De eerste hapjes

de eerste hapjes

De eerste hapjes zijn ontzettend spannend. Wat geef je? Wanneer geef je het? Hoe veel geef je? Wat zal de reactie zijn? Hoe reageert het lichaam er op? Allemaal doodnormale vragen die jou bezighouden nu je op het punt staat je kind zijn/haar eerste hapje aan te bieden.

Wanneer bied je het eerste hapje aan?

Onze dochter was er al heel vroeg aan toe; toen ze twee maanden oud was deed ze niets anders dan kwijlen, smakken en uiteindelijk huilen wanneer wij iets aten. Wat was dat een zware tijd. Vooral omdat ik destijds had gelezen dat het beter is je kind pas een eerste hapje aan te bieden wanneer het 6 maanden oud is. Moesten we haar nog zo lang laten wachten!?

Toen we op het consultatiebureau kwamen toen ze 3,5 maand oud was en wij de kinderarts dit vertelden, zei ze dat we wel stilaan mochten beginnen met kleine ‘proefhapjes’. Je leest steeds vaker dat er al begonnen mag worden met 4 maanden. En ook de kinderarts houdt deze leeftijd steeds vaker aan. Maar officieel zijn de darmpjes pas ‘rijp’ voor de hapjes wanneer ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Wij begonnen om die reden ook rustig; niet te veel, goed gezeefd en enkel zachte groenten.

Ze snoepte voor die tijd stiekem al mee van vloeibare dingen, en dan alleen even een pinkdipje, dat vond ze al leuk. Maar haar eerste hapje…ze was dolblij. En wat heeft ze zitten smullen.

Wat geef je?

Je kunt uit zo veel dingen kiezen. De eerste keuze is al: Geef je kant en klaar, maak je het zelf of wordt het een combinatie (afhankelijk van de situatie). En geef je dan groente of fruit of een mix van groente en fruit? Voor elk van deze keuzes valt wel iets te zeggen. En ze hebben allemaal hun voordelen en nadelen, dus moet je zelf kiezen wat bij jou en/of je kind past.

Wij kozen bewust voor zelf gemaakte hapjes en dan eerst alleen groente. Zo kon ze altijd met de pot mee eten en dus ook wennen aan de dingen die wij eten. Ik kookte de groente in een apart pannetje, pureerde dit wanneer het gaar was en daarna drukte ik het met een lepel door een fijne zeef (zeven deed ik tot ze 6 maanden oud was). Ook kozen we voor groente, omdat ze zo niet gelijk ging wennen aan zoete smaakjes…met een risico dat ze later geen groente zou lusten omdat dit niet zo zoet is. En we kozen voor ongemengd, zodat de smaken puur bleven en ze sneller zou leren hoe iets zou smaken. Het schijnt dat je toch minimaal vijf keer iets moet proeven voordat je de smaak echt opslaat. Als je smaken dan zou mengen, duurt dat nog langer.

Niet alles is geschikt

Niet alle soorten groente en fruit is geschikt voor de darmpjes van je kleine smulpaap. Ui, prei, spinazie, kool en sla zijn bijvoorbeeld groenten die je als eerste hapje beter nog niet kunt aanbieden. Wat hier goed beviel waren boontjes, broccoli, wortels, pompoen en maïs. Let er op dat je geen zout, peper of kruiden toevoegt, laat het lekker neutraal. Het lichaampje kan daar namelijk nog niet tegen.

Qua fruit zijn de hele zure soorten vaak wat moeilijker te verwerken, zoals bijvoorbeeld citroen, besjes en sinaasappel. Ook moet je ze nog geen harde fruitsoorten geven zoals appel. Wat vaak wel goed gaat zijn banaan, goed rijpe peer en goed rijpe mango. Wees nog voorzichtig met aardbei en kiwi omdat best veel kinderen (en volwassenen) hier op reageren.

Hoe veel geef je?

In het begin is het al knap als ze een eetlepel op zien te smikkelen. Laat eten ook vooral leuk en gezellig zijn, forceer ze tot niets. Ze hoeven het immers nog niet te eten voor hun bouwstoffen, die zitten in het melk wat ze drinken. Ze leren te proeven en ontdekken wat eten is…het is meer een soort spel voor ze dan dat het een voedingsmoment is.

Ik maakte altijd een grotere portie en verdeelde die over kleine bakjes met daarin hooguit twee eetlepels vol (dan kon ik makkelijk een lepeltje scheppen dan dat ik er maar één eetlepel vol in deed). Een labeltje er op met de datum en wat er in zit en klaar zijn de zelf gemaakte kant en klaar hapjes…die konden dan zo de vriezer in. Handig voor wanneer je ergens anders gaat eten of wanneer je iets eet wat niet zo goed voor ze is.

Wat is de reactie?

Tja, daar kan ik je geen antwoord op geven, dat zal altijd spannend blijven…en dat maakt het eigenlijk ook zo ontzettend leuk.

Hier werden de oogjes ontzettend groot en lachte en gierde ze het uit van de pret. Wat was ze blij, zo blij dat ze wel twee eetlepels boontjes heeft gegeten. Ze had het amper doorgeslikt of het mondje ging al weer open voor het volgende hapje. Ik kon er niet tegen scheppen, zo gulzig was ze. Geen wonder als je je bedenkt dat ze al iets van anderhalve maand had gewacht tot ze eindelijk ook een hapje mocht.

Hoe reageert het lichaam op de eerste hapjes?

Ook dit verschilt per kind. Houd er wel rekening mee dat je kind wat last van krampjes kan gaan krijgen en wat meer kan gaan spugen dan anders. Ook de ontlasting kan steviger gaan worden. Het lichaam is deze voeding niet gewend en moet vaak nog wennen aan deze manier van voedselverwerking. Dit gaat meestal vanzelf over naarmate het lichaam went aan het eten.

En…wat wordt bij jullie het eerste hapje?

Dol op koken (of eten)?

Houd jij er ook zo van om te koken of om te eten? Kijk dan vooral ook op de pagina ‘Mama kookt‘.

One thought on “De eerste hapjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *