Een bal van vijfhoeken (dodecaëder)

Een bal van vijfhoeken (dodecaëder)

Een bal van vijfhoeken (dodecaëder) is een figuur dat bestaat uit 12 vijfhoeken. Doordat het zo veel vlakken heeft, kun je leuk kleine restjes wegwerken en lekker met kleuren spelen.

De bal van vijhoeken (dodecaëder) 

De dodecaëder kende ik al een tijdje door mijn Neocube verslaving van een aantal jaren geleden. Een van de eerste figuren die ik maakte was een dodecaëder. Het is een simpel figuur dat enkel bestaat uit vijfhoeken. Doordat hij uit 12 delen bestaat, kun je leuk met kleuren spelen en wordt het niet een priegelwerk wat bijna niet te doen is.

Het patroon

Voor het maken van het patroon moet je een vijfhoek tekenen. De vijfhoek heeft vijf even grote hoeken (72 graden) en vijf even lange zijden.

Vindt je het lastig om een vijfhoek te tekenen, dan kun je het patroon ook hier downloaden. Dit is voor een bal met een omtrek van 17, 24, 32 en 40 cm.

Voor diegene die er geen zin in heeft om zelf een patroon te tekenen of daar toch niet zo’n ster in is, staat er een patroon in de lijst van benodigdheden. Deze kost €0,50.

Aan de slag

Voor het maken van de bal van ellipsen heb je het volgende nodig:

  • patroon
  • stof die niet rekbaar is
  • schaar
  • garen
  • spelden
  • kussenvulling
  • naald

Knip het patroon uit.

Neem het patroon over op de stof…let er op dat je 12 vijfhoeken hebt.

WP_20180220_10_53_14_Rich (2)Knip de vijfhoeken uit de stof.

Naai de dodecaëder in elkaar zoals aangegeven op de afbeelding, maar laat een kleine opening over zodat je de dodecaëder binnenstebuiten kunt keren en kunt vullen.

Keer de dodecaëder binnenstebuiten.

Vul de dodecaëder met kussenvulling.

Naai de opening netjes met de hand dicht.

Maak jij ook zo’n leuke bal van vijfhoeken (dodecaëder)?

Super! Je snapt natuurlijk wel dat ik ontzettend nieuwsgierig ben naar jouw resultaat. Deel hem vooral onder het originele facebookbericht op ‘Mama Duizendpoot’, zodat ik hem makkelijk kan vinden en een ander jouw werk ook kan bewonderen. Of plaats de foto op Instagram met #mamaduizendpootcreatie.

Bewaren voor later

Pinterest - Een bal van vijfhoeken (dodecaëder)Vind je dit bericht leuk en wil je het graag bewaren voor later? Pin hem dan vooral op je Pinterest bord, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen. Hier onder staan een aantal ‘Social media icoontjes’, waaronder ook die van Pinterest. Hier kun je op klikken om te pinnen.

Maar misschien wil je dit bericht gewoon delen, dan kun je natuurlijk ook een van de andere opties kiezen…zoals Facebook, Twitter en LinkdIn.

Bewaren en delen wordt enorm gewaardeerd.

Diy inspiratie

Zit je nog vol met diy-kriebels? Kijk dan op de pagina ‘Mama naait’ of ‘Mama knutselt’.

5 thoughts on “Een bal van vijfhoeken (dodecaëder)

  1. Hulp gevraagd.
    Ik heb een foam bal van 62 cm omtrek. Ik wil daar voor mijn kleinkind een hoesje omheen naaien van 5-hoeken. Hoe groot moet ik dan een vijfhoek maken? (lengte van een rib)

    1. Hoi,

      Het was even een heel rekenwerk, want ik moest de formule weer opnieuw achterhalen (ik heb de bal zelf iets van 3 jaar geleden gemaakt, dus die aantekeningen heb ik niet meer). De omtrek gaat 4x door de vijfhoek (van punt naar basis) en 2x over de rib. Gelukkig zat wiskunde vroeger in mijn basispakket op de HAVO, dus we maken er even een formule van om de lengte van een rib te kunnen berekenen vanaf de omtrek.

      Dit is de formule:
      De lengte van een rib = omtrek x 0,123
      Voor een bal met een omtrek van 62 cm krijg je dan 62 x 0,123 => 7, 62 cm voor een rib.

      Het tekenen van de vijfhoek is makkelijker wanneer je niet de lengte van de rib weet, maar de lengte van het middenpunt naar de punten van de vijfhoek. Hiervoor heb je weer een andere formule:
      De lengte van middenpunt naar hoek = omtrek : 9,6
      Voor een bal met een omtrek van 62 cm krijg je dan een lengte van 62 : 9,6 => 6,46 cm
      De hoeken vanuit het midden zijn telkens 72° De buitenste hoeken zijn telkens 108°

      Ik hoop dat je iets met dit antwoord kan 🙂

    1. Heel veel succes en naaiplezier 🙂

      Tip: Maak het hoesje anders eerst even van een teststofje, zodat je zeker weet dat het hoesje met het goede stofje perfect gaat passen. En vergeet niet de naadwaarde er bij te tekenen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *