De boom van Pythagoras

Boom van Pythagoras

Soms zie je iets en denk je: “dat moet ik ook maken”. De boom van Pythagoras is zo’n voorbeeld. Toen ik die zag, was ik gelijk verliefd. Ik houd van symmetrie en orde wanneer het gaat om tekenen.

De boom van Pythagoras

De boom van Pythagoras is opgebouwd uit vierkantjes en driehoekjes. Op elk vierkantje komt een driehoek en op elke driehoek komen twee vierkantjes. Op die manier krijg je vanzelf een prachtige boom.

Ontdekken

Tijdens het tekenen gebeuren er een aantal bijzondere dingen. Het eerste is het zien verschijnen van een boom door simpel vierkantjes en driehoeken te stapelen. De tweede het het zien samenkomen van de figuren, deze raken elkaar op een gegeven moment.

Keerpunt

Wanneer je dit punt bereikt hebt, kun je er voor kiezen om het patroon  door te zetten of om te stoppen bij de figuren die elkaar aanraken. Stop je, dan krijg je net zo’n boom als ik. Deze is iets makkelijker om te maken. Ga je door, dan zie je dat de boom ook weer naar binnen trekt en binnen de figuren door gaat. Binnen de figuren krijg je dan ook weer prachtige mozaïek figuren.

In de klas

Wiskunde

De boom van Pythagoras is een hele mooie manier om de geodriehoek te leren gebruiken. Ook kun je met deze boom de volgende begrippen goed uitleggen: gelijkzijdige driehoek, rechthoekige driehoek, rechte hoek, symmetrie/symmetrisch, haaks, parallel, patroon, herhaling. Dit is dus een hele leuke oefening om wiskunde met tekenen te combineren.

Kleuren

Bij het inkleuren van de boom, kun je de kinderen de opdracht geven om een boom te maken die duidelijk bij een bepaald seizoen past. Zo kun je een mooie groene boom maken, of een boom met bloesem (door een aantal driehoekjes bijvoorbeeld roze te kleuren) of een prachtige herfstboom. Het is zo nog steeds dezelfde boom, maar je geeft het een ander uiterlijk door voor andere kleuren te kiezen.

Kleurmateriaal

Je kunt met de boom goed werken met verschillende kleurmaterialen. Het enige waar je echt om moet denken is dat je op een gegeven moment heel klein moet kunnen kleuren…een dikke kwast is dan bijvoorbeeld niet meer zo handig om te gebruiken 😉 Wil je kleuren met stift? Dan kun je heel goed stiften gebruiken die aan de andere kant een fineliner hebben. Zo kun je de fineliner gebruiken om te kleuren wanneer de vormen te klein worden voor de stift.

Accenten

De boom kun je op verschillende manieren accenten geven. Je kunt de lijnen heel duidelijk naar voren laten komen door deze over te trekken met bijvoorbeeld een fineliner, met behulp van de geodriehoek. Je legt zo de nadruk op de lijnen. Maak tussendoor de geodriehoek wel af en toe schoon, ander krijg je inktvegen op de tekening. Je kunt ook werken met een combinatie van kleurmateriaal (bijvoorbeeld potlood en stift). Door de vierkantjes met ander materiaal in te kleuren dan de driehoekjes, leg je de nadruk op de twee verschillende vormen waaruit de boom is opgebouwd.

Materiaal

Potlood

Het beste is om eerst met een potlood te werken, omdat je deze kunt uitgummen. Later kun je de lijnen nog overtrekken als je de lijnen duidelijker zichtbaar wilt maken. Ik gebruikte hiervoor een fineliner.

Geodriehoek

De geodriehoek is eigenlijk onmisbaar met dit tekenproject. Met de geodriehoek kun je de hoeken prachtig meten. Ook parallelle lijnen kun je met een geodriehoek goed zichtbaar maken…dat is later in he project vooral handig.

Aan de slag

Voor het maken van de boom van Pythagoras heb je het volgende nodig:

  • papier
  • potlood
  • *eventueel gum
  • geodriehoek
  • kleurmateriaal

Teken eerst een vierkant in het midden van de onderkant. Dit is de stam.

Op het vierkant teken je een gelijkbenige rechthoekige driehoek (de top is 90º en zit exact in het midden, de overige twee hoeken zijn 45º).

Op de twee schuine zijden van het driehoek, teken je weer vierkantjes.

Dit patroon herhaal je zo vaak als je kunt. Hoe preciezer je te werk gaat, des te mooier de effecten.

Maak jij ook zo’n leuke boom van Pythagoras?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel jouw creatie vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat uit Emmy van Webkonijn en mijzelf. Vorige week was het thema ‘Monster’ en liet ik je zien hoe je een monster prullenbak kunt maken. Deze week is het thema ‘Patterns’ (oftewel ‘patronen’) aan de beurt en maakte ik een Pythagoras boom. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht). Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘Space’ (oftewel ‘ruimte’).

Bewaren voor later

Pinterest - De boom van PythagorasVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

One thought on “De boom van Pythagoras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *