Gekleurd zand maken
Spelen met zand en spelen met kleur…kan het nog leuker? Wij maakten ons gekleurd zand zelf en dat is heerlijk zen om te doen.
Gekleurd zand
Spelen met zand is iets wat we van jongs af aan al doen. We graven er in en bouwen moddertaartjes en zandkastelen. Maar je kunt ook nog op een andere manier spelen met zand. Je kunt zand namelijk kleuren en er op die manier een soort schilderijtje van maken in een potje.
Maar hoe kleur je zand zonder dat het plakkerig wordt? Wij kleurden het zand met stoepkrijt. Hele fijne deeltjes stoepkrijt gemengd met zand zorgen er voor dat het lijkt alsof het zand gekleurd is. Met die verschillende kleurtjes kun je weer leuke dingen doen…al is het maken van gekleurd zand al hele leuke activiteit die jou vooral heel zen maakt.
Een heleboel kleurtjes…en dan?
Wanneer je het zand eenmaal gekleurd hebt, wordt het tijd om er iets leuks mee te doen.
Ik heb het zand laagje voor laagje in een potje gestrooid met een trechter, zodat het lijkt op een lucht met zonsondergang. In het potje kun je dan nog een waxinelichtje zetten, maar je kunt het potje ook gewoon ter decoratie ergens neerzetten. Wanneer je het potje ter decoratie gaan neerzetten, is het verstandig om het potje helemaal te vullen en de deksel er op te lijmen, zodat het zand niet meer kan ontsnappen of door elkaar kan geraken.
De kleine meid heeft er een soort sensorische bak van gemaakt en is er heerlijk mee gaan spelen. Tip: gebruik een ovenschaal om het zand in te doen en laat jouw kind vooral in oude kleding spelen…oh ja…en naderhand flink stofzuigen en goed de handen wassen is absoluut geen overbodige luxe 😉
In de klas
Het kleuren van zand is erg gemakkelijk en hierdoor geschikt voor elke leeftijd (vanaf peuter is dit al prima te doen). De bezigheid is heerlijk zen, wat al een fijn doel op zich is natuurlijk. Wat je vervolgens met het zand gaat doen is wel afhankelijk van de leeftijd/motoriek.
Bij de kleuters kun je het zand op een papiertje laten plakken met lijm, zodat een schilderij wordt. Hiervoor smeer je per vlak lijm, strooi je er een kleur over en klop je het overtollige zand er weer af.
Bij de onderbouw zou je een zonsondergang kunnen maken, zoals ik heb gedaan. Hiervoor heb je motorisch nog niet veel nodig, maar moeten kinderen wel bezig met hand-oog coördinatie waarbij links en recht ieder een andere taak hebben (trechter mikken en zand in de trechter strooien). Met een permanente stift kun je dan op het potje tekenen, zoals ik heb gedaan om zo de ‘skyline’ te creëren.
Bij de bovenbouw kun je de kinderen al een echte achtergrond kunnen laten maken van zand, zoals een oceaan met golven of een woestijn met verschillende lagen. Hiervan zijn overigens genoeg voorbeelden op het internet te vinden. Met een permanente stift kun je dan op het potje tekenen. Maar je zou de kinderen ook kunnen laten proberen een tekening te maken van zand…een hartje bijvoorbeeld. Dan zou je dat hartje cadeau kunnen geven voor moederdag of vaderdag. Hoe je een tekening kunt maken in het zand kun je op Youtube wel vinden…zoals deze prachtige sand art (al is dit natuurlijk wel een niveautje hoger).
Materiaal
Ik gebruikte schelpenzand als basis. Deze heb ik gezeefd om zo de grove stukken er nog uit te halen. Het voordeel van schelpenzand is dat het goed droog is en scherp. Dat scherpe is weer handig voor het kleuren, want zo rasp je heel makkelijk kleine stukjes van het stoepkrijt af bij wrijving.
Ook wordt er wel eens zout gebruikt, omdat deze heel fijn is en wit. De kleuren zijn hierdoor iets levendiger. ‘Gewoon’ zand zou overigens ook wel werken, maar dan moet die wel goed droog zijn. Het nadeel van gewoon zand is dat het iets langer duurt voordat het gekleurd is.
Aan de slag
Voor het maken van gekleurd zand heb je het volgende nodig:
- zand (ik gebruikte schelpenzand)
- *zeef en een grote bak wanneer je schelpenzand gebruikt
- stoepkrijt
- papier
- bakjes (voor het bewaren van de verschillende kleuren)
- *grote schaal om het zand in te doen voor een sensorische bak
- *papier potlood en lijm om een zandschilderij mee te maken
- *potje en trechter om zandkunst in te maken en permanente stift om te tekenen
Zeef het schelpenzand eerst boven een grote bak als je schelpenzand gebruikt net als ik.
Vouw een papiertje dubbel en vouw hem weer open. Leg het papiertje voor je neer, met de vouw naar beneden toe.
Leg een bultje zand in het midden van het papiertje.
Leg het stoepkrijt op het zand.
Maak kleine wrijfbewegingen over het zand met het stoepkrijt. Hoe meer je wrijft, des te meer kleur het zand krijgt. Je zult af en toe het zand weer even naar het midden van het papier moeten doen, maar dat kan simpel door de overstaande zijden van het papier even op te tillen.
Wanneer het zand de juiste kleur heeft, kun je deze zo via het papiertje netjes in een bakje schenken.
Zodra je genoeg kleuren hebt, kun je beginnen met jouw knutselproject met gekleurd zand. Ik liet het zand laagje voor laagje met een trechter in een potje vallen. De ‘skyline’ tekende ik er met een permanente stift op.
Maak jij ook zo’n leuk kunstwerk met gekleurd zand?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
CreaKrea
Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Sunshine’ en liet ik je zien hoe je een schimmenspel kunt maken.
Deze week is het thema ‘Sand’ aan de beurt en heb ik gekleurd zand gemaakt. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:
Wat een mooie zanddecoratie!
Dank je 🙂 Het was een leuke en simpele activiteit. De kleine meid werd er ook helemaal rustig van.