Simpele korte woordspelletjes

Simpele korte woordspelletjes
Met deze simpele korte woordspelletjes ben je stiekem bezig met leren lezen, leren schrijven en werk je aan jouw woordenschat. En het leukst is dat kinderen deze spelletjes graag spelen.

Thuis leren

Op school leren kinderen veel (althans…dat is wel de bedoeling 😉 ). Maar wat ze leren vergeten ze ook vlot, omdat het vaak wordt geleerd door opdreunen en herhalen. Spelenderwijs leren kinderen net zo veel, maar kunnen ze het makkelijker onthouden. Door thuis educatieve spelletjes te spelen, hebben kinderen eigenlijk helemaal niet echt door dat ze iets leren…ze zijn gewoon gezellig aan het spelen. Om het leren lezen en schrijven leuker te maken, speel ik graag woordspelletjes. Gewoon spelletjes waar je niet veel voor nodig hebt en die je even vlot tussendoor kunt spelen.

In de klas

Deze woordspelletjes zijn ontzettend leuk om in de klas te spelen. Ik vind ze vooral handig om spelenderwijs met woordenschat bezig te zijn en om nog even een leuk spelletje te doen met elkaar aan het einde van de lesdag…wachtend op de bel. Het leuke aan dit soort spelletjes vind ik dat je niet veel nodig hebt om te werken aan de intrinsieke motivatie bij kinderen. Kinderen vinden het leuk om spelletjes te spelen en vinden het leuk om spelenderwijs dingen te leren.

Woordspelletjes spelen

Er zijn best veel woordspelletjes die je vlot kunt spelen. Hieronder zet ik er een aantal op een rij:
Het begint met de letter …
Dit spel speelden wij vroeger heel vaak in de klas en het vergroot echt de woordenschat. Je spreekt eerst een thema af (dieren, namen, plaatsnamen, enz). Daarna noemt iemand een letter. Vanaf dat moment krijgt iedereen 1-2 minuten de tijd (afhankelijk van de creativiteit van de groep) om zo veel mogelijk woorden op te schrijven die met die letter beginnen en binnen het thema passen. Wanneer de tijd op is, mag iedereen om de beurt vertellen welk woord die heeft. Heeft een ander dat woord ook? Dan is dat woord 1 punt waard. Heeft niemand dat woord? Dan is het woord 2 punten waard. Degene met de meeste punten heeft gewonnen. Om er voor te zorgen dat iedereen goed op blijft letten, kun je ook de regel maken dat wanneer je een woord noemt dat al genoemd is, dat woord voor jou 0 punten waard is.  In het begin denk je dat er niet zo veel woorden zijn, maar na het spel een keer gespeeld te hebben blijken er toch wel heel veel te zijn. En de volgende keer, ken je al veel meer woorden met die letter.
Woordenketting
Dit spel speelde ik onwijs veel met de klas. Het was een perfect spel om de laatste minuutjes van de lesdag te vullen tot de bel ging en de leerlingen vonden dit ook een leuk spel. Maar het is ook een ideaal spel voor onderweg, want je hebt geen pen of papier nodig. De eerste noemt een woord. De volgende moet een woord bedenk dat begint met de laatste letter van het vorige woord. Je kunt het binnen een thema spelen, maar het is niet noodzakelijk. Wie een woord noemt dat al eerder is genoemd, is af en gaat de rest verder…totdat er nog een iemand over is en die is dan de winnaar. Ik speelde het ook altijd met een tijdlimiet. Iedereen kreeg maximaal 3 tellen om een woord te noemen. Was je niet op tijd? Dan was je ook af.
Woordentrein
Dit spel lijkt een beetje op ‘ik ga op reis en neem mee’. Ook voor dit spel heb je geen pen of papier nodig. Om het spel makkelijker te maken, kun je een thema noemen waarin woorden genoemd moeten worden. De eerste noemt een woord, de volgende noemt het eerste woord en plakt er nog een eigen woord aan vast. De volgende noemt de twee genoemde woorden (in de juiste volgorde) en plakt er ook weer een eigen woord achter. Per persoon groeit de woordentrein dus. Wie een woord niet meer weet of de verkeerde volgorde noemt, is af. Degene die als laatste overblijft heeft gewonnen.
Woordenpiramide
Dit is een spel voor kinderen met iets meer lees-/schrijfervaring. Je begint met een woord dat bestaat uit 1 letter. Daarna moet je een woord maken dat bestaat uit 2 letters. Daarna een woord dat bestaat uit 3 letters…enzovoort. Wil je het spel moeilijker maken? Dan kun je een regel maken dat de letters uit het voorgaande woord gebruikt moeten worden voor het nieuwe woord. Wie kan de hoogste piramide maken? Voor dit spel kun je trouwens heel goed werkbladen maken. Je maakt een piramide van blokjes van 1×1 cm. Hoeveel lagen je maakt, is aan jou.
Woordenbingo
Vouw/teken een raster (ik doe meestal 5×5, maar met een grote groep doe ik ook nog wel eens 6×6). Bepaal een thema (dieren, boerderij, een feestdag, eten, speelgoed, muziek, enz). Iedereen schrijft in elk vakje een woord dat binnen het afgesproken thema past. Wanneer iedereen klaar is met schrijven, kan het spel beginnen. Om de beurt mag iemand een van zijn/haar eigen woorden noemen. Dat woord mag worden afgestreept (bij iedereen die dat woord heeft geschreven). Wanneer alle woorden afgestreept zijn (of een rij…het is net wat je afspreekt en hoe veel tijd je hebt) heb je bingo en heb je gewonnen. Uiteraard wordt de bingo nog wel even gecontroleerd door de spelleider die elk genoemde woord heeft opgeschreven.
Woordenspeurtocht
Dit spel speelde ik altijd met fotofragmenten (een deel van het volgend voorwerp maar dan uitvergroot), maar je kunt het ook spelen met woordkaarten. Dankzij Webkonijn werd ik daar op geattendeerd. Je begint met een woordkaart. Bij het woordkaart moet een voorwerp worden gezocht binnen de afgesproken ruimte. Bij dat voorwerp ligt weer een nieuwe woordkaart die op zijn beurt weer een nieuwe aanwijzing is voor een ander voorwerp. Dit kun je eindeloos door laten gaan. Het is wel handig om van tevoren duidelijk aan te geven hoeveel kaarten er gezocht moeten worden. Bij het laatste voorwerp zou je een klein prijsje kunnen neerleggen. Tijdens een verjaardagsfeestje zou je aan het einde iets lekkers kunnen neerleggen. Zo kun je tijdens een piratenfeestje op die manier de schat vinden. De schat zou dan een schatkist (die maak je vrij makkelijk van een eierdoos) vol met chocolademunten kunnen zijn. Tijdens Pasen zou je bij elk voorwerp een chocolade ei kunnen neerleggen (samen met een nieuw kaartje). Tijdens Sinterklaas kun je bij elk voorwerp een pepernoot leggen. En zo kun je het spel in elk gewenst thema gieten.
Ik zie, ik zie
Normaal gesproken speel je het spel door een kleur te noemen. Maar het is ook leuk om te vertellen met welke letter het woord begint of op welke letter het woord eindigt. Zo worden kinderen zich meer bewust van de beginletters of eindletters. Beginletters zijn overigens voor jonge kinderen een stuk makkelijker dan eindletters, het is handig om hier rekening mee te houden.
Galgje
Wie is er niet met dit spelletje opgegroeid? Deed je het spel niet in de klas, dan speelde je het wel thuis…of onderweg in de auto of in de tent/caravan. Het is een ideale manier om gokkend te leren lezen, maar ook om kritisch te lezen. Ook is dit spel een leuke manier om het woordenschat uit te breiden, want het is natuurlijk de kunst om er voor te zorgen dat niemand jouw woord raadt. Mocht je het niet kennen dan leg ik het kort uit. Je hebt een woord in jouw hoofd. Je zet streepjes/puntjes op papier/het bord op de plek waar letters horen te staan (een woord van 5 letters krijgt dus 5 streepjes/puntjes naast elkaar). De ander mag een letter noemen. Zit die letter in jouw woord, dan noteer je hem op de juiste plek. Zit hij er niet in, dan noteer je hem onder het woord…en teken je een onderdeel van het galgje. Wanneer iemand het woord weet, mag die het woord noemen in plaats van een letter. Is het woord fout, dan komt er een onderdeel van het galgje bij. Is het woord goed, dan heeft die persoon gewonnen. Is het galgje af en hangt het poppetje volledig zonder dat het woord geraden is, dan heb jij gewonnen.

Werkbladen

Voor sommige spelletjes heb je pen en papier nodig. Om het iets makkelijker te maken heb ik werkbladen gemaakt waarmee je deze spelletjes kunt spelen. Deze werkbladen kun je vinden in het winkeltje en kosten hier €0,50. Het document bevat de spelletjes: het begint met de letter…, woordenbingo, woordenspeurtocht, woordenpiramide en galgje. Alle werkbladen moeten nog ingevuld worden…ook de woordkaartjes voor de woordenspeurtocht. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar de printable. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen!)

Speel jij ook simpele korte woordspelletjes?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw spel. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw spel ook kan spelen.

Bewaren voor later

Pinterest - Simpele korte woordspelletjesVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen. Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn. Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Op zoek naar meer speelplezier?

Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

5 thoughts on “Simpele korte woordspelletjes

  1. Superleuk. Dank je.
    Wel jammer dat er taalfouten staan in de handleiding 🙂

    -beurt vertellen welk woord die heeft
    -een woord noemt die al genoemd is,
    -en uit te printen
    -een woord die binnen
    -dat niemand jouw woord raad.

    1. Hoi Lisa,

      Bedankt voor het attenderen. Je eigen fouten corrigeren is erg lastig, omdat je het in je hoofd automatisch gecorrigeerd leest (althans, dat heb ik wel). Ik ben dus altijd erg blij met feedback. Uitprinten is overigens gewoon correct…net als printen en uitdraaien. Het voelt als een contaminatie, maar doordat veel mensen het deel ‘uit’ een toegevoegde waarde vinden hebben, is dit ook opgenomen als een correcte vorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *