Wintertijd en zomertijd

Wintertijd en zomertijd

Wintertijd en zomertijd blijft een ding waar veel ouders als een berg tegen op zien. Vooral het begin van de wintertijd is minder fijn, want wie wil er nu kinderen naar bed brengen die nog niet moe zijn en wie wil er nu een uur eerder op moeten staan omdat de kinderen al wakker zijn?

Waarom hebben we wintertijd en zomertijd?

De zomertijd is bedacht omdat het in de zomer vroeger licht is dan dat mensen wakker willen zijn. Door de tijd een uurtje op te schuiven, wordt het een uur later licht. Hierdoor is het ‘s morgens een uur langer donker en ‘s avonds een uur langer licht. Dit is veel handiger voor alle mensen die moeten werken en het scheelt stroom in de avonduren.

Wanneer gaat de wintertijd en zomertijd in?

De wintertijd gaat in op de nacht van de laatste zaterdag naar de laatste zondag van oktober. Dit valt altijd samen met de herfstvakantie. Met wintertijd gaat de klok een uur terug (3 uur wordt dan 2 uur).

De zomertijd gaat in op de nacht van de laatste zaterdag naar de laatste zondag van maart. Met zomertijd gaat de klok een uur vooruit (2 uur wordt dan 3 uur).

Even wennen aan wintertijd en zomertijd

Ik vind het altijd even een paar dagen lastig wanneer de klok verzet is. ‘s Avonds heb ik er niet zo veel moeite mee…en ‘s morgens eigenlijk ook niet echt. Maar rond etenstijd is mijn lichaam helemaal in de war. In de winter loop ik een uur voor op de klok en verander ik langzaam in een heks tegen de tijd dat ik eindelijk kan eten. In de zomer heb ik nog helemaal geen honger wanneer ik moet eten en krijg ik er met moeite eten in.

De meiden hebben er ook moeite mee. Zij zijn nog jong en beginnen net een beetje met leren klok kijken. Zij leven dus echt met de biologische klok. Wanneer de wintertijd in gaat, zijn zij dus een uur eerder wakker en moeten ze al naar bed terwijl ze nog niet moe zijn. Ook hun buikjes zijn in de war tijdens het moment dat we aan tafel moeten. En wanneer de zomertijd in gaat is het lastig ze wakker te krijgen wanneer we vroeg op moeten (voor school enzo). En ‘s avonds zijn ze vaak niet zo moe omdat het nog zo licht is. Vooral de kleine meid heeft erg veel moeite met dat het licht is buiten (net als ik trouwens).

Lees ook: Mijn ochtendritueel

Hoe ga je met het verschil om?

Etenstijd kun je elke dag een beetje verschuiven zodat je rustig over gaat van ‘oude tijd’ naar ‘nieuwe tijd’. Ditzelfde kun je eventueel ook met de bedtijden van kinderen doen. Je kunt de tijden dan elke dag even een kwartiertje verschuiven, zodat je na vier dagen op een natuurlijkere manier op de ‘nieuwe tijd’ zit. Maar goed…hoe veel helpt dat als je er na een paar dagen toch wel aan gewend bent. En is dat wel minder verwarrend voor kinderen als ze al een beetje kunnen klok kijken.

Waarom al dat gedoe nog?

Meer dan de helft heeft geen wintertijd en zomertijd meer of hebben het nooit gehad. Waarom doen wij er dan nog aan mee? Is het niet vreselijk achterhaald? Veel mensen leven in hun eigen ritme door hun werk, waardoor er constant mensen wakker zijn en mensen slapen. Dan bespaar je geen energie meer in de avonduren.

Maar waarvoor kies je dan?

Ik denk ik dat er voor zowel wintertijd als zomertijd wel voordelen als nadelen zijn. Al denk ik dat het verschil in de winter het grootst is, omdat het dan veel korter licht is. Dan is het een kwestie van kijken waar de grootste groep voordeel uit haalt.

Eigenlijk is de ‘normale’ tijd wintertijd. In veel landen is er geen zomertijd (meer) en dus alleen nog maar wintertijd. Dan is het wel zo logisch om hierin mee te gaan, zodat je met reizen het minst last hebt van het tijdverschil en de wereld zo veel mogelijk uniform is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *