Baby kubus

baby kubus

Een speelkubus is voor baby’s een leuke manier om te ontdekken en te leren. Ik maakte er een van stofrestjes…helemaal in dezelfde stofjes die ik ook gebruikte voor in haar kamertje.

Ontdekkend leren

Met een baby kubus kunnen baby’s ontdekkend leren. Wanneer je een baby kubus maakt, moet je er dus voor zorgen dat er veel ontdekt kan worden. Het is leuk om dit in verschillende elementen te verwerken. Je kunt hierbij denken aan de volgende dingen:

  • kiekeboe effect
  • flapjes
  • verstoppen 
  • verschillende texturen voelen (hard, zacht, glad, pluizig, ribbelig, enz.)
  • bewegen (kralen langs een lint/koord)
  • mondsensatie (bijtring en kralen)
  • reflectie (spiegeltje)
  • geluid (rammelkraal, pieper, knisperfolie, bel)
  • kleur 

Deze dingen kun je allemaal combineren, maar voor een baby is het fijn om niet te veel te gaat combineren binnen een vlak. Zo blijft het rustig en raakt de baby niet snel overprikkeld.

Qua kleur kun je denken aan verschillende kleuren, maar weet dat de staafjes en kegeltjes in de ogen van een baby nog niet volledig ontwikkeld zijn. Om die reden houden baby’s van contrast. Door te werken met contrasten kunnen baby’s beter vormen herkennen…en dus ook beter de verschillende onderdelen onderscheiden.

Als je een spiegeltje in de kubus wilt verwerken moet je deze eerst netjes afwerken voordat je die bevestigd. Het handigst is om dit te doen door er een hoesje voor te maken. Dit doe je door het spiegeltje om te trekken en daar naadwaarde bij te nemen. Die vorm neem je 2x. Bij de zichtbare vorm knip je er een gat in (1-2 cm vanaf de rand van de spiegel). Werk het gat af met biaisband. Leg de twee stofdelen op elkaar, met het spiegeltje er tussen. Naai dicht langs de rand van de stof de twee delen op elkaar. Werk de rand af met biaisband. Naai het spiegeltje op de gewenste plek door over de rand van het biaisband te naaien met een zigzagsteek.

Soms moet het gewoon even

De baby kubus stond al heel lang op mijn ‘to-diy-lijst’. Ondanks dat de kleine meid niet meer zo klein is, moest ik er toch nog een maken…ik kreeg het maar niet uit mijn hoofd. En dus besloot ik er een te maken die bij de rest van de dingen past die ik voor de kleine meid heb gemaakt toen ze nog een baby was. Zo is het een leuke herinnering en kan hij in de doos bij al die andere spulletjes voor wanneer zij ooit een kindje krijgt. Samen maken ze een mooi setje.  

Stofrestjes

Deze baby kubus maakte ik volledig van restjes stof. En dan niet zomaar restjes stof, maar stukken van stofjes die ik dus al vaker in de babykamer heb gebruikt. Zo gebruikte ik de donker groene stof voor kussentjes, het wafelkatoen gebruikte ik bij het maken van een knuffelbeer, de wol gebruikte ik voor een deken met kruikzak en speendoekje, het hydrofiel katoen heb ik ooit gebruikt om een xxl hydrofieldoek te maken met een bijpassend washandje…en de molton zit eigenlijk standaard in een babyuitzet 😉 Het canvas met wolkjesmotief had ik al eens gebruikt bij de rekenboom, deze stond natuurlijk niet op de babykamer, maar ik vond de stof goed passen bij de baby kubus).

Babyproof

Om speelgoed te maken voor baby’s moet je op een aantal dingen letten. Heel belangrijk is dat alles super goed vast zit. Het moet dus absoluut ‘hufterproof’ zijn. Zo weet je zeker dat ze geen onderdelen kunnen inslikken. Verder moet alles wat niet volledig vast zit (lintjes en dergelijke) niet te kort zijn (zodat vingers er niet in vast kunnen komen te zitten) en ook niet te lang (zodat het niet in de keel komt wanneer ze het in de mond stoppen). Ook moet je er op letten dat de materialen babyproof zijn (de gebruikte verf/lak is zweet en speeksel resistent en niet giftig, kleurvast en hypoallergeen en nikkel vrij, gemaakt in West-Europa en van een uitstekende kwaliteit).

Materiaal

Ik heb de baby kubus gemaakt van stofrestjes. Ik heb gebruik gemaakt van verschillende soorten stof, zodat er verschillende texturen te ontdekken zijn. In deze baby kubus zitten de volgende stofsoorten verwerkt: wafelkatoen, hydrofiel katoen, canvas, wol, katoen en…een molton. De blaadjes en de bosjes heb ik gemaakt van katoen, omdat deze niet te dik is maar wel redelijk stevig is. De molton heb ik gebruikt voor de bloem en het konijn. Deze heb ik even afgewerkt met een zigzag, maar meer heeft het eigenlijk ook niet nodig qua afwerking. De molton is heerlijk zacht en stevig. Hierdoor kon ik delen van het konijn en de bloem los laten, zodat ze lekker flapperen.

Voor de linten heb ik voornamelijk gebruik gemaakt van satijnband. Bij het gras heb ik ook een band van een ander materiaal gebruikt, zodat er weer textuurverschil is. Verder heb ik gebruik gemaakt van kralen, ringen en wat spulletjes om geluidjes in de kubus te krijgen. De heb ik allemaal bij Creamijn gekocht (de linkjes staan in de lijst van benodigdheden).

Als vulling kun je kussenvulling gebruiken, maar je kunt ook schuimrubber gebruiken. Het voordeel van schuimrubber is dat de kubus mooier in model blijft. Wanneer je traagschuim gebruikt, is het zelfs een beetje ‘squishy’. Schuimrubber kun je overigens op maat bestellen.

Tip: wanneer je verschillende soorten stoffen in de basis gebruikt, is het handig om sommige stofsoorten te verstevigen door er een laagje onder te leggen met plakvlies er tussen (dit doe je voordat je alles er op gaat naaien). De kubus zit dan net even iets netter bij de naden (ik ben dat dus vergeten en baal een beetje van de naden bij het hydrofiel katoen…je kunt dus leren van mijn fout 😉 ).

Patroon

Het patroon voor de baby kubus kun je vinden in het winkeltje en kost hier €0,75. In het document vind je het patroon voor alle zijden (kralen, bijtring in plooien, bloem, blaadjes, gras en konijn in bosjes). Het patroon is voor een kubus van 10x10x10 cm. De naadwaarde is 0,75 cm en is al bij het patroon in getekend. Na het afronden van de bestelling en betaling ontvang je een mail met daarin de link naar het patroon. (Vergeet niet het document gelijk op te slaan en uit te printen)

Aan de slag

Voor het maken van een baby kubus heb je het volgende nodig:

Gras

Neem de twee patroondelen over op de gewenste stof (ik koos voor het gras bewust wol, omdat deze niet rafelt). 

Leg het grasdeel op de basis, langs de onderkant.

Knip lintjes af van 8 cm.

Vouw de lintjes dubbel en steek ze tussen de twee laagjes, zodat er lusjes ontstaan. Speld de lusjes goed vast tussen de twee delen stof.

Naai met een korte zigzag  over de rand van het gras, zodat de delen aan elkaar zitten en de grassprietjes ook gelijk goed vast zitten.

Bloem

Neem het patroon van de bloem over op een stof die stevig is en niet rafelt (ik koos voor molton). Voor het hart van de bloem kun je kiezen voor stof, maar je zou hier ook een spiegeltje kunnen plaatsen (bij het kopje ‘Ontdekkend leren’ staat hoe je dat kunt doen). 

Naai met een korte smalle zigzag langs de rand van de bloem, zodat de rand netjes afgewerkt is.

Leg de bloem op de basis.

Leg het hart van de bloem (met of zonder spiegeltje) op het midden van de bloem. Speld dit goed op elkaar vast.

Naai met een korte zigzag over de rand van het hart van de bloem, zodat de bloem ook gelijk vast zit, maar de bloemblaadjes nog lekker kunnen flappen.

Blaadjes

Neem het patroon voor de blaadjes over op de stof. Tip: leg de stof eerst dubbel met de goede kanten op elkaar, dat scheelt weer werk. Ik koos voor de blaadjes een beetje stevige katoen.

Naai telkens twee blaadjes langs de rand op elkaar, maar laat het rechte deel aan de bovenkant van het blad open.

Keer de blaadjes binnenstebuiten.

Stop er eventueel knisperfolie in (ik stop vaak meerdere laagjes in de dingen die moeten knisperen, zodat het beter knispert). Je kunt dit bij alle blaadjes doen, maar je kunt dit ook bij 1 of 2 blaadjes doen…wat jij leuk vindt.

Vouw de openingen van de blaadjes een beetje naar binnen en speld dit dicht.

Naai volledig langs de rand van de blaadjes, zo zit het gat ook gelijk dicht.

Maak nu nerven op de blaadjes door in een andere kleur garen er lijnen op te naaien.

Naai de blaadjes aan de bovenkant vast op de basis met een korte zigzagsteek.

Naai de zijkanten van de halve blaadjes dicht langs de rand vast op de basis.

Kiekeboe konijn

Neem het patroon voor de bosjes over op de gewenste stof (ik koos voor hetzelfde stevige katoen als dat ik voor de blaadjes nam). Tip: vouw ook hierbij de stof eerst dubbel met de goede kanten op elkaar.

Naai de twee delen van de bosjes op elkaar, maar laat ze onderkanten open.

Keer de bosjes binnenstebuiten en druk de stof goed in model bij de naad.

Naai dicht langs de rand, zodat de naad netjes is en er geen openingen meer zijn.

Leg de bosjes op de onderste hoeken van de basis.

Naai de zijkanten van de bosjes alvast vast.

Neem het patroon van het konijn over op een stevige stof die niet rafelt (ik koos ook hier voor molton).

Werk de rand van de oren af met een korte zigzagsteek.

Neem het patroon voor de binnenkant van de oren over op de gewenste stof.

Naai de binnenkant van de oren met een korte zigzag over de rand op de oren vast.

Naai met een zigzagsteek de ogen en snuitje op het konijn (met een duidelijke kleur).

Plaats het konijn achter de bosjes en plaats hem zodanig dat hij net tussen de bosjes door kijkt.

*Als je een pieper wilt gebruiken, kun je deze achter de kop van het konijn leggen. Je zou er dan een beetje kussenvulling of zacht stofrestjes overheen kunnen leggen, zodat je de pieper niet zo hard voelt in het konijn. Tip: leg het piepdeeltje naar het lijf toe.

Spelt het konijn goed vast.

Naai het konijn over de rand van het lijf en over de ronding van de kop vast met een zigzagsteek. Zo blijven de oren los.

De onderkant van de bosjes kun je nu dicht langs de rand op de basis vast naaien.

Plooien en bijtring

Neem het patroon over op de gewenste stof.

Vouw de plooien in de stof (strijk deze desnoods, zodat ze goed blijven zitten) en speld ze vast.

Naai de plooien dicht langs de zijkanten vast.

Haal een lint door de bijtring en knoop deze in het midden van het lint vast.

Rijg het lint door een houten kraaltje.

Naai het lint dicht langs de bovenkant op de basis vast.

Kralen

Rijg lint door de gewenste houten kralen.

Naai het lint vast op de hoeken van de basis.

Kubus

Leg de delen eerst in een ‘omgevallen T’ voor je neer (vier opzij en aan de linkerkant nog een er boven en er onder). Kijk welke je naast elkaar wilt en welke echt niet.

Nu kun je de 6 vlakken in elkaar zetten, zoals bij een blokje. Naai de vier die naast elkaar zijn eerst aan elkaar (met de goede kanten op elkaar). Doe dat zo, dat je een gesloten kring krijgt. Werk elke naad ook netjes af met een zigzag, zodat de delen goed op elkaar vast zitten. Zet de andere twee vlakken er in (weer met de goede kanten op elkaar) en werk ook die naden af met een zigzag. Laat echter 1 stuk open.

Keer de kubus binnenstebuiten.

*Als je een rammelkraal in de kubus wilt, knip je een kruis in het schuimrubber (je knipt er niets uit), tot aan het midden van de kubus. Druk de rammelkraal helemaal naar het midden van het schuimrubber.

Druk de kubus van schuimrubber door het gat in het hoesje. 

Zorg er voor dat de punten netjes in de hoeken zitten.

Vouw de randen van de opening naar binnen en speld deze op elkaar.

Naai de opening met een laddersteek dicht.

Maak jij ook zo’n leuke baby kubus?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

CreaKrea

Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Supernatural’ ik je zien hoe je een Plasman outfit (cape, bandan en masker) kunt maken.

Deze week is het thema ‘Blocks’ aan de beurt en maakte ik een baby kubus. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij Webkonijn (haar link vind je onderaan in dit bericht). Wil je alvast aan de slag voor de linkparty voor volgende week? Gezellig! Het thema van volgende week is ‘red’ (oftewel ‘rood’).

Bewaren voor later

Pinterest - baby kubusVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. De linkparty vind je overigens niet alleen hier, maar ook bij Webkonijn. Ook zij heeft een leuke creatie binnen dit thema gemaakt, dus kijk vooral ook even bij haar.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

2 thoughts on “Baby kubus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *