De rekenpizza

rekenpizza

Op een speelse manier leren verdelen, delen en verhoudingen tussen de delen te zien…dat kan allemaal met de rekenpizza. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon mee spelen 😉

Wat is een rekenpizza?

Een rekenpizza is hulpmiddel voor de beginnende rekenaar. Met behulp van de kaartjes en de pizza kunnen kinderen verdelen en samenvoegen. Ze leren hiermee eerlijk verdelen, delen en van geheel naar deel gaan en ook van deel naar geheel gaan. Het ‘werken’ met de pizza kan helpen om inzicht te krijgen in waarom je soms getallen moet delen. Ook kan de rekenpizza helpen bij het begrijpen van breuken. Om die reden heb ik gekozen voor een pizza met 12 punten. Zo kan de pizza gedeeld worden in 2, 3, 4, 6 en 12 delen.Je kunt dan ook goed laten zien dat 2/4 en 3/6  hetzelfde is als 1/2.

Waarom een rekenpizza?

De kleine meid wil graag zo veel mogelijk dingen leren…en dan ook nog eens zo snel mogelijk. Het is echt een spons. Nu kan ik met mijn ‘jufachtergrond’ haar natuurlijk prima op een schoolse manier leren rekenen…maar dan zou ze zich maar gaan vervelen op school wanneer haar dit op school aangeboden wordt. Om niet hetzelfde als op school aan te bieden besloot ik iets te maken om spelenderwijs te leren. Zo kan ze op een hele speelse manier toch met rekenen bezig zijn.

De grote meid zit nu in groep 4 en is bezig met de iets grotere getallen en ook al met de tafels. Voor haar is het spelen met de rekenpizza dus een leuke manier om te oefen waar ze in de klas ook al mee bezig is.

De pizza kan prima thuis gebruikt worden. Kinderen kunnen er samen maar ook alleen mee ‘werken’. Ook in de klas kan de rekenpizza een leuke aanvulling zijn voor zowel klassikaal als individueel werken.

Hoe werk je met een rekenpizza?

Met de rekenpizza kun je verschillende activiteiten doen. Je kunt leren hoe je evenredig verdeeld, hoe je van geheel naar deel gaat, hoe je van deel naar geheel gaat en hoe je het kunt delen met 2, 3, 4, 6 en 12 personen. Aan de hand van de opdrachtkaarten wordt de pizza belegd en eventueel de vraag bovenaan de kaart beantwoord. Met de antwoordkaarten kan er zelfs door de kinderen zelf nagekeken worden.

De opdrachtkaartjes en antwoordkaarten

Er zijn 4 verschillende soorten opdrachtkaarten.

De laatste 3 kaartjes hebben ook bijbehorende antwoordkaarten, deze zitten in het document achter de opdrachtkaarten.

De documenten met de opdrachtkaartjes zijn te downloaden in het winkeltje en kosten per set €0,50. Na de betaling kun je de documenten downloaden en kunnen ze worden afgedrukt. De kaartjes kunnen het best afgedrukt worden op 215 gr papier.

Breuken leren

Door de tomatensaus in 12, 6, 4, 3 en 2 delen te knippen, kun je kinderen ook laten zien hoe breuken in elkaar zitten. Je maakt dan dus een cirkel met 12 punten, een cirkel met 6 punten, een cirkel met 4 punten, een cirkel met 3 punten, een cirkel met 2 helften en een hele cirkel. Hiervoor kun je de kinderen de opdrachtkaarten laten gebruiken waarbij ze de pizza onder een aantal personen moeten verdelen. Je kunt kinderen met de tomatensaus delen ook de verhoudingen tussen de breuken laten zien (dat 1/2 hetzelfde is als 2/4 en 3/6 bijvoorbeeld).

Materiaal

Je kunt de rekenpizza van vilt maken, maar je kunt hem ook van papier maken. Het voordeel van papier is dat het sneller klaar is om mee te werken. Het voordeel van de vilten versie is dat de rekenpizza langer mooi blijft en dat de topping niet zo snel van de pizzapunten af glijdt. mijn voorkeur ligt dus echt bij de vilten rekenpizza, omdat deze langer meegaat en dus niet van elkaar af glijdt.

De kaartjes maak je van stevig papier. Deze kun je eventueel nog lamineren om er voor te zorgen dat ze langer mee gaan.

Het patroon

Het patroon voor de rekenpizza is te vinden in het winkeltje en kost hier €0,50. In het document vind je het patroon voor het de pizza en de topping. Beide staan er in zwart-wit en in kleur, zodat je er voor kunt kiezen op hem als patroon voor de vilten versie uit te printen of in kleur voor de papieren versie. Na de betaling is het document te downloaden.

Aan de slag

Voor het maken van een rekenpizza heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • vilt voor de pizza, de toppings en de bodem in de doos(3mm dik in lichtbruin, voor de pizza)
  • stift
  • textielstift voor de ringen ui
  • textiellijm
  • *eventueel garen
  • potlood
  • schaar
  • stevig papier
  • **eventueel zelfklevend folie om de doos te lamineren.
  • opdrachtkaarten

Knip het patroon voor de pizza uit.

Wanneer je de pizza van vilt wilt maken, teken je de vorm eerst op het vilt en knip je die vervolgens uit. Knip van het patroon de buitenste cirkel er af. Deze rand haal je ook uit het vilt en plak je op de pizzabodem. De kleine cirkel bewaar je als patroon voor de tomatensaus.

Knip de pizza in 12 gelijke stukken, zoals aangegeven op het patroon.

Wanneer je de pizza van vilt hebt gemaakt, kun je de rand eventueel nog vast naaien zodat het echt goed vast zit.

De topping

Voor de topping knip je de vormpjes uit het papier. Wanneer je de topping van vilt wilt maken, teken je de vormen eerst op het vilt en knip je ze vervolgens uit. Bij de ringen ui teken je met textielstift de ringen op de rondjes. Fixeer de stift nog wel even met de strijkijzer (zoals aangegeven op de verpakking van de textielstiften), zodat de lijnen niet gaan afgeven of vervagen. Vergeet niet de cirkel voor de tomatensaus in twaalf gelijke stukken te knippen (zoals aangegeven op het patroon)

De kaartjes

Print de kaartjes op stevig papier (215 gr) en knip deze uit.

Tip: Om een beetje overzicht te houden is het handig om de verschillende soorten kaarten op verschillende kleuren af te drukken. De antwoorden druk je dan af in dezelfde kleur als de opdrachtkaarten. Houd het papier wel licht, bijvoorbeeld wit, gebroken wit, crème en licht groen. Maar je zou ook de antwoorden in een bepaalde kleur kunnen maken en de opdrachten in een andere kleur…of gewoon alles in dezelfde kleur 😉

De pizzadoos

Om de pizza netjes te kunnen bewaren, kun je het beste even een klein doosje maken. Ik maakte de onderste helft van het doosje 0,5 cm groter dan de pizza en 1 cm hoog. De bovenste helft van het doosje maakte ik 2 mm groter dan de onderste helft en maakte ik ook 1 cm hoog. In de onderste helft heb ik nog vilt geplakt, zodat de pizza goed blijft liggen tijdens het beleggen en het opruimen.

Maak jij ook zo’n leuke rekenpizza?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - rekenpizzaVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

One thought on “De rekenpizza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *