De tuintas…een handig tuinhulpje

tuintas

Wanneer het zonnetje ook maar een beetje schijnt, krijg ik gelijk de lentekriebels. Dan wil ik het liefste lekker in de tuin aan de slag. Met mijn nieuwe tuintas wordt dit een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Alles bij de hand

Ik heb mijn tuinspulletjes dus vaak overal en nergens liggen. Wanneer ik aan de slag wil, kan ik eerst alles gaan opzoeken (niet erg motiverend). En wanneer ik alles eindelijk heb gevonden en de nodige meters maak in de tuin, loop ik 20 keer heen en weer omdat het schepje een stukje verderop ligt…waar ik hem voor het laatst had gebruikt.

Nu kan alles in de tas. Ik kan er mijn handgereedschap in kwijt. Deze doe ik in de buitenste zakjes, zodat ik er makkelijk bij kan. Verder zijn er vakjes voor zakjes met zaden, mijn naambordjes en er is zelfs ruimte in de tas voor een aantal plantjes. Zo kan ik alles telkens meenemen door de tuin terwijl ik lekker aan het werk ben.

Ook zit er een kniekussen bij, voor het geval ik lang laag bij de grond aan het werk wil. Het kussentje heeft aan de lange zijden klittenband. Zo kun je het kniekussen gebruiken als klepje voor de tas wanneer je de tuintas even niet gebruikt. De dubbele rij klittenband zorgt er voor dat je geen last hebt van het klittenband tijdens het werken in de tuin. Je vouwt de randen dubbel en de stukjes klittenband blijven op elkaar plakken, zodat de harde stukjes niet aan jouw plakken tijdens het werken in de tuin. Het kussentje kun je ook als zachte bodem gebruiken voor de tuintas, zodat je de tas kunt vullen met plantjes…en het kussentje toch mee kunt nemen.

Oogsten

Heb je een moestuintje? Of heb je vruchtenstruiken en fruitbomen in de tuin? Dan kun je de tas ook gebruiken voor het oogsten. De tas heeft redelijk veel ruimte waardoor er heel wat oogst in kan.

Misschien heb je wel een prachtige bloementuin en zet je af en toe bloemen op een vaas. Ook de vers gesneden bloemen passen heel goed in de tas…zo blijven de bloemen mooi.

Samen aan de slag

De kleine meid wil mij altijd overal mee helpen. Zij heeft haar eigen kleien schepje, harkje en handschoentjes…en deze passen ook allemaal in de tas. Zo kunnen we samen lekker in de tuin aan het werk om de boel weer lekker klaar te maken voor de lente en de zomer.

Lees ook: Buiten spelen

Materiaal keuze

De buitenkant is van geplastificeerd/gecoat katoen omdat dit geen vocht opneemt en makkelijk te reinigen is. Zo is de buitenkant beschermd tegen modder en water. De binnenkant is in ons geval van breaker teflon. Dit is waterafstotend en soepeler dan geplastificeerd/gecoat katoen.

Omdat ik heb gekozen voor een vrij dun katoentje, had ik ook tassenversteviging nodig. Maar wanneer je een stevigere katoen hebt, is tassenversteviging niet nodig.

Een extra toevoeging

Ik heb de zakjes aan de buitenkant open gelaten. Maar wil je ze toch een beetje kunnen sluiten, dan zou je in het midden van de bovenkant van elk zakje een drukknoopje kunnen plaatsen of een klittenbandje. De reden dat ik het open heb gelaten is dat ik hier toch alleen maar tuingereedschap in wil plaatsen, dan zit zo’n knoopje of klittenbandje alleen maar in de weg.

Het patroon

Het patroon is te downloaden in het winkeltje. Dit documenten kost €0,75. Na het voltooien van de bestelling (en de betaling), kun je het patroon downloaden. Het patroon bestaat uit een patroon voor de tas en het kniekussen die je ook als klepje voor de tas kunt gebruiken.

Aan de slag

Voor het maken van de tuintas heb je het volgende nodig:

De tuintas

Knip de patroondelen uit.

Neem de patroondelen over op de stof (let er op dat de meeste delen aan de stofvouw moeten).

Knip de stof uit (houd rekening met de naadwaarde).

*wanneer je net als ik een dun katoentje hebt, strijk je de tassenversteviging op de tasdelen.

Naai biaisband langs de bovenkant van de zakdelen. (Weet je niet zo goed hoe je dat moet doen? Lees dan hier hoe je biaisband kunt bevestigen)

Zoom de 4 kleine zakdelen enkel om aan 1 zijde (2 aan de linker kant en 2 aan de rechterkant).

Speld de zakdelen aan de zijkanten vast op de voorkant, achterkant en zijkant.

Naai de zijkanten vast.

De zakdelen op de zijkanten naai je over het midden ook vast, zodat er 2 gelijke delen ontstaan.

Speld alle zijden van de tas aan de zijkant aan elkaar (kort, lang, kort, lang…en dan ook het begin op het einde). Let er op dat je de goede kanten op elkaar legt en dat de zakdelen allemaal aan de onderkant zitten.

Naai alle zijden op elkaar.

Maak plooien van ongeveer 2 cm aan beide kanten van elk zakje en speld dit op de onderkant vast.

Naai de plooien en de onderkant van de zakjes langs de rand van de tas vast (niet rondom de tas naaien, want dan naai je de tasnaden plat en dat is later niet zo handig met het plaatsen van de bodem.

Speld de korte kanten van de bodem van de tas in de zijkanten van de tas, met de goede kanten op elkaar.

Naai de korte kanten op elkaar.

Speld de lange kanten van de bodem van de tas in de zijkanten van de tas, met de goede kanten op elkaar.

Naai de lange kanten op elkaar.

Binnenkant

Knip de patroondelen uit.

Neem de patroondelen over op de stof (let er op dat de meeste delen aan de stofvouw moeten).

Knip de stof uit (houd rekening met de naadwaarde).

Naai biaisband langs de bovenkant van de zakdelen.

Speld de zakdelen aan de vast op de voorkant, achterkant.

Naai de zijkanten en onderkant van de zakdelen vast.

Verdeel de zakdelen in 2 en/of 3 delen.

Naai de verdeling op de zakdelen, zodat er meerdere zakjes ontstaan.

Speld alle zijden van de tas aan de zijkant aan elkaar (kort, lang, kort, lang…en dan ook het begin op het einde). Let er op dat je de goede kanten op elkaar legt en dat de zakdelen allemaal aan de onderkant zitten.

Naai alle zijden op elkaar.

Speld de korte kanten van de bodem van de tas in de zijkanten van de tas, met de goede kanten op elkaar.

Naai de korte kanten op elkaar.

Speld de lange kanten van de bodem van de tas in de zijkanten van de tas, met de goede kanten op elkaar.

Naai de lange kanten op elkaar.

De tuintas als geheel

Zet de binnenkant in de buitenkant. Let er op dat van de buitenkant alles netjes aan de buitenkant zit en bij de binnentas alles netjes aan de binnenkant zit…je ziet dan dus geen naden meer.

Speld de bovenkanten rondom op elkaar.

Naai de bovenkant rondom op elkaar, dicht langs de rand.

Naai biaisband langs de bovenkant.

Naai de hengsels van de tas op de gewenste plek. Ik maakte de hengsels 50 cm zodat ze de grond niet zouden raken bij het neerzetten, maar dat is ook echt het minimum. (Je kunt de uiteinden van het parachuteband ook mooi afwerken. Hier lees je hoe je dat kunt doen)

Naai de zachte delen van het klittenband op de juiste plek. Doe dit vlak onder het biaisband op de lange zijden. Ik bleef 0,5 cm van de naad af en plaatste er nog 1 in het midden. Dit is af en toe nog beste en gepriegel door de zakjes aan de binnenkant.

Kniekussen/klepje voor de tas

Knip het patroondeel uit.

Neem het patroondeel over op de stof (let er op dat je het patroon aan twee stofvouwen plaatst).

Knip de stof uit (houd rekening met de naadwaarde).

Leg de twee delen op elkaar met de goede kanten op elkaar en speld het vast langs de rand.

Naai de korten kanten op elkaar, een lange kant…en van de overige lange kant naai je enkel 3-4 cm vanuit de hoekjes.

Keer het hoesje binnenstebuiten.

Schuif het stuk schuimrubber er in en zorg er voor dat de naden netjes zitten.

Vouw het open deel netjes een stukje naar binnen en speld het op elkaar vast.

Naai de naden van de korte kanten op elkaar, zodat ze netjes plat zijn.

Maak een lijn 5,5 cm vanaf de korte kanten.

Naai de lijnen met een ritsvoetje (dat is makkelijker gezien het gebrek aan ruimte naast het schuimrubber).

Speld de harde stukken klittenband (die corresponderen met de zachte delen in de tas) op de lange kanten van het platte deel, vlak langs de naad bij het schuimrubber. Dit is ook het handigst met een ritsvoetje.

Knip zachte delen klittenband die even groot zijn als de harde delen.

Speld de zachte stukken klittenband op de lange kanten van het platte deel, vlak langs de buitenste naad.

Maak jij ook zo’n leuke tuintas?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Crea-cross

Elke week is er een crea-cross uitdaging. De crea-cross uitdaging is bedacht door Ilse van Kreanimo. Zij daagt elke week andere creatievelingen uit om iets te maken binnen een thema. Vorige week was het thema ‘Eten en drinken’ aan de beurt en liet ik je zien hoe je herbruikbare boterham opbergers kunt maken.

Deze week is het thema ‘Lente’ aan de beurt. Ilse van Kreanimo is als bedenker van crea-cross de host. Kijk ook vooral even naar bijdrage…en haar favoriet van vorige week. Melanie van BMelloW en ik zijn beide co-host. Ook Melanie heeft iets binnen dit thema gemaakt. Kom ook even naar haar creatieve uitspattingen kijken. En ik maakte dus deze tuintas. De co-hosts van deze week zijn Kim van KimsBlogs. Neem ook even een kijkje bij haar super leuke bijdrage.

Elke week is er ruimte voor een gast-co-host. Wil jij ook co-host zijn? Geef dit dan door aan Ilse van Kreanimo.

Bewaren voor later

Pinterest - tuintasVind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’. Maar kijk vooral ook even bij Kreanimo en BMellow of bij de Inlinkz Link Party die je in de onderstaande link kunt vinden. Onder deze knop mag je overigens ook diy’s (en recepten) delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De leukste inzending delen wij op Pinterest en op Instagram.

Inlinkz Link Party

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *