommels, vlinders en zweefvliegjes er zo lang mogelijk van kunnen genieten.

Bloemsoorten

Voor vlinders is het belangrijk om niet allen te zaaien voor de vlinder, maar ook voor de rups. Als de waardplanten dichtbij aantrekkelijke bloemen staan, is de kans groter dat de vlinders daar graag vertoeven. Wanneer je deze mix maakt, heb je bloemen van maart tot en met september en zorg je voor bijen, hommels, vlinders (en de rups) en zweefvliegjes: akkerdistel, dille, gele mosterd, kaasjeskruid, klaproos, klaver, komkommerkruid, korenbloem, longkruid, oostindische kers en verbena.

Je kunt natuurlijk ook kant en klare mix kopen. Vaak zijn deze in zakjes te koop speciaal voor vlinders of bijen. Wanneer je kant en klare mix gebruikt, moet je er rekening mee houden dat er vaak ook nog meer dan alleen zaden in zit (zaaikaf). Je hebt daardoor meer zaadmix nodig bij het maken van de bommetjes.

Bommetje kleuren

Wanneer je de bommetjes wilt kleuren, moet je voedselkleurstof gebruiken. Deze kleurstof heeft namelijk geen stofjes die schadelijk zijn voor de natuur. Lichte leuren zul je niet goed zien, omdat de zaadbommetjes van zichzelf vrij donker zijn. Blauw en rood (en paars daardoor ook) zijn kleuren die goed te zien zijn op iets donkere kleuren.

In de klas

Wanneer je kinderen wilt leren over het leven van de bij, hommel, vlinder en/of zweefvlieg is het leuk om samen zaadbommetjes te maken. Deze kunnen de kinderen voor het raam drogen en daarna kun je de bommetjes (of een deel er van) tijdens een wandeling verspreiden. Zo kun je later in het schooljaar de wandeling nog eens maken om te zien welke bloemen er gegroeid zijn. Nog leuker is het om op een plattegrond aan te geven waar de bommetjes verspreid zijn, zodat er ook echt op de juiste plek gekeken kan worden welke bommetjes het goed doen. Je kunt dan zelfs nog bespreken waarom bepaalde bommetjes het beter hebben gedaan dan andere (ligging qua zon en omliggende vegetatie).

Materiaal

Ik heb de bommetjes gemaakt van tuinaarde en bloem. De tuinaarde geeft een mooie basis voor de zaadjes. Bloem zorgt er voor dat de balletje mooi compact zijn voor de verspreiding. Om te kleuren kun je het beste voedselkleurstof gebruiken.

Aan de slag

Voor het maken van de zaadbommetjes traktatie heb je het volgende nodig:

  • tuinaarde
  • bloem
  • zaadjes
  • water
  • *eventueel voedselkleurstof
  • bakpapier
  • zon
  1. Meng twee delen tuinaarde met 1 deel bloem.
  2. Voeg daar de zaadjes aan toe en meng het goed.
  3. Doe er een beetje water bij en kneed het tot een deeg. Als het te droog is, doe je er nog een beetje water bij. Als het te nat is, doe je er nog een beetje tuinaarde en bloem bij.
  4. Als je gekleurde bommetjes wilt maken, doe je er een paar drupjes voedselkleurstof bij en kneed je dit goed door het deeg.
  5. Maak van het deeg kleine balletjes.
  6. Leg de balletjes op bakpapier in de zon.
  7. Laat de balletjes in de zon goed drogen.

Maak jij ook zulke leuke zaadbommetjes ?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram, Twitter of LinkdIn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Vergeet bij het delen niet een link te plaatsen naar dit bericht, zodat iedereen het verhaal en de activiteiten makkelijk kan vinden.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *