Dinofossiel van gips
Als dino liefhebber is het super leuk om zelf paleontoloog te kunnen spelen. Met de dinofossiel van gips kunnen de meiden hier naar hartenlust oefen in de zandbak om een echte paleontoloog te worden.
Dol op dino’s
Onze kleine meid is dol op dino’s. Ze speelt met dino’s, kijkt dino filmpjes, heeft dino knuffels, dino boeken waaruit voorgelezen moet worden en uiteraard speelt ze ook dino spelletjes. Een van die spelletjes is ‘Crazy Dino Park‘. Hier moet ze een dinodierentuin maken door botjes op te graven…een heel leuk spel. Al is het natuurlijk veel leuker om zelf dinobotjes op te graven 😉
In de zandbak
Wanneer de kleine meid buiten speelt, speelt ze graag in het speelhuisje in de zandbak en in de modderkeuken. Het leek mij daarom leuk om haar dinoliefde en zandbakliefde te combineren met een nieuwe activiteit: dino botjes graven. In Dinoland kon ze een mega dino opraven en dat vond ze ook zo leuk. Dat kon natuurlijk ook prima thuis.
Omdat ze al zandbak vormpjes heeft van dino botjes, was het vrij makkelijk om te bedenken hoe ik de dinosaurus botten zou gaan maken. De vormpjes wilde ik gebruiken voor gipsmallen. De vormpjes zelf kon ik uiteraard niet als mal gebruiken, maar wellicht dat een zandafdruk wel zou werken.
Een gipsmal van zand
Het leek mij wel een logisch idee. Ik wist dat er wel eens mallen in zand worden gemaakt om zo een vorm van metaal te maken. Ook wordt het wel eens met glas gedaan…sandcasting noemen ze dat. Maar ik ging dat dus doen met gips. Ik vond het wel een beetje spannend, want ik was bang dat wanneer het gips te dun zou zijn, het tussen het zand door zou gaan. Maar zoals je ziet, is het gelukt.
Ik vulde de doos met zand, zodat ik de vormpjes gewoon ergens neer kon zetten in de zon. Zo kon het gips snel drogen. We hadden nog een zak met ‘vers zand’ en dat was perfect. De vormpjes drukten we stevig in het zand en haalden we er vervolgens voorzichtig uit. Het zand was niet te droog waardoor het goed in vorm bleef.
Gips
Nu ben ik geen gipsexpert en was het dus even puzzelen welke gipssoort ik zou willen gebruiken. Het mooist zou modelgips moeten zijn, maar ik had ook begrepen dat deze best lang moet drogen. En omdat ik het dan zou moeten bestellen, zou er dus zo een week overheen gaan voordat de dino fossielen opgegraven zouden kunnen worden. Tja, en het was toen mooi weer, dus ik wilde er niet te lang over doen.
Ik ging daarom maar Knauf roodband halen bij de bouwmarkt. Dit is ook gips en werkt eigenlijk ook prima. Na een dag konden de vormpjes er al uit. Ze waren nog wel gemakkelijk te breken, maar uit het zand werden de botjes nog beter hard. Toen het overtollige zand ‘zachtzand’ was geworden, borstelde ik de botjes schoon. Ik moest nog wel voorzichtig zijn, want de binnenkant van de botjes waren nog niet volledig uitgehard. Eigenlijk had het ook wel iets dat ze nog een beetje breekbaar waren, want zo moesten de meiden de botjes voorzichtig opgraven. Nadat de botjes nog een dagje in de zon hadden gelegen, waren ze van binnen ook goed uitgehard.
Opgraving
Toen de botjes klaar waren. Heb ik een laagje van het zand in de zandbak gehaald. De ondergrond heb ik goed vlak gemaakt. Daarna kon ik de botjes zo neerleggen dat ze een stegosaurus fossiel en een triceratops fossiel vormden.
Daarna ging er weer een laag zand overheen. Eerst heb ik het zand goed tussen de botjes gestrooid en een beetje aangedrukt. Daarna kon er een dun laagje overheen die ik lichtjes aan had gedrukt. Tot slot ging de rest er overheen, zodat het niet meer zichtbaar was waar de fossielen lagen.
De meiden mochten de botjes uitgraven. Niet met een schep natuurlijk! Dat doet een paleontoloog namelijk ook niet. Met een schep is de kans op beschadiging aan de botten veel te groot. Een paleontoloog heeft daar speciaal gereedschap voor en aan het einde gebruikt hij (of zij) zelfs een kwast/borstel. De meiden moesten dan ook met een grote verfkwast aan de slag. Zo konden zij het zand mooi weg vegen en de fossielen prachtig blootleggen.
In de klas
Het gieten in zand is ook prima in de klas te doen. Je zou dan een handafdruk kunnen maken van gips…voor moederdag of vaderdag bijvoorbeeld. Maar je kunt ook heel mooi schelpjes afdrukken in het zand en zo mooie schelpen maken. Of maak je eigen letters door er magneetletters in te drukken. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer voorwerpen die prachtige afdrukken maken.
Zowel het maken van de gipsvoorwerpen als het knutselen/spelen met de gipsvoorwerpen zijn een leuke educatieve bezigheid.
Materiaal
Het zand was bij ons gewoon zandbakzand. Deze mag niet droog zijn en ook niet te nat. De afdrukken moet er goed stevig in kunnen blijven staan.
Wij gebruikten Knauf roodband uit de bouwmarkt, maar modelgips is ook prima. Wij hebben de dino botjes nu ruim een week en ze zijn nog steeds heel (en er wordt best vaak mee gespeeld).
Aan de slag
Voor het maken van een dinofossiel van gips heb je het volgende nodig:
- doos (groot genoeg voor alle vormpjes)
- zandbakzand
- vormpjes (wij gebruikten dino zandbak vormpjes)
- gips(poeder)
- water
- bak om te mengen
- grote lepel om het gips te roeren en in de vormen te scheppen
- een droge plek om het gips te laten drogen
- *zandbak om de botjes in te verstoppen
- *grote verfkwast om de botjes mee uit te graven
Vul een doos met zand, diep genoeg dat de vormpje er in gedrukt kunnen worden.
Druk alle vormpje op de kop in het zand (dus met de bolle kant naar beneden).
Maak het zand eventueel weer mooi vlak, zodat er geen barsten in het zand zit.
Haal de vormpjes er voorzichtig uit, zodat het zand netjes in de juiste vorm blijft.
Meng het gipspoeder met water. Zorg er voor dat het niet te waterig wordt en maak het nog wel dun genoeg dat het in alle hoeken van de vormpjes gaat zitten.
Schep het gips voorzichtig in de zandafdrukken.
Laat het gips goed drogen.
Haal de gipsvormpjes voorzichtig uit het zand.
Laat de vormpjes weer drogen, zodat het zand er makkelijk af te halen is.
Wanneer het zand goed droog is, kun je met een borsteltje of verfkwast het overtollige zand er af halen. Dit kun je ook met je vingers doen, maar met een borsteltje of verfkwast gaat het makkelijker.
Laat ze nog even goed uitharden, zodat de binnenkant ook helemaal hard is. Hier duurde het hele droogproces uiteindelijk 2 warme zonnige dagen.
*Verstop de botjes in de zandbak. Het leukst is om dit in de vorm van een fossiel te leggen.
*Laat de kinderen met een kwast de dino botten blootleggen.
Maak jij ook zo’n leuk dinofossiel (of andere afdruk) van gips ?
Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.
CreaKrea
Elke week is er een CreaKrea uitdaging, met elke week een ander thema. Het creatieve CreaKrea team bestaat nu uit Ilse van Kreanimo, Melanie van MelDiy, Emmy van Webkonijn, Ilse van De knutseljuf van Ede, Crea met kids en natuurlijk nog mijzelf. Vorige week was het thema ‘Strings’ en liet ik je zien hoe je een vliegende pterodactylus kunt maken.
Deze week is het thema ‘Dinosaurs’ aan de beurt en maakte ik een dinofossiel van gips. Ben je benieuwd naar alle creaties? Kijk dan vooral in de linkparty en bij het CreaKrea team. De link naar hun diy’s vind je vlak boven de linkparty.
Bewaren voor later
Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.
Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.
Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.
Op zoek naar meer speelplezier?
Ben je dol op spelletjes? Of wil je meer speelideetjes? Kijk dan op de pagina ‘Mama speelt’.
Diy inspiratie
Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.
Maar kijk vooral ook even in de linkparty waar je overigens ook diy’s (en recepten) mag delen die binnen dit thema passen…dit kan in de vorm van een blog, foto of filmpje zijn (dus ook als niet-blogger/vlogger kun je gezellig meedoen). De inzendingen delen wij op ons bord op Pinterest. En vergeet natuurlijk niet om ook bij het CreaKrea team te neuzen:
2 thoughts on “Dinofossiel van gips”