Lees beleving voor een betere leesmotivatie

Lees beleving

Om te bewijzen dat lezen alles behalve saai is, is er nu een nieuw project: Lees beleving.

Leesbeleving

Lezen is beleven en dat geldt ook andersom. Wanneer je iets leest beleef je het verhaal. Maar wanneer je actief bezig bent met een verhaal, begrijp je het verhaal veel beter en onthoud je het ook beter. Leesbeleving kun je op veel verschillende manieren bevorderen. maar mijn voorkeur gaat uit naar veel lezen, samen lezen en allerlei leuke activiteiten doen die te maken hebben met het verhaal.

Lees beleving

Om kinderen te stimuleren om te gaan lezen, kwam ik met het project ‘Lees beleving’. Dit is een methode die kinderen leert hoe een boek in elkaar zit. Ook leren ze de samenhang tussen tekst en illustratie en zijn ze spelenderwijs bezig met begrijpend lezen. Verder leren ze ook nog eens samenvatten. Door er activiteiten aan te koppelen beleven kinderen het verhaal intensiever en onthouden ze ook beter waar het verhaal over gaat.

Doelgroep

‘Lees beleving’ is in principe geschreven voor kinderen die nog niet zo lang lezen of moeite hebben met lezen. Ook anderstalige leerlingen kunnen er baat bij hebben. Deze doelgroep is bewust gekozen. Lezen moet namelijk gelijk vanaf het begin leuk zijn, want dan is het ook leuk om te blijven lezen. En hoe meer je leest des te beter je er in wordt.

Een verhaal als basis

De basis is een verhaal. Het verhaal print je. De pagina’s kun je op elkaar nieten, maar je kunt ze ook in een snelhechter binden. Als het maar op een boekje gaat lijken, want daar gaat het uiteindelijk om. Het verhaal heeft een duidelijk thema en heeft 10 hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft 20 zinnen die op 1 pagina staan. Elke zin is overigens genummerd. Dat is omdat jonge kinderen snel vergeten waar ze zijn gebleven. De nummers kunnen hun helpen, maar kunnen jou ook helpen om een kind weer makkelijk op de juiste weg te helpen.

Illustraties

Het verhaal heeft geen illustraties. Deze maken de kinderen namelijk zelf. Na het lezen van een hoofdstuk moeten ze bedenken waar dat hoofdstuk over ging. Wat was er belangrijk? Dat moeten ze dan tekenen. Een illustratie vertelt namelijk het belangrijkste uit het verhaal. Het is een soort samenvatting. Hoe uitgebreid de illustraties mogen zijn (alleen teken, ook kleuren, de grootte) kun je van tevoren bespreken. Als een kind het lastig vindt, kun je hem/haar op weg helpen door vragen te stellen.

Activiteiten

Bij een verhaal met een thema horen natuurlijk ook leuke activiteiten. Het verhaal is zo geschreven dat je er makkelijk activiteiten aan kunt koppelen. Bij elk thema hoort een linkparty. Hierin deel ik activiteiten die ik aan dat verhaal/thema koppel. Dit zullen voornamelijk taalactiviteiten, rekenactiviteiten en knutselactiviteiten zijn. Maar ook recepten, liedjes, dansjes en andere activiteiten kunnen er voorbij komen.

Naast de activiteiten die ik er deel, zijn jullie activiteiten ook meer dan welkom. Ze moeten alleen wel aansluiten bij het verhaal/thema. Het verhaal kun je telkens gratis downloaden. De activiteiten kunnen een maand lang gedeeld worden, daarna sluit de linkparty. Je kunt er dan niets meer plaatsen, maar je kunt het wel altijd blijven bekijken. Op deze manier krijgen we met z’n allen een leuk overzicht die je altijd terug kunt kijken.

Werkbladen en knipbladen

Bij sommige activiteiten zal ik werkbladen en knipbladen maken. Deze zal ik telkens als bundel in het winkeltje plaatsen. Zonder bundel zul je ook prima mee kunnen doen, maar met bundel scheelt het je een hoop werk.

Thema’s

Af en toe komt er een nieuw thema. Hieronder vind je de lijst van de thema’s die al uitgewerkt zijn.

Pinterest, Instagram en Facebook

Op Pinterest zal ik alle activiteiten (die in de linkparty gedeeld worden) gaan plaatsen op een verzamelbord. Daar zal ik categorieën maken per thema, zodat je ook daar alles makkelijk terug kunt vinden.

Op Instagram zal ik het een en ander delen. Ook zal ik daar af en toe stories delen. Wil je jouw ervaring met ‘Lees beleving’ delen? Dan kun je dat doen met #projectleesbeleving.

Op Facebook zal ik ook af en toe iets plaatsen over het project.

Ben je op zoek naar meer lees beleving?

Wil je actief aan de slag gaan met lees beleving? Kijk dan op de pagina ‘Lees beleving’. Hier komen alle verhalen (met de bijbehorende activiteiten te staan.

17 thoughts on “Lees beleving voor een betere leesmotivatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *