Zelf labels maken voor naaiprojecten

Zelf labels maken voor naaiprojecten

Wanneer je geregeld iets voor jezelf maakt (of voor een ander), krijg je wel eens de vraag waar je ‘dat’ gekocht hebt…of van welk merk ‘het’ is. Trots zeg ik dan altijd dat ik het zelf heb gemaakt. Maar met die vraag groeit ook het verlangen naar een eigen label op mijn creaties. Deze kun je kant en klaar bestellen, maar ik wilde zelf labels maken. Zo is de hele creatie zelf gemaakt.

Materiaal

Ik heb even moeten zoeken naar hoe ik mijn labels wilde maken. Maar ik kwam eigenlijk alleen maar labels tegen die gemaakt waren met transferpapier. Ik wilde mijn labels niet met transferpapier maken, omdat je dan zo’n ‘plastic laagje’ op je labels krijgt…en dat vind ik niet zo mooi.

stempel en inkt van Bedrijfsstempels.nlIk wist dus hoe ik het niet wilde, maar hoe wilde ik het dan wel? Het antwoord kwam via een oproep in een Facebookgroep voor bloggers. Stempelfabriek.nl zocht bloggers die een leuke creatieve manier wisten om hun stempels te gebruiken. Nou, dat wist ik toen gelijk: zelf labels maken! Ik nam contact op en ik mocht voor mijn idee een stempel uitzoeken en de afdruk zelf creëren. Ook kreeg ik er heel lief speciale inkt bij voor textiel (Noris 325) en een stempelkussen. Joepie! Ik kon eindelijk mijn eigen labels maken.

Geschikte stof

Afdrukken op verschillende soorten stofNiet elke stof is geschikt om op te stempelen. Het oppervlakte moet zo vlak mogelijk zijn voor een strak resultaat. Zo is katoen, tricot en satijn erg geschikt, Maar zijn kurk, linnen en fleece zijn weer minder geschikt, doordat ze een reliëf hebben of pluizig zijn.

Een leuke manier is een zeer fijne keperband gebruiken als ondergrond. Je maakt dan een lusje waar de stempel op past…plus nog een naadwaarde. Zo hoef je jouw label ook niet af te werken. Wil je geen lusje? Dan kun je hem natuurlijk ook plat vouwen en dicht stikken langs de randen.

Het mooiste/makkelijkste materiaal is Kraft-tex of SnapPap. Dit materiaal lijkt op papier en heeft eigenschappen van stof…en je hoeft het niet af te werken! Het oppervlak is egaal, waardoor je er goed op kunt stempelen. Na het fixeren van de inkt, kun je het gewoon wassen en dan wordt het ook een stuk soepeler. Na een paar keer wassen lijkt het dan wat meer op leer dan op stevig papier.

Een andere bestemming voor de stempel.

Niet iedereen is dol op die labeltjes die in kleding zitten waar de maat enz. op staan. Ikzelf knip deze er nog uit voordat ik er ook maar over nadenk om het aan te trekken…gek wordt ik van dat gekriebel van die dingen. En ik weet dat ik niet de enige ben.

Maar soms is het wel handig wanneer er een maat te vinden is in kleding (denk bijvoorbeeld aan kinderkleding). Wanneer je een klein stempeltje maakt met de kledingmaat er op, kun je deze op de binnenkant van de kleding stempelen. Bij al mijn proefdrukjes was de inkt niet aan de buitenkant zichtbaar, dus dat kan prima.

Verschillende labels

Verschillende labelsLabels kun je op verschillende manieren op je projecten vast zetten:

  • Rondom vast naaien.
  • In elke hoek vast zetten met een herhaalde, schuine, rechte steek.
  • Aan de zijkanten met oogjes vastzetten.
  • Op een ander achtergrondje naaien en deze rondom vast naaien.
  • Een dubbelgevouwen label tussen twee stukken stof vast naaien.

…en er zijn vast nog veel meer creatieve manieren om een labeltje vast te maken aan jouw project.

Wanneer je een label maakt van een stof die geen mooi randje heeft, kun je deze het beste tussen twee stukken stof naaien. Hiervoor vouw je dan eerst de zijkanten naar binnen en daarna vouw je de label dubbel. Strijk bij elke stap de vouw er goed in, zodat het labeltje mooi strak wordt. Je kunt de label dan eventueel nog rondom plat naaien, zodat hij ook zo netjes blijft na het wassen. Plus dat de label dan niet meer van binnenuit gaat rafelen.

Aan de slag

Voor het maken van een eigen label heb je het volgende nodig:

  • houten stempel met daarop jouw naam/logo (ik heb de mijne dus op maat laten maken bij stempelfabriek.nl en koos voor het formaat 40x10mm)
  • stempelinkt voor textiel, deze is te fixeren waardoor het watervast wordt (de Noris 325 is verkrijgbaar in 4 kleuren…deze kun je onderling natuurlijk ook weer mengen voor meer kleurnuance. (De inkt is overigens ook verkrijgbaar bij stempelfabriek.nl)
  • stempelkussen
  • stof voor jouw label (op mijn foto heb ik SnapPap gebruikt)
  • strijkijzer
  • bakpapier
  • *eventueel textiellijm als je bang bent dat jouw label gaat schuiven

Stempel jouw naam/logo met de speciale inkt op jouw stof.

Laat de inkt goed drogen voordat je aan de volgende stap begint.

Knip de labels op maat (houd rekening met eventueel een naadwaarde of met de ruimte rondom i.v.m. vast naaien).

Zet de strijkijzer op ‘katoen’ en zet de stoomfunctie uit.

Leg bakpapier op de label.

Strijk een paar minuutjes over de label, zodat de inkt gefixeerd is.

*Wanneer je de label op een achtergrond wilt naaien of direct op de stof, kun je deze eerst vast plakken met een heel klein beetje textiellijm. Zo blijft de label goed recht zitten tijdens het naaien (met spelden blijf je de gaatjes bij sommige stoffen namelijk een beetje zien…en dat is zonde).

Nu kun je jouw zelfontworpen en zelfgemaakte label op jouw zelfgemaakte creatie bevestigen…echt handgemaakt dus!

Bewaren voor later

Pinterest - zelf labels makenVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

Nog meer leren?

Wil je nog meer tips & tricks lezen over naaien? Kijk dan vooral op de pagina ‘Mama leert  naaien’.


 PS: Deze tutorial bevat affiliatie links

2 thoughts on “Zelf labels maken voor naaiprojecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *